Ga naar content

Guilin

China - In het zuiden van China ligt de provincie Guangxi. De stad Nanning is dan wel de hoofdstad van de provincie, maar veel bekender zijn de plaatsen Guilin en Yangshuo. Beiden zijn een toeristisch trekpleister vanwege hun mooie ligging in het karstgebergte in China. De Chinese schilderingen zijn veelal afbeeldingen van dit beroemde gebied. Naturescanner geeft je alvast de leukste reistips voor een rondreis langs Guilin, als groepsreis of individuele rondreis.

1. Guilin

Guilin is de voornaamste stad van de streek. Waarom is deze plaats zo toeristisch, wat is er te doen en te zien in Guilin? Het ligt midden in een van de bekendste Karstgebieden ter wereld. Guilin betekent letterlijk "Woud van kaneelbomen". Rond de maand augustus ruikt het dan ook overal naar de weeïge geur van de Osmanthus, oftewel naar kaneel. Het prachtige landschap van Guilin wordt gevormd door steile, afgeronde bergen, rivieren en een weelderige vegetatie.

Ontstaan karstgebergte
We bevinden ons hier in de subtropen, wat inhoudt dat er vrij veel neerslag valt. De grote dichtheid aan bomen, planten en struiken geeft, gecombineerd met de hoge temperaturen, een hoog kalische (zuurgraad) omgeving. De relatief zachte zandsteen van de Karst lost gemakkelijk op door het zure water dat van de bergen stroomt en doordringt in alle poriën van het gesteente.

Op deze manier zijn enorme grottenstelsels binnen in de bergen ontstaan en wordt het uiterlijk gevormd tot de zo karakteristieke kegelvormen en rotspieken.

Bekend beeld zijn de traditionele vissers die met aalscholvers vissen op de rivier.

Visser met aalscholver
Deel op Pinterest

Hoewel Guilin een aardige en relatief kleine Chinese stad is, waar veel van het natuurschoon is te zien, trekt het grotere Yangshuo van oudsher de meeste toeristen. Veel mensen nemen de boot om van de ene naar de andere stad te reizen. Let wel, de boottocht van Guilin naar Yangshuo is erg druk, en met ander vervoer geniet je net zo veel van het landschap.

2. Yangshuo

Yangshuo ligt zo’n 70 km zuidelijker dan Guilin en is het centrum van de toeristische activiteiten in deze regio. Wat is er te zien in Yangshuo? Karaoke bars, souvenirwinkeltjes, oneindig veel comfortabele en goedkope hotels en een grote drukte van, veelal Chinese toeristen en backpackers. Niet altijd aantrekkelijk voor liefhebbers van rust, ruimte en natuur.

Veel toeristen trekken dan ook een paar kilometer verder, buiten de hectiek van het stadscentrum of net op de rand van Yangshuo, waar zich leukere hotels bevinden. In de omgeving vele kleine Chinese dorpjes waar het leven op het platteland met z’n vriendelijke bevolking nog overal zichtbaar is. Omringd door rijstvelden, waar de boer met zijn buffel het land ploegt, is het beter toeven dan in de hectiek van het drukkere Yangshuo. Hier is het genieten van het prachtige berglandschap waar de fraaie rivieren de Li Jiang, de Yulong en de Jinbao rustig doorheen stromen.

Fietsen, wandelen en varen

Fietsen en wandelen zijn bij Yangshuo activiteit nr. 1, maar ook het raften op een bamboevlot (wat eigenlijk staat voor rustig met de stroom mee dobberen) is enorm populair. Er zijn voldoende activiteiten om dagen te ontspannen en te genieten in Yangshuo. Overdag een grotbezoek, wandelen, fietsen, zelf kanoën of je laten varen op een bamboevlot in een spectaculaire en nog redelijk authentieke omgeving. Voor de avond is er dan de populaire en bijzondere Sound & Lightshow. 

Bamboevaren tussen de karstbergen
Een reis door China kan best hectisch zijn, waardoor je af en toe wel wat ontspanning kan gebruiken. Deze rust vind je midden in het Chinese karstgebergte, wanneer je met een bamboevlot op de rivier gaat varen. Aalscholvers loeren op een visje, terwijl je bootsman handig de stroomversnellingen ontwijkt en jou zorgeloos over het water laat glijden. Op sommige momenten kan het behoorlijk druk zijn op de rivier, maar dat neemt niet weg dat het een ontspannend tochtje is.

Druk op de rivier
Deel op Pinterest

Onderweg zie je vele andere Chinezen op kleinere bamboevloten. De karstbergen rond de rivier de Li en de mystieke sfeer van de omgeving voeren je mee naar een paradijselijk oor. Eenmaal op het droge, stap je op de fiets en peddel je door de groene omgeving. Onderweg kom je kleine dorpen tegen en groet de lokale bevolking je vriendelijk. De zon gaat langzaam onder: op naar je hotel, waar je op het terras aan de rivier geniet van een Chinese thee.

Reis naar Yangshuo en Guilin

Bekijk deze reis naar het karstgebergte als bouwsteen op Riksja China. Een groepsreis of een single-reis boeken naar China en dan Guilin bezoeken kan ook. Bekijk hierboven onze reistips voor de leukste rondreis naar Guilin en Yangshuo.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!