Ga naar content

Keoladeo Nationaal Park India

India natuurreis - Nationaal Park Keoladeo wordt ook wel Bharatpur Bird Sanctuary of Keoladeo Ghana genoemd. Het natuurgebied ligt in Rajasthan, in het Centrale noorden van India, ten zuiden van New Delhi, nabij Bharatpur, en ten westen van Agra. Keoladeo is van oorsprong een moerasland. Echter door de aanpassingen van het landschap van de maharadja van Bharatpur veranderde het gebied in een waar jachtparadijs om eenden te schieten. In 1985 werd het tot werelderfgoed verklaard.

Rondreis Keoladeo National Park

Tijdens een vakantie in India mag een bezoek aan Bharatpur Bird Sanctuary niet ontbreken als je houdt van natuur. Keoladeo is het belangrijkste natuurreservaat voor vogels in heel Azië. Het gebied was ooit het jachtterrein van een Maharadja. Deze had een vernuftig systeem gebouwd om het hele gebied te irrigeren, met als gevolg dat er het ganse jaar door veel vogels naar het gebied kwamen, ook in de winter.

Tegenwoordig is Keoladeo Ghana een beschermd nationaal park, een lust voor vogelliefhebbers van over de hele wereld. Het park is beroemd om de enorme kolonies van de Indische nimmerzat, Indische gaper, Indische slangenhalsvogel, Indische aalscholver en Javaanse dwergaalscholver. Andere dieren die in het nationaal park voorkomen zijn pythons, grote klepweekschildpadden, nijlgaus en de grote populatie jakhalzen. In het gehele gebied mag je vrij wandelen.

Vogels Keoladeo India

Het Indische nationaal park staat voornamelijk bekend om zijn enorme veelzijdigheid en grote aantallen vogels die hier voorkomen, voor velen is de de beste plek in India om vogels te spotten. Het natuurpark is niet immens groot, maar bij de ondiepere wateren en in de bossen wemelt het van de bijzondere vogels, naar schatting komen er 400 verschillende vogelsoorten voor. De meeste vogels bevinden zich achterin het park, dus als je niet te lang wil wandelen, huur dan een fiets of een riksja.

Vogelsoorten

Vooral vele watervogels als de reiger, ooievaars, zilverreigers, pelikanen, kraanvogels en ibissen is dit gebied een fantastische locatie. Het Keoladeo Nationaal Park is beroemd om de enorme kolonies van de Indische nimmerzat, Indische gaper, Indische slangenhalsvogel, Indische aalscholver en Javaanse dwergaalscholver. Een zeldzame gast en meest bijzondere vogel in Keoladeo is de bedreigde Siberische witte kraanvogel. Daarnaast komen er wel meer dan 30 roofvogelsoorten voor in het park zoals de slangenarend en de keizerarend. De beste tijd om vogels te spotten is de vroege ochtend of de late namiddag.

Keoladeo Nationaal park bezoeken

Er zijn mooie wandelpaden in Keoladeo, maar het park is niet alleen te voet te verkennen. Het natuur- en vogelreservaat verkennen gaat misschien wel het beste per fiets of met een riksja. Verder zijn er ook mogelijkheden om per boot op zoek te gaan naar vogels. Bij de entree van het park zijn deze voor een gering bedrag te huren. Houd er rekening mee dat de entree van het park niet kosteloos is. Overnachten kan in het aangrenzende Bharatpur.

Bereikbaarheid Bharatpur

De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Agra (op 54 km) en New Delhi (op 184 km). Vanaf New Delhi en Mumbai rijden veel treinen naar Bharatpur: het treinstation ligt slechts 5 kilometer van het nationale park. Ook met een huurauto of per bus is het park makkelijk te bereiken vanaf bovengenoemde steden en vanaf Jaipur.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!