Ga naar content

Tijgers in India

India - Goed nieuws voor de tijger! Ter gelegenheid van 50 jaar Project Tiger werd bekendgemaakt dat het aantal wilde tijgers in India weer is toegenomen. De populatie werd eind 2022 geschat op rum 3.000. Tijdens de vorige telling in 2018 waren dat er nog maar 2.461.

Tijgersafari

Enkele reisorganisaties bieden speciale reizen aan om de Big Five van India te zien. Andere touroperators richten zich specifiek op het zien van tijgers in India en bieden speciaal georganiseerde tijgersafari's naar diverse natuurparken.

Tijgers in de natuur

Er zijn 13 landen waar tijgers voorkomen, maar nergens maak je zoveel kans als in India. Dit land staat bekend als het land van de tijger. Andere landen waar ook tijgers voorkomen zijn Nepal, Bhutan, Bangladesh, China en Laos. In de fotoserie bovenaan de pagina vind je een overzicht van de beste maanden om wildlife in India te zien, weergegeven per park. Hieronder tips voor het zien van dieren en vooral tijgers in India en informatie over TOFTigers en het belang van duurzaam toerisme om tijgers te beschermen.

1. Tijgers in India

Een tijger in India zien is een hoogtepunt van iedereen die deelneemt aan een groepsreis of individuele reis. Een prachtige ervaring is het, de korte rit naar de tijger die een eindje verderop in het bos zijn prooi bewaakt. Bij aankomst ligt hij met zijn bek half open uit te hijgen van de maaltijd. Wat nog niet op werd gegeten, heeft de tijger bedekt met gras en bewaakt hij alsof het zijn kindje is.

Kraaien en gieren in de bomen moeten even wachten op hun deel van de prooi. Als je rustig gekeken en gefotografeerd hebt, ga je weer weg. Verstoring van de tijgers in India mag niet te lang duren, althans niet als je deelneemt aan een tijgersafari die respectvol met de dieren omgaan. Het bekendste park om tijgers in het wild te zien is Ranthambore in India.

2. TOFTigers

Volgens de laatste tellingen zijn er momenteel nog 3167 tijgers in India. Toename is te danken aan het toerisme met respect voor de natuur. Jarenlange ontbossing, industrie en stroperij eisen helaas nog steeds hun tol. Het goede nieuws is dat er binnen de nationale parken in India nog voldoende ruimte is om de tijgerpopulatie weer te laten groeien en dat biedt weer nieuwe kansen. 

Binnen de grenzen van de huidige Nationale Parken is er naar schatting voldoende leefgebied voor maar liefst 10.000 tijgers en daarmee zou het aantal tijgers in India dus weer fors kunnen groeien. Toerisme kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren, omdat de lokale bevolking dan ook het nut ervan ziet. 

Prachtig dier
Deel op Pinterest

TOFTigers (Travel Operators for Tigers) werd opgericht in 2004 en is inmiddels uitgegroeid tot een grote internationale campagne, met ruim 120 leden uit de reisbranche; van internationale reisorganisaties tot jonge reisbedrijven en accommodaties in India. Het doel van TOFTigers is erop gericht om duurzaam toerisme door te voeren in de reissector van India. Daarnaast streeft het project naar bewustwording bij de toeristen die een bezoek brengen aan de nationale parken. Zo is het mogelijk om tijdens een reis naar India bij te dragen aan de bescherming van de tijger.

Ook natuurbeschermingsorganisaties weten als geen ander dat de natuur in een land alleen een kans krijgt als de lokale bevolking erbij betrokken wordt. De bevolking is geëngageerd vanaf het moment dat zij inkomsten krijgen uit duurzaam toerisme. Werk en inkomsten uit (duurzaam) toerisme biedt immers een alternatief voor stroperij, visvangst en houtkap. Denk hierbij aan het maken van lokale producten, runnen van een lodge of het begeleiden van de reizigers als gids.

3. Feiten over tijgers in India

- In 1900 schatte men het aantal tijgers nog op 100.000. Dit aantal nam in de loop van de eeuw steeds meer af, maar vertoont sinds 2016 voor het eerst weer een stijgende lijn. Op dit moment leven er naar schatting 3167 tijgers in het wild (Bron WNF).

- De grootste aantallen tijgers leven in de door reizigers drukst bezochte delen van de natuurparken. Rangers verdienen er hun geld en veel mensen houden een oogje in het zeil op stropers, houthakkers en overige illegale activiteiten. 

Tijgers zijn zo mooi
Deel op Pinterest

- Toerisme is de enige duurzame bron van inkomsten voor de lokale bevolking, die woonachtig is in de nabije omgeving van de nationale parken.

- 15 van de 38 tijgerreservaten in India hebben nu reeds geen tijgers meer! Het zijn vooral de parken waar weinig toeristen komen, waar nog steeds veel tijgers worden gestroopt.

- In Nederland zijn 11 duurzame organisaties bij TOFTigers aangesloten. Let bij het boeken van een reis naar India dus op het TOFTiger logo, zo weet je zeker dat ook jouw reis bijdraagt aan het behoud van de tijger. Aangesloten organisaties in Nederland: All for Nature, Fox vakanties, Koning Aap, Sawadee, Shoestring, Sundowner...

Dieren in de Indische natuurgebieden
India is indrukwekkend. De vrouwen in het hele land zijn gekleed in prachtig gekleurde sari’s en overal is handel op straat. Het duizelt je bijna van alle geuren die je vanuit de kruidenstalletjes tegemoet komen. Kortom een land van geuren en kleuren. India is een fascinerend en ook mysterieus land, een land dat je in zijn greep neemt. Dat is niet minder als je naar India gaat voor de natuur, voor de vogels en het grote wild. Ondanks de snelle bevolkingsgroei is er in India nog enorm veel te genieten van het landschap. Er zijn prachtige natuurgebieden en nationale parken, waar de oorspronkelijke planten en dieren nog volop voorkomen. 

Antilope cervicapra
Deel op Pinterest

Zo vind je in Bandhavgarh en Kahna grotere aantallen van de zeldzame soorten, zoals luipaarden, lippenberen, sambarherten en axisherten de enorme gaur (het wilde rund van India), rode honden en gestreepte hyena’s. Ook de Indische leeuw komt alleen nog in een reservaat voor (GIR National Park), maar doet het daar zo goed, dat de aantallen toenemen en men uitkijkt naar andere plaatsen om ze uit te zetten. In de Rann of Kuch vinden we de wilde ezel in zijn enige Indiase leefgebied.

Vogels
Maar ook het land buiten de natuurgebieden, waar mensen wonen en werken kent een grote rijkdom aan vogels en andere dieren. Dat heeft te maken met het feit dat Indiërs in het algemeen dieren niet met opzet verstoren of doden. Zo kun je comfortabel reizend vanuit de trein groepen nijlgau’s (de grote Aziatische antilope) zien of baltsende Sarus kraanvogels, een bedreigde soort die je hier nog in het boerenland kunt zien. Ben je een vogelaar, lees dan ook nog meer informatie over vogels in India.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!