Ga naar content

Vogels in India

Naast de prachtige natuur en kleurrijke cultuur, heeft het land ook veel te bieden voor de vogelaar. Er leven zeer veel vogels in India, naar schatting ruim 1.300 soorten, waarmee het een van de mooiste landen in Azië voor een vogelreis is.

Beste vogelgebieden India

Welke vogels kan je verwachten in India en in welke gebieden komen ze voor? De meeste vogelgebieden liggen verspreid over het noorden en het waterrijke zuiden van India. Wie op zoek is naar een volledig overzicht van de meest voorkomende vogels in India kan best een goed boek aanschaffen. Op Natuurgidsjes vind je een aantal handige gidsen van India.

1. Vogels in de bergen en Corbett

In de bergen, in het noorden van India zal je vele roofvogelsoorten zien, zoals witbandzeearend, Bengaalse gier en Himalayagier, maar ook talloze overwinterende vogels uit Siberië, zoals de blauwstaart of de roodkeelnachtegaal en de heel bijzondere Ibisbill.

Indian roller
Deel op Pinterest

Deze vogel broedt op grote hoogte in de bergen tussen de stenen langs ijskoude rivieren. ’s Winters daalt hij af naar de lagere delen van de Himalaya en kunnen we hem zien. Voor deze bijzondere vogels is Corbett National Park een van de mooiste parken, ook het eerste speciale reservaat, dat werd ingesteld voor de tijger. Maar ook de omgeving van Corbett is prachtig en uitzonderlijk vogelrijk. 

Crimson sunbird
Deel op Pinterest

2. Waterrijke gebieden

Uitgestrekte waterrijke gebieden, zoals meren en brede rivieren in India kunnen je verrassen met groepen flamingo’s, schaarbekken of Indische nimmerzatten en andere soorten ooievaars en reigers. Kleinere waterrijke gebieden zijn rijk aan verschillende soorten woudaapjes, bonte en Smyrna en ijsvogels. Indische ralreigers staan bij elk poeltje in elk dorp.

Het landbouwgebied herbergt vele soorten buulbuuls, babbelaars, bijeneters en de prachtige Indische scharrelaar. Vogelrijke wetlands in India zijn Vembanad Wetland in het zuiden en Pong Dam Wetlands in het uiterste noorden.

3. Bird Sanctuaries

Verspreid over India liggen diverse wildlife en bird sanctuaries: Thattekad en Ranganathittu in het zuiden, Okhla Bird Sanctuary in het noorden, Kaziranga in het noordoosten en Vedanthangal Bird Sanctuary bij Chennai. 

Vedanthangal bird sanctuary
Deel op Pinterest

4. Keoladeo

Een ander mooi gebied om vogels in India te zien is het Keoladeo National Park bij Bharatpur. Het is beroemd om de enorme kolonies van de Indische nimmerzat, Indische gaper, Indische slangenhalsvogel, Indische aalscholver en Javaanse dwergaalscholver. In het hele natuurgebied kan men vrij wandelen.

5. Gir

Ook in Gir worden vogelexcursies aangeboden. De belangrijkste reden om dit park te bezoeken is echter de Perzische leeuw, die alleen hier nog in het wild leeft.

Vogelreis India boeken

Wil je meer weten over vogelreizen in India, kijk dan eens naar de vogelreizen en natuurreizen die we voor je geselecteerd hebben.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!