Ga naar content

Kaziranga National Park - India

India natuurreis - Het Indiase nationaal park Kaziranga is gelegen in het noordoostelijk deel van India, in de staat Assam. Dit deel van India ligt ingesloten tussen China, Myanmar en Bhutan.

Waarom Kaziranga?

De ongestoorde graslanden, de spoelvlakte van de Brahmaputra rivier en de uitgestrekte, deels bladverliezende, loofbossen van Kaziranga bleken ideaal om de zwaar bejaagde Indische neushoorns een nieuwe kans te bieden. Bijna zestig jaar na het stoppen van de intensieve jacht komen er weer 2000 van deze, ook wel pantserneushoorn genoemde, bijna prehistorische dieren voor. De beschermde status van het gebied kwam echter ook ten goede aan andere dieren en natuur in het park.

1. Neushoorns in India

Waar in India kan je neushoorns zien? In Kaziranga! Het Kaziranga Nationaal park in India herbergt de grootste populatie Indische neushoorns (de trots van het park), maar ook waterbuffels en naar schatting 200 tijgers. Het park is volledig afgesloten van menselijke invloeden, maar kan wel worden bezocht tijdens een jeep safari, of op de rug van een olifant. Dit laatste raden wij af, omdat de olifanten vaak slecht verzorgd worden. Diverse reisorganisaties bieden de mogelijkheid om Kaziranga te bezoeken tijdens een rondreis in India.

2. Kaziranga National Park dieren

Groot en klein wild! Kaziranga wordt wel "klein Afrika" genoemd. Tijdens een safari in het nationaal park maak je kans om een deel van de Indische Big Five te zien. In tegenstelling tot de Big 5 in Afrika is er in India geen enkel park waar alle vijf de dieren voorkomen. Zo leeft de Aziatische leeuw bijvoorbeeld alleen in Gir, waar de andere dieren niet voorkomen.

Dieren Kaziranga
Deel op Pinterest

Kaziranga is één van de weinige locaties buiten Afrika waar meerdere grotere katten in eenzelfde gebied samenleven. Tijger en panter komen beiden in het gebied voor en jagen op wilde waterbuffels en barasingha’s (moerasherten). Indiase lippenberen en Aziatische jakhalzen zwerven door Kaziranga, Hoelok gibbons en echte langoerapen zijn in de boomtoppen van het Panbari bos te zien. Het bestaan van de tijger is ondanks alle maatregelen nog steeds in gevaar. Project Tiger is een programma ter bescherming van de Indiase tijgerpopulatie. In het noordoosten van India kun je kennismaken met diverse projecten binnen dit kader.

3. Vogels Kaziranga

Inmiddels zijn er meer dan 483 vogelsoorten in Kaziranga genoteerd, een prachtige weerspiegeling van de enorme variatie in biotopen in dit gebied. De status als IBA (Important Birding Area) is dan ook geheel verdiend. In het oostelijk deel broeden nog 200 paren van de bedreigde Grijze Pelikaan. Een olifantenexcursie in het centrale gedeelte geeft een goede kans op de imposante Baardtrap. Het Panbari bos aan de andere kant van de rivier is niet alleen goed voor diverse apensoorten maar ook voor dubbelhoornige neushoornvogels, goudkruintesia’s en gestreepte snijdervogels.

Kaziranga park bezoeken

Hoe is het Kaziranga park te bereiken? Georganiseerde excursies zijn te boeken vanaf Guwahati. Informeer bij het Verkeersbureau van Assam (Tourist Lodge, Station Road, Guwahati; tel. +91 (0)361 254 7102). Op eigen houtje is het iets lastiger, want het Kaziranga National Park ligt zeer afgelegen. Bezoekers van het park kunnen met het vliegtuig of de trein al redelijk in de buurt van het park komen. Het laatste stuk zal echter met de bus of taxi afgelegd moeten worden. Door een gids in te huren kom je op de meest fantastische plekken en kom je oog in oog te staan met veel wilde dieren. Kaziranga is ook te bezoeken tijdens een jeep safari tijdens een rondreis langs de mooiste natuurparken van het land, bekijk onze reistips voor de mooiste rondreizen.

Beste tijd Kaziranga

Wat is de beste periode om naar Kaziranga te reizen? De beste tijd voor een reis langs Kaziranga is van half november tot begin april. Gedurende de moessonregens worden de laagliggende graslanden overstroomd en migreren de dieren naar dieper gelegen delen van het Nationaal Park.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!