Ga naar content

Big Five van India

De Afrikaanse Big Five zijn welbekend: neushoorn, olifant, buffel, leeuw en panter. Er is echter ook een Big Five van India, hoewel soms discussie is wie er tot dit illustere gezelschap behoren.

Welke dieren in India?

Welke dieren kan je zien tijdens een reis in India en in welke parken kan je deze zien? Wat te verwachten tijdens een wildlife safari in India? Wie vogels en ander wild hoopt te zien, kan een van onze India natuurgidsjes niet missen tijdens zijn of haar reis. Zo identificeer je gemakkelijk en snel alle diersoorten.

Wanneer men het heeft over de Big Five, worden er wel 8 dieren van India genoemd, die je kan zien tijdens een wildlife reis: de Indische olifant, Indische leeuw, Bengaalse tijger, Indische neushoorn, wilde waterbuffel, gaur, lippenbeer en luipaard. Je kunt dus kiezen. Hieronder een overzicht van wildlife in India en welke nationale parken je best kan bezoeken.

Klassieke Big Five van India

De meeste mensen aan wie je vraagt om de Big Five van India op te sommen kiezen voor Indische olifant, Indische leeuw, Bengaalse tijger, Indische neushoorn en wilde waterbuffel. Dat lijkt het meest op het Afrikaanse gezelschap. Als je die dieren in India wilt zien, welke nationale parken moet je dan bezoeken?

Big Five van India niet bij elkaar

De Big Five van India zien is niet zo gemakkelijk als de Big 5 van Afrika, waar verschillende gebieden zijn waar je de 5 bij elkaar hebt. Om te beginnen moet je er rekening mee houden dat er maar een gebied in India is waar de Indische leeuw voorkomt: dat is het Gir National Park in Gujarat, waar de andere 4 diersoorten niet voorkomen.

Daarnaast telt het feit dat een ander lid van het gezelschap solitair leeft en in veel gebieden erg moeilijk te zien is. Dat is natuurlijk de tijger. De tijger was vroeger een gewild jachtobject, waardoor hij in flink wat gebieden verdwenen is. Nu wordt op de resten van de eens meer dan 100.000 individuen grote populatie harder gestroopt dan ooit tevoren.

Dat die verborgen leeft is onhandig voor waarnemers, maar helpt zijn overlevingskansen wel wat tegen de stroperij. Maar op enkele plaatsen is de kans om er een te zien groot, dat zijn de nationale parken Corbett, Ranthambore, Bandhavgarh en Kanha.

Wildlife in India
Deel op Pinterest

In al deze parken ontbreken de neushoorns en de waterbuffels en alleen in Corbett kun je dan ook de olifant er nog "bij pakken". Voor de rest moet je naar Kaziranga. Hier zie je de olifant, waterbuffel en neushoorn én je hebt een kleine kans op de tijger. Er is een goede populatie aanwezig maar de dieren laten zich maar zelden zien.

Samengevat komt het er op neer dat als je grote zekerheid wilt hebben om Big Five van India te zien Kaziranga en Gir op je lijstje moeten en je verder mag kiezen voor de tijger. Daarbij is Bandhavgarh de beste keus en Kanha een goede tweede. Wil je de reis ook nog combineren met veel vogels, overweeg dan Corbett, absoluut het mooiste van de vier genoemde tijgerreservaten.

Gaur in India

Maar je kunt ook kiezen voor een van de andere dieren als favoriet van de Big Five. De gaur, ook wel Indian bison genoemd, komt nog voor in de oostelijke hellingen van de Himalaya, maar is moeilijk te zien. Dat geldt ook voor de populatie in Centraal-India waar de dieren vooral ’s nachts actief zijn.

Gaur India
Deel op Pinterest

De beste kansen om deze dieren in India te zien, heb je in de berggebieden van de Western Ghats, waar ook de meeste leven, met name in de nationale parken Nagarole en Bandipur.

Lippenbeer in India

Een andere kandidaat om tot het gezelschap van de Big Five van India toe te treden is de Sloth Bear ofwel lippenbeer. Het is een beer met een losse vacht met veel hangende lange haren. Hij komt bijna overal in India voor, maar leeft zeer verborgen en is vooral ’s nachts actief. Kom je hem tegen: houd afstand want de berenheren zijn onberekenbaar en de berendames ronduit gevaarlijk als ze jongen bij zich hebben. Een ontmoeting is altijd een toevalstreffer, maar de kans is groot in het park Mudumalai in Tamil Nadu en Melghat in Maharashtra.

Wilde dieren spotten India
Deel op Pinterest

Panter in India

Tot slot de panter. Deze soort komt het meest verspreid in India voor, maar leeft overdag zeer verborgen en is alleen in de nacht actief. Er zijn er veel meer dan je denkt, maar vind ze maar eens. Op het platteland noemen de mensen honden wel "leopard food", omdat ze die zo graag en gemakkelijk vangen.

Panters kun je bijna in elk park vinden maar altijd met een kleine kans. Een complicerende factor is ook dat tijgers panters beslist doden als ze die tegen komen, waardoor die nog extra voorzichtig en schuw zijn in tijgerparken. Wil je ze zien, dan maak je de meeste kans in Gir NP in Gujarat, Sanjay Gandhi NP en Borivili NP in Maharashtra.

Wildlife reis India

Meer weten over wildlife reizen in India en de natuurparken waar deze dieren leven, lees dan meer over de natuur in India.

Visum aanvragen

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!