Ga naar content

Tijgersprongkloof in China

De Tijgersprongkloof in Yunnan (zuidwesten van China) is de diepste kloof ter wereld. Ze heeft een lengte van 17 kilometer, op haar smalste punt is ze 30 meter breed. De Tijgersprongkloof (Tiger Leaping Gorge) is een populaire bestemming in China voor een trekking: je wandelt hier tussen steile rotswanden in een van de mooiste natuurgebieden van het land.

Tijgersprongkloof bezoeken

De uitvalsbasis voor een bezoek aan de Tijgersprongkloof is de plaats Lijiang in Zuidwest-China. Deze stad is bereikbaar met een vlucht vanuit Chengdu. In Yunnan (zo heet het gebied) vind je zeer hoge bergen, tot boven de 5000 meter. De Tijgersprongkloof ligt tussen twee van zulke reuzen: Jade Dragon Snow Mountain en Haba Snow Mountain. De eerste berg is zeer makkelijk te bereiken, met stoeltjesliften en cabines. Je kunt er een gletsjer bezichtigen op een hoogte van 4500 meter. De andere berg heeft nog geen goede toeristische voorzieningen.
De beste tijd om een bezoek te brengen aan de Tijgersprongkloof is april tot oktober, maar in de maand mei kan je de meeste bloemen zien.

Wandelen in de Tijgersprongkloof

De Tijgersprongkloof is een van de mooiste kloven in China om te wandelen. De Yangtze rivier (die hier Jinsha heet) baant zich een weg tussen de steile wanden van de kloof en zorgt op sommige punten voor bulderende stroomversnellingen. Een pad leidt de wandelaars langs de rivier. Op sommige plaatsen is het slechts een dunne richel, maar over het algemeen is het pad goed onderhouden. Wanneer je tijdens het hiken boven je kijkt, zie je soms rotswanden van wel 1500 meter hoogte. Onder het wandelpad buldert de Yangtze rivier haar eindbestemming tegemoet.

Wandelen in de Tijgersprongkloof
Deel op Pinterest

Sinds de toename van het toerisme in dit gebied is er ook een lager gelegen geasfalteerde weg voor wandelaars. De echte trail (22 km) is langer dan het lager gelegen pad, en biedt meer afwisseling, fraaiere natuur en enkele guesthouses voor backpackers. Nochtans heeft ook het lagere pad zijn voordelen: hier wandel je dichter bij de rivier en dat versterkt het gevoel van een kloofwandeling. Diverse reisorganisaties bieden een volledige wandelreis aan, maar ook een aparte bouwsteen van enkele dagen, waarbij je gaat wandelen in de kloof en de andere dagen bijvoorbeeld doorbrengt op het Tibetaanse Zhongdiang plateau. Hier bevind je je tussen de bergen van de Oostelijke Himalaya. Bekijk deze meerdaagse bouwsteen bij Riksja China.

Wat te zien in de Tijgersprongkloof?

Tijdens een tocht door de Tijgersprongkloof wandel je tussen enorme bergreuzen, langs kolkende stroomversnellingen. Het water is erg woest en is onbevaarbaar. De kloof wordt vooral bewoond door de Naxi bevolking, die in kleine gemeenschappen leven. Hun primaire inkomsten komen van toeristen en graanproductie.

Bezienswaardigheden TijgersprongkloofDeel op Pinterest

Daarnaast zijn er verscheidene mijnen in de omgeving, waar natuurlijke kristallen gewonnen worden. Volgens de legende sprong een tijger tijdens een achtervolging door een jager over de rivier, bij het smalste punt van de kloof, de Tiger Leaping Stone: hier is de rivier "slechts" 25 meter breed.

Wil je meer weten over Yunnan en andere bezienswaardigheden in de regio, dan is een goede reisgids van Yunnan aanbevolen, kijk hiervoor bij reisboekhandel De Zwerver.

Tiger Leaping Gorge reserveren
De Tiger Leaping Gorge kan als excursie of bouwsteen geboekt worden. De tour begint in Lijiang, waar je wordt opgehaald door een chauffeur en gids. Vanuit een hostel ga je wandelen in de Tiger Leaping Gorge. Het is mogelijk om deze tour te reserveren als meerdaagse bouwsteen. De duur kan variëren van 2 tot 8 dagen. Dim-sum biedt een trip van 4 dagen aan.

Bereikbaarheid en beste reistijd

Uitvalsbasis voor de kloof is Lijiang in het zuidwesten van China. De beste tijd om in de Tiger Leaping Gorge te wandelen is mei, omdat er dan veel bloemen bloeien, maar het is goed mogelijk van april tot oktober. Lijiang is bereikbaar met rechtstreekse vlucht naar Chengdu, hiervandaan vlieg je naar Lijiang.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!