Ga naar content

Centraal India

Tips rondreis India - Centraal India is niet de meest toeristische bestemming in India. En dat heeft zo zijn voordelen. De prachtige natuurparken in deze regio worden niet platgetreden door hordes toeristen. Het gebied is opgenomen in een natuurbeschermingsprogramma van het WWF, waardoor hier al veel bereikt is. We geven je een paar suggesties voor een rondreis in Centraal India

Mooiste plekken in Centraal India

Wat zijn de mooiste gebieden om te bezoeken tijdens een rondreis in Centraal-India? Welke bezienswaardigheden, nationale parken en natuurreservaten mogen niet ontbreken op het reisprogramma? Een top 5 van mooie plekken:

1. Tijgers in Madhya Pradesh

In Madhya Pradesh, het "hart van India", vind je de de meest uitgestrekte loofbossen van India. In deze regio mengen de salbomen (shala) vanuit het noorden zich met de teakbomen uit het zuiden. Maar de deelstaat staat vooral bekend om het groot aantal tijgers. Madhya Pradesh wordt niet voor niets de 'tijgerstaat' genoemd. In het gebied leeft 30% van de totale wereldpopulatie tijgers.

Van het totale tijgersbestand in India leeft hier 17% (Bron: WWF). Dit gebied leent zich dankzij de uitgestrektheid en de aanwezigheid van voldoende prooidieren uitstekend voor uitbreiding van het leefgebied van de tijger. Daarom is juist hier een doel gesteld om in de toekomst de tijgerpopulatie nog eens met 75% te laten stijgen. Wil je op safari tijgers zien en bijdragen aan het behoud van de tijgers, dan kun je een reis boeken bij All for Nature

Deel op Pinterest

2. Tempels in Madhya Pradesh

Daarnaast zijn er tal van culturele en historische bezienswaardigheden in Madhya Pradesh, waaronder de beroemde tempels van Khajuraho. De tempels, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, zijn vooral bekend om hun erotische Kamasutra tekeningen.

Ze werden omstreeks het jaar 1000 gebouwd en, na lange tijd overwoekerd te zijn door natuur, pas in de 19de eeuw herontdekt. 22 van de oorspronkelijk 80 tempels zijn nu nog in goede staat. De bekendste tempels zijn de Kandariya Mahadevatempel, de Lakshmanatempel en de Devi Jagadambitempel.

Kandariya Mahadev Temple
Deel op Pinterest

3. Kanha National Park

Vanaf Mandla kronkelt een rivier naar het zuiden. Links ervan strekt zich het grootste natuurgebied in Madhya Pradesh uit: Kanha National Park. Het gebied biedt een enorme diversiteit aan landschappen. Je hebt er de uitgestrekte salbossen, grasvlakten en voldoende hoogte voor prachtige vergezichten. Op de grasvlakten vind je grote kuddes herten. Deze aanblik doet denken aan de Ngorongoro krater in Tanzania. Het barasingahert was een beschermde diersoort. Dankzij de programma's voor natuurbescherming gaat het goed met deze soort en het komt nu in grote getalen voor. Dankzij het grote leefgebied en de hoeveelheid prooidieren gaat het ook de tijgers in dit gebied nu goed. Je kunt dit park bezoeken met de luxe tijgersafari van All for Nature

Kanha Nationaal Park
Deel op Pinterest

4. Pench National Park 

Ruim 150 kilometer ten zuidwesten van Kanha ligt Pench National Park. Het park is genoemd naar de rivier die er door stroomt: de Pench. Bijna 300 vierkante kilometer aan ongerepte natuur. Dit park is het leefgebied van o.a. grote kuddes met gaurs (rundersoort), de nijlgau, het sambarhert, de wilde hond en de wolf. Ook hier vind je tijgers en het luipaard.

5. Tadoba Andhari Tiger Reserve

Wat is het best beschermde park van India? Dat moet Tadoba Andhari Tiger Project in de staat Maharashtra zijn. Ook hier vind je grote stukken met bos, maar ook bamboebossen, steile rotsen, rivieren met stroomversnellingen en moerasgebieden. Hier wordt op safari's het vaakst de tijger gespot. Prachtig om dit dier op zijn dagelijkse tocht door het bos te ontdekken.

Het is niet het enige bijzondere dier dat je hier kunt tegenkomen, want ook het luipaard, de lippenbeer, de honingdas en de gaur hebben er hun leefgebied. Dit park bezoeken? Boek een tijgersafari bij All for Nature. Door deelname aan deze reis draag je bij aan de bescherming van de tijgers via het Tiger Identification Program.

Meer parken in Centraal India, Madhya Pradesh

Palpur-Kuno Wildife Sanctiary (noorden) 
Panna National Park (noordwesten) 
Sanjay National Park en Bandhavgarh National Park (westen) 
Dehgaon-Bamori Range (midden) 
Satpura National Park (midden-zuid) 
Yawal Wildlife Sanctuary (zuidwesten) 
Nainpur Forest Range (zuiden)
Balaghat Hill-Forest Range (zuiden)

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!