Ga naar content

West-India

Natuurreis India - West-India biedt, net als de meeste streken van India, de indrukwekkende combinatie van hagelwitte stranden, fraaie natuur en bijzondere culturele bezienswaardigheden. 

Mooiste plekken West-India

De diversiteit van de natuur in het westen van India is groot: stranden, woestijnen, dichte bossen, vredige valleien en hoge bergen wisselen elkaar af en in verscheidene natuurreservaten heb je uitstekende mogelijkheden om tijgers en andere wilde dieren te zien. Een overzicht van bezienswaardigheden en mooie gebieden in West-India:

1. Mooie stranden in West-India

De meeste mensen kennen vooral de mooie langgerekte stranden van West-India, zoals bijvoorbeeld de stranden langs de meer dan 100 kilometer lange kustlijn van Goa. Deze deeltaat biedt prachtige zandstranden, omringd door palmbomen en een groen achterland. In de omgeving komen talrijke mooie vogels voor. Surfen kan je best bij Palolem en Cavelossim, duiken bij Grand Island. Verder zijn ook de stranden bij Sinquerim, Calangute, Baga, Vagator en Chapora mooie stranden. Deze twee laatsten zijn het rustigst, maar wil je andere Europese toeristen vermijden, bezoek dan de stranden in de deelstaten Gujarat en Maharashtra.

2. Natuurparken in West-India

Naast stranden heeft de natuur in West-India nog veel meer te bieden. De staat Chhattisgarh bestaat voornamelijk uit dichte wouden, met grotten en watervallen. De drie nationale parken en 11 natuurreservaten kunnen een natuurreis zeker goed vullen. Maharashtra staat met name bekend om de Hill stations, waar kolonisten vroeger (en toeristen vandaag de dag) de koelte opzochten. Er is ook een aantal natuurreservaten in Maharashtra waar je tijgers en ander wild kunt spotten. Een van de mooiste hill stations is Mahabeshwar, omgeven door evergreen bos. Gujarat is zeer divers, met bossen en valleien, maar ook woestijnachtige natuur.

Wil je dieren zien, bezoek dan Gir Nationaal Park (de Aziatische leeuw komt alleen hier nog voor), Wild Ass, Marine en Kachchh woestijn. In Madhya Pradesh vind je de mooiste bergen en rivieren en het is een paradijs voor outdoor activiteiten zoals hiken en klimmen. 

Deze deelstaat is ook de place to be voor wildlife reizen in West-India: in het Bandhavgarh NP vind je de hoogste dichtheid aan tijgers, die leven naast luipaarden, jakhalzen, buffels en nog veel meer wilde dieren. Ook Kanha NP, Pench Tigere Reserve en Panna Tiger Reserve zijn goede plekken in Madhya Pradesh om tijgers te zien. De beste periode hiervoor is van februari tot juni. Wil je een strandvakantie in Goa combineren met wildlife, bezoek dan Bondla, Cotigao, Salim Ali (veel vogels) en Bhagwan Mahavir.

3. Deccan Traps

Het Dekan-plateau is een interessant geologisch plateau in India. Het noordwestelijke deel hiervan bestaat uit allerlei lagen van lavastromen en stollingsgesteente en staat bekend als de Deccan Traps. Het is een ontzettend interessant gebied vanuit geologisch oogpunt.

4. Konkan Railway

Een goede manier om de mooie natuur in West-India en de diversiteit aan volkeren te zien is een rit met de Konkan Railway. Deze spoorlijn voert langs de Konkankust van India, vanaf Thokur, nabij Mangalore in Karnataka, naar het Roha station in Maharashtra, via Goa. De trein voert langs adembenemende landschappen, groene natuur, desolate bergtoppen en torenhoge watervallen. Vooral het stuk tussen Goa en Mumbai of omgekeer voert door de mooiste natuur van West-India

Prachtige natuur in West-India
Deel op Pinterest

5. Culturele bezienswaardigheden in West-India

Ook op cultureel gebied zijn in het westelijke deel van India weer heel wat hoogtepunten. Wat West-India anders maakt dan de rest van het land zijn de Portugese kloosters en kerken uit een koloniaal verleden, bijvoorbeeld in Goa. De grotmonumenten van Maharashtra zijn eveneens een aanrader: sommigen dateren zelfs uit de 3de v. Chr. 

Vanuit Mumbai kan je een excursie maken naar de Elephanta Caves op een naburig eiland. Centraler in het land, in de deelstaat Madhya Pradesh, zijn er ook bijzondere tempels te bewonderen, zoals de tempels van Khajuraho en monumenten op de site Sanchi. In de deelstaat Gujarat is het Champaner-Pavagadh een merkwaardig archeologisch park, met vele historische ruïnes, tenmidden van prachtige natuur.

6. Woestijn in West-India

Tegen de grens met Pakistan ligt de grensoverschrijdende Tharwoestijn, een gebied dat voornamelijk uit rotsen, zandduinen en steenvlakten bestaat. 333 TRAVEL biedt een trekking per kameel door de Thar Desert. Vanaf de Middeleeuwse vestingstad Bikaner (met het imposante Junagarh Fort) maak je een kamelentocht en maak je kennis met het leven van de nomaden. Het meest bijzondere zijn misschien wel de bijzondere overnachtingen in een tentenkamp.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!