Ga naar content

Gir National Park in India

Nationaal Park Gir of Sasan Gir National Park vindt zijn oorsprong als reservaat voor de met uitsterven bedreigde Aziatische leeuw.

Bezienswaardigheden Sasan Gir

Wat is er zo bijzonder aan Gir Nationaal Park? Waarom moet je net dit natuurpark bezoeken tijdens een vakantie in India? Naturescanner somt de redenen even op:

1. Leeuwen in Azië

Slechts weinig mensen weten het: er leven leeuwen in India! Wie deze katachtigen wil zien moet het Gir Nationaal Park bezoeken, hier komt de zeldzame Aziatische leeuw of Perzische leeuw voor. Van deze leeuwensoort (die van oorsprong voorkwam van Griekenland tot centraal-India) telde men in 1910 nog minder dan 30 stuks. In 1974 werd het park tot nationaal park uitgeroepen om de dieren te beschermen. Met de leeuwenpopulatie is het daarna de goede kant op gegaan. Op dit moment telt Sasan Gir een populatie van ongeveer 400 leeuwen. Nergens anders komen de Aziatische leeuwen in het wild voor.

2. Maldhari stam in Gir

Een bijzondere eigenschap van het Gir nationaal park is dat er mensen wonen. Tussen al het wild wat je kan zien in het park, zie je met regelmaat leden van de Maldhari stam die hun vee hoeden of met een emmer terugkeren van de waterput.

3. Overige dieren in Gir

Naast de Perzische leeuw, kent het park nog meer bijzondere dieren. Je vindt er bijvoorbeeld een van de grootste luipaardpopulaties ter wereld, maar ook vierhoornantilopen, moeraskrokodillen, hyena’s, jakhalzen en sambarherten komen voor in Gir. De Indische antilope is een prachtig dier om te zien in Sasan Gir: het kan snelheden tot 80 km per uur halen.
Safari excursies op zoek naar de luipaarden in Gir zijn te boeken bij lokale toeristenbureau's, maar je kan een reis ook volledig laten verzorgen door een Nederlandse reisorganisatie. In Sasan kun je een krokodillen farm bezoeken.

4. Vogels in Gir

Het hoogtepunt van het Gir park zijn de leeuwen, maar er worden ook diverse fantastische vogelexcursies aangeboden. Tijdens een vogelreis of vogelexcursie heb je kans op het spotten van de havikarend, de Indische slangenarend, slechtvalken, de laggarvalk, de shikra, de Indische zandhoen, kwartels, de zwartkapiora en de gewone iora, de Aziatische paradijsmonarch, de bloesemkopparkiet, spechten, bijeneters, ijsvogels, boszangers en veel meer. Lees meer over vogels in India.

Nationaal Park Gir bezoeken

Het Sasan Gir National Park bevindt zich in het westen van India, op het schiereiland onder de grens met Pakistan. Reken toch op minimaal 13 uur rijden vanaf Mumbai. Het landschap van het natuurreservaat Gir is woest en heuvelachtig. De bossen bestaan voornamelijk uit loofbomen. De meeste Westerse toeristen nemen deel aan een groepsreis langs Gir.

Ook individueel reizen hoort tot de mogelijkheden. Om het terrein te verkennen op zoek naar natuur en wilde dieren, kun je het best een auto met vierwielaandrijving (4WD) huren. De grootste kans om leeuwen te spotten is in de ochtend- of avondschemering, dan zijn de leeuwen het meest actief. Ook worden er naast safari’s meerdaagse excursies aangeboden waarbij vaak meerdere nationale parken in de omgeving worden bezocht.

Wil je meer weten over andere gebieden om te bezoeken tijdens je reis, bekijk dan meer tips over de natuur in India.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!