Ga naar content

Himalaya

Het Himalaya gebergte is een van de bekendste gebergten ter wereld. Met de hoogste toppen wereldwijd spreekt deze lang gestrekte keten iedere bergliefhebber tot de verbeelding. De natuur in de Himalaya is adembenemend, een reis naar het dak van de wereld minstens zo indrukwekkend!

Natuur Himalaya

In de kreukelzone tussen India en het Aziatische continent ligt de Himalaya, één van de bekendste gebergten ter wereld. Hier spreekt de aardse oerkracht duidelijke taal. Terwijl Azië geen krimp geeft, wordt India steeds verder naar het noorden opgestuwd en reiken de plooien van het gebergte inmiddels tot ver boven de zeven kilometer hoogte. 

Munsiyari India
Deel op Pinterest

De Himalaya vormt een bijna letterlijke waterscheiding tussen de tropische vochtige Indiase laagvlakte en de droge Chinese binnenlanden. Ganges en Brahmaputra vinden hier hun oorsprong. Het is geen eenvormig gebied maar een aaneenschakeling van unieke biotopen verdeeld over India, Bhutan, Nepal, Tibet, China en Pakistan.

Bloemen in de Himalaya
Kenmerkend voor de natuur in de Himalaya zijn de vele bijzondere bloemen. Wie kent ze niet, onze rododendrons in tuin en park? Feitelijk is deze struik een klein stukje Himalaya dat in 1848 door de bekende botanicus Sir Joseph Hooker naar Europa werd gehaald. Boven 2000 meter vormen ze in Sikkim en Darjeeling uitgestrekte vegetaties die van april tot juli in de schitterendste kleuren in bloei staan. 

Tussen Zanskar en de hoge Himalaya ligt het Nanda Devi Nationaal park en de beroemde Vallei der Bloemen. Het is de meest toegankelijke plek om kennis te maken met de unieke alpenflora van dit gebied. De onwezenlijk blauwe Himalaya papaver is slechts één van de honderden, felgekleurde bloemen in dit gebied. De alpenweiden van de meest oostelijke staat van India, Arunachal Pradesh, zijn nog veel uitbundiger dan hun Zwitserse collega’s. Tientallen soorten orchideeën, kievitsbloemen, anemonen, en dwerglelies worden hier gevonden. 

Nanda Devi
Deel op Pinterest

Onherbergzame gebieden
Niet alle delen van de Himalaya worden bedekt met een bloemenzee. Sommige gebieden zijn nog amper bekend bij het grote publiek omdat ze zo ruw en onherbergzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan Zanskar, een ruig en ongerept gebied in Noord-India, waar je prachtig kan hiken. Niet geschikt voor beginners, dat moeten we er wel bij vermelden! Lees meer over Zanskar en Noord-india.

Vogels Himalaya
Het Himalaya gebied is niet alleen extreem rijk aan bijzondere plantensoorten. Elke tocht omhoog is als een reis door een vogelboek. Vanaf de Noord-Indiase laagvlakte via Corbett National Park en daarna tot 2000 meter hoogte klimmen kan grote aantallen nieuwe vogelsoorten voor Europese vogelaars opleveren. De strepengaai, bruinvoorhoofdspecht en kastanjelijster kunnen vrijwel zeker gezien worden. Bijzonder is ook de Phobjika vallei in Bhutan, waar zwarthalskraanvogels komen overwinteren.

Trektochten in de Himalaya

Wil je de meest imposante bergen van de Himalaya bedwingen? Lijkt een beklimming van de Everest, de Annapurna en andere bergreuzen jou ook de ultieme kick? Er zijn tal van prachtige trektochten in de Himalaya te maken in alle niveaus. Niet alleen moeilijke expedities dus, maar ook trektochten voor de "gewone wandelaar".
Lees meer over een trekking in Nepal en wandelen in Bhutan of bekijk hierboven onze Himalaya reistips.

Karakoram gebergte
De Himalaya is niet het enige hoge gebergte in Azië. Ten westen van de Himalaya, op de grens van China, India, Afghanistan en Pakistan ligt het Karakoram gebergte, één van de grote bergketens van Azië, met veel van de hoogste pieken.

Mitre Mountain Peak K2
Deel op Pinterest

De Siachengletsjer, samen met nog een aantal massieve gletsjers in zijdalen, vormt een spectaculair ijsmassief van wel 700 vierkante kilometer, op een hoogte tussen de 6000 en 7000 meter. Het is de grootste gletsjer ter wereld.

Karakoram is vooral bekend geworden als één van de laatste bastions van de sneeuwluipaard. Een roofdier dat zelden gezien wordt en leeft van Marco Polo schapen en diverse soorten berggeiten. Wolf en lynx hebben deze grazers ook op hun menu staan. In het gebied komen twee berensoorten, de bruine in de lagere dalen van het Deosai National Park (Pakistan) en de Himalaya zwarte beer die het hogerop zoekt.

Landen in de Himalaya

Onderstaande landen vallen deels onder de Himalaya.

Afbeelding voor China
De natuur in China is fenomenaal en het land opent zich steeds meer voor het wereldwijde toerisme. Hoewel reizen naar de mooiste gebieden van China...
Afbeelding voor Nepal
Nepal ligt tussen India en Tibet, in het Himalaya gebergte. Het is hier dat de koude hoogtes van de Himalaya bergen en de stomende hitte van Indische...
Afbeelding voor Rondreis in Tibet
Tibet is een autonome regio in China. Het land is lange tijd afgesloten geweest van de buitenwereld, maar ondanks bepaalde restricties is het...
Afbeelding voor Bhutan
Een reis naar, laat staan een speciaal georganiseerde natuurreis in Bhutan, was vroeger ondenkbaar. Vandaag de dag ontdekken steeds meer mensen de...
Afbeelding voor Pakistan
Momenteel is de situatie in Pakistan helaas niet veilig genoeg om de natuur van het land te ontdekken.

Tip

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!