Ga naar content

China

De natuur in China is fenomenaal en het land opent zich steeds meer voor het wereldwijde toerisme. Hoewel reizen naar de mooiste gebieden van China soms lastig is, zijn er steeds meer mogelijkheden om de ongerepte natuurgebieden te ontdekken. Wij geven je alvast een aantal tips voor bezienswaardigheden en bijzondere reizen naar China.

Goed nieuws voor reizen naar China in 2024; China heeft aangekondigd dat houders van een Nederlands paspoort het land voor maximaal 15 dagen kunnen bezoeken zonder een visum aan te vragen. Dit geldt van 1 december 2023 tot 30 november 2024. Dit geldt sinds maart ook voor de Belgische nationaliteit. Lees meer.

Natuur in China

China heeft een grote verscheidenheid aan natuur. Er zijn 7 klimaten te vinden, van een tropisch klimaat in het zuidwesten tot een woestijnklimaat in het noordwesten. Het uiterste puntje van het zuidoosten is zelfs subtropisch. Het vasteland van China is grofweg in te delen in het Chinese laagland, het Noord-Chinees en het Zuid-Chinees bergland

Tibet vormt een autonome regio. 

Voor de kust van China liggen ruim 3000 eilanden. In al die verschillende biotopen komt een grote verscheidenheid aan vegetatie voor: in China groeien naar schatting 32.000 soorten planten. Door houtkap zijn er helaas nog maar weinig bossen te vinden, behalve in de hooggebergtes en tropische gebieden. Gelukkig zijn er nog veel bamboebossen, waar de leukste bewoners van China vertoeven; de reuzenpanda’s. Ook de bamboeplanten zelf zijn indrukwekkend om te zien.

Tips voor mooie individuele reizen:

Mooiste plekken in China

Hoe bepaal ik waar heen te reizen in China, wat te doen in China, welke bezienswaardigheden zijn er en wat zijn de mooiste gebieden in China? Naturescanner geeft je een overzicht van de mooiste plekken in China en leuke reistips. Vergelijk goed de programma's van de reisorganisaties om een reis naar jouw wensen te boeken.

1. Panda's in China

De meeste mensen die kiezen voor een natuurreis in China, willen graag reuzenpanda's zien. Deze komen voor in de provincies Gansu, Sichuan of Shanxi (Centraal China). Het is lastig om de pandaberen in het wild te zien, de meeste reisorganisaties bieden een reis langs een verzorgingscentrum. Bekijk onze reistips voor de leukste pandareis in China.

2. Yangshuo en Guilin

Tijdens een rondreis in China mag het bekendste natuurgebied van het land, het feeërieke karstgebergte rondom Guilin en Yangshuo in het zuiden van het land, niet ontbreken. Maak bij Yangshuo een tocht op een bamboevlot en vaar tussen steile, groene karstgebergtes in de sprookjesachtige natuur. Langs de Yulong rivier kan je ook prachtig fietsen en wandelen. Bekijk de hoogtepunten en mooiste bezienswaardigheden van Guilin en Yangshuo.

Groepsreizen in China

3. Yunnan

Yunnan is een provincie in het zuiden van China, met tal van mooie bezienswaardigheden. Hoogtepunten zijn het karstlandschap, het pittoreske stadje Lijang, Dali en het Stenen Woud bij Shilin. Dit woud van 400 km² staat bekend als 'the first wonder of the world'. Wind en water hebben door de tijd heen fantastische vormen geslepen in het gesteente.

Mooiste plekken China
Deel op Pinterest

De twee grootste rivieren van China stromen door Yunnan: de Gele Rivier en de Yangtze rivier. Een van de mooiste plekken is de Tijgersprongkloof, de diepste kloof ter wereld. Aan een kant van de kloof bevindt zich de Jade Dragon Mountain, aan de andere kant de Haba Snow Mountain. Dit gebied biedt goede mogelijkheden voor een trekking. De Blue Moon Valley (Lanyuegu) is een bijzonder mooie vallei met besneeuwde bergtoppen, helderblauw water en mooie natuurlijke kalkterrassen. Alles over Dali, rivieren in China en de Tijgersprongkloof 

4. Jiuzhaigou en Huanglong

Ten noorden van Chengdu bevindt zich het Jiuzhaigou gebied, een fraai landschap van bergen, bossen, meren en watervallen. Voor veel toeristen is dit het mooiste gebied van China! Lees meer over Jiuzhaigou en Huanglong.

Direct lokaal contact

5. Xiahe

Weg van de gebaande paden in China? Maak dan kennis met Xiahe, de regio ten noordwesten van Xi'an en Chengdu, waar je een bezoek brengt aan het Labrangklooster. In deze omgeving leven nomaden op uitgestrekte vlakten. Bekijk onze reistips voor Xiahe.

6. Grote Muur

Hoewel de Grote Muur zelf geen natuur is, ligt het wel in een prachtige omgeving en kan het niet missen als noemenswaardige bezienswaardigheid in China. Geniet van de mooiste landschappen in China tijdens een trektocht op de Chinese Muur.

7. Zhangjiajie

Wow! Het meest bijzondere landschap van China vind je in Zhangjiajie. Tal van bijzondere natuurfenomenen wisselen elkaar af; mooie valleien, meren en grotten. Hoogtepunt is het woud van vingervormige rotsen; rotszuilen met hoogtes tot 200 meter. De enorme pilaren worden vaak gehuld in dichte mist en waren een inspiratiebron voor de makers van de film Avatar. Lees meer over Zhangjiajie.

Natuur in China
Deel op Pinterest

8. Rode aarde gebieden

- Danxia Landform Zhangye - in het zuidoosten en zuidwesten van China, in Gansu, bevindt zich het Danxia gebied, een spectaculair, nog (voor Westerse toeristen) onbekend gebied van felgekleurde, vaak rode zandsteen (Danxia betekent "rode wolk"). Het landschap vormt een gevarieerd en uniek kleurenpalet. Vooral op 50 km van Zhangye is een bijzonder gebied te vinden; woestijnachtig, maar de kleuren zorgen voor een fraai natuurfenomeen.
- Dongchuan district in Yunnan staat ook bekend om de rode aarde, de Dongchuan Red Soil. Het verschil met Danxia is dat dit landschap meer een lappendeken is van rode en groene stukken grond. Vooral het gebied rond Huagou in de Wumengbergen trekt veel fotografen. Hier kun je een adembenemende zonsopkomst en -ondergang over de uitgestrekte rode vlakten bekijken. Dit gebied is makkelijk in je reis in te plannen. Wanneer je naar de provincie Yunnan afreist dien je eigenlijk altijd via Kunming te reizen. Vanuit Kunming is het zo’n drie uur rijden (160 km). DimSum kan een reis op maat naar de rode aarde van Hongtudi verzorgen.

9. Rode strand van Panjin

Een andere bijzondere bezienswaardigheid qua natuur in China is het rode strand van Panjin. Panjin is een stad in de Liaoning provincie, aan de noordelijke kust van Liaodong Bay aan de Golf van Bohai. In het Shuangtaihekou State Natural Reserve, een moerasgebied, komen meer dan 300 diersoorten voor, waaronder diverse zeldzame vogels: 172 soorten trekvogels, waarvan 20 met uitsterven bedreigd zijn, zoals de red-crowned crane.

Mooie plekken China
Deel op Pinterest

10. Huangguoshu waterval

In het zuidelijk deel van China ligt de gigantische Huangguoshu waterval (nabij Anshun). Het is een van de grootste watervallen in Azië, die op kilometers afstand al imponeert door het geluid wat hij maakt. Over een breedte van ruim 80 meter stort de waterval haar water naar de 68 meter lager gelegen rivier.

Natuurreizen in China

China is een land om rond te reizen, je verblijft er niet op een enkele plek. Er zijn tal van mogelijkheden, hiernaast en hieronder vind je leuke reistips voor een natuurreis in China.
- Groepsrondreizen zijn erg gebruikelijk, omdat de communicatie ter plekke vaak lastig is. Ze worden aangeboden van 1 week tot 4 weken en eigenlijk zijn ze er voor ieder budget: van goedkope rondreizen tot een complete rondreis langs alle hoogtepunten van China. Vraag een gratis brochure van Djoser aan.
- Individuele reizen zijn ook mogelijk. Wil je zelf bepalen wat je ziet, dan kan je een reis samenstellen aan de hand van bouwstenen, leuke ideeën hiervoor vind je bij Riksja China. Verder worden er ook volledig verzorgde individuele China reizen aangeboden.

China als deel van de Transmongolie

China kan ook deel uitmaken van je reis met de Transmongolie Express, een onvergetelijke treinreis van Moskou naar Beijing. Bekijk de info en de mooiste reizen (in groep of privé) van de Transmongolie Express.

Veelgestelde vragen over China

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!