Ga naar content

Noord-India

Mooiste plekken India - Hoewel het cultureel erfgoed in de Gouden Driehoek van India zeer bijzonder is, is ook de natuur in Noord-India erg indrukwekkend. In de nationale parken in het noorden heb je vele mogelijkheden om wildlife te zien en de bergen zijn adembenemend mooi. 

Natuur in Noord-India

Als je het land in de planning hebt staan en vooral op zoek bent naar waanzinnige natuur, maak dan een rondreis in Noord-India. Hier vind je de imposante bergen van de Himalaya en tal van mooie natuurparken, waar je kans hebt op het zien van tijgers en andere wilde dieren. Wil je niets missen, combineer dan een trektocht in de bergen met een safari in de lager gelegen natuurgebieden.

Mooiste plekken in Noord-India

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden in Noord-India? De deelstaten Sikkim, Rajasthan, Jammu en Kashmir, Assam, Arunachal Pradesh en Uttar Pradesh bieden allen betoverende landschappen. Naturescanner geeft je een overzicht van de mooiste plekjes en gebieden die de moeite zijn om te bezoeken tijdens een rondreis in Noord-India.

1. Ladakh

Het gebied dat ingeklemd ligt tussen Pakistan en Tibet biedt een betoverend landschap: het is het westelijke deel van de Himalaya. Jammu en Kasjmir is een prachtig gebied, met valleien, grote meren, rivieren, bloemrijke vlaktes (zoals Gulmarg, met de hoogste golfbaan ter wereld) en mooie tuinen (Shalimar en Nishat Bagh). Het meest oostelijke deel hiervan is Ladakh, een koud en woest woestijnlandschap met de hoogste bergen op aarde, een uitstekend gebied voor een trektocht. Met name de adembenemende Nubravallei is een prachtige gebied voor een trekking in Noord-India. 

Noord-India natuur
Deel op Pinterest

2. Zanskar

Een regio in Noord-India die zeker ook het vermelden waard is, is het Kargil district. Hier ligt het Zanskar gebied, met bergtoppen van 3.500 tot 7.000 meter hoogte. Er is slechts één toegangsweg naar het gebied, over de Chadar rivier. Het is fantastisch om in dit onherbergzame gebied te wandelen, maar het dient gemeld te worden dat dit alleen voor gevorderde avonturiers is. 

Deel op Pinterest

Trektochten zijn niet het hele jaar mogelijk: Zanskar is slechts 7 maanden per jaar bereikbaar. In de winter krijg je te maken met sneeuwstormen, nachttemperaturen van -30 graden en leven de ca. 10.000 inwoners volledig geïsoleerd. Voor de echte avonturiers is dit een geweldig gebied om te trekken, zowel in de zomer als de winter. Onderweg kruisen vos, wolf, arend en ibex je pad.

Het stadje Nimmoo is een kleine groene oase met het decor van de bruinige Zanskar bergen. Nabij Nimmoo ligt een van de hoogtepunten om te zien, de plek waar de Indus en Zanskar rivieren samenvloeien. Beide rivieren hebben hun eigen kleur en het is dan ook mooi om te zien hoe ze zich vermengen en het water verder stroomt in een nieuwe kleur. 

Samenvloeiing rivieren
Deel op Pinterest

3. Nanda Devi

Meer naar het zuiden, westelijk van Nepal, ligt de Vallei der Bloemen, een van de mooiste valleien ter wereld. Niet ver daarvandaan het Nanda Devi NP, nog zo'n schitterend gebied om te wandelen in India. Ook het Great Himalayan National Park in het Kullu gebied is zeer de moeite voor wie op zoek gaat naar mooie natuur in Noord-India, of voor wie heerlijk actief wil zijn.

4. Sikkim

Sikkim is een gebied in het noordoosten van India, ingeklemd tussen Nepal en Bhutan op de uitlopers van de Himalaya. Het is de dunst bevolkte deelstaat van India, met veel ongerepte natuur en een bijzondere cultuur. De grote verscheidenheid aan habitats (hoogtes variëren van 100 tot 3000 meter) zorgt voor een enorme biodiversiteit, zo komen er honderden verschillende vogelsoorten voor. Voorbeeld is de Satyr Tragopan, die alleen in Sikkim voorkomt. De mooiste natuurgebieden van Sikkim zijn het Mahananda Wildlife Sanctuary, de Rangit River Valley en het Varshey Rhododendron Sanctuary.

Wildlife in Noord-India

In Noord-India bevinden zich verscheidene nationale parken die uiterst geschikt zijn voor een safari of wildlife reis. In de meeste nationale parken kan je deelnemen aan een "game drive", op zoek naar tijgers en andere dieren. In de bossen, moerassen en graslanden van het Corbett Nationaal Park (het eerste nationaal park van India) en Ranthambhore tijgerreservaat (centrale noorden) kan je met een beetje geluk tijgers in het wild spotten, maar ook andere wilde dieren, zoals beren en apen.

Dieren in Noord-India
Deel op Pinterest

Verscheidene rondreizen worden georganiseerd naar deze natuurparken. In Nanda Devi NP (met als uitvalsbasis de plaats Ghangaria) komen de zeldzame Aziatische zwarte beer, het blauwschaap en het sneeuwluipaard nog voor. Kaziranga National Park (in Assam in het oostelijke deel nabij China en Bhutan) is het leefgebied van de zeldzame Indische neushoorn. Er komen ook tijgers en andere wilde dieren voor in dit schitterende gebied. In dezelfde omgeving, in Nameri en Manas National Park, doet men onderzoek naar de nevelpanter. Keoladeo Nationaal Park bij Bharatpur (Rajasthan) is dan weer een van de topbestemmingen in Noord-India om vogels te observeren. 

Mooiste natuurparken in Noord-India

De natuurparken die we hierboven vernoemen liggen op aanzienlijke afstanden van elkaar en zijn moeilijk tijdens een reis te bezichtigen. Op onze site vind je per gebied meer informatie over de natuur en op basis daarvan kan je uitzoeken welke reizen je wilt maken naar de nationale parken en reservaten in Noord-India.

Culturele bezienswaardigheden Noord-India

Culturele hoogtepunten tijdens een reis naar Noord-India zijn de bezienswaardigheden van de zogenaamde "Gouden Driehoek van India": breng een bezoek aan de forten en moskeeën van Delhi, het wereldberoemde Taj Mahal mausoleum in Agra, het Agra Fort, de roze stad Jaipur in Rajasthan, het paleis der winden en het Lake Palace. 

In Varanasi baden gelovigen in het heilige water van de Ganges. Naast deze bekende bezienswaardigheden zijn er nog talrijke andere culturele hoogtepunten in dit gebied. Ook bezienswaardig is de Khardungla, de hoogste weg ter wereld, op een duizelingwekkende hoogte van 5.600 meter!

Beste reistijd Noord-India

Wat is de beste periode voor een reis naar Noord-India. De maanden november, december en januari zijn de maanden met de minste neerslag en de aangenaamste temperatuur. Bekijk onze reistips voor reizen naar Noord-India (groepsreis - individuele reis).

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!