Ga naar content

Dutch Mountain Trail

Klaar voor de zwaarste LAW van Nederland? Tijdens de Dutch Mountain Trail leg je 100,5 kilometer af over de zeven steilste toppen van Zuid-Limburg. Oftewel, je maakt een hike over de Seven Summits van Nederland. Een gave tocht langs vakwerkhuizen, beekjes, wijngaarden en rotswanden. We kunnen je verzekeren: dit ga je voelen in je kuiten! Perfect voor degenen die op zoek zijn naar dat berggevoel in eigen land. Onderschat de tocht zeker niet en ga goed voorbereid op pad met onze tips.

Seven Summits

Nog even wat meer context over de Seven Summits. De benaming komt van de zeven hoogste toppen ter wereld, eentje op elk continent:

 • Mount Elbrus (5.642 m) in Europa
 • Kilimanjaro (5.895 m) in Afrika
 • Mount Everest (8.849 m) in Azië
 • Denali (6.190 m) in Noord-Amerika
 • Aconcagua (6.962 m) in Zuid-Amerika
 • Mount Vinson (4.892 m) op Antarctica
 • Puncak Jaya (4.884 m) in Oceanië. 

De oprichters van de Dutch Mountain Trail hebben de Wilheminaberg, Schneeberg, Eyserberg, Gulperberg, Hakkenberg, Kattenroth en D'n Observant tot de Seven Summits van Nederland gedoopt. In 2019 stippelden zij al zeven afzonderlijke rondwandelingen uit over de Limburgse toppen. Dankzij de nieuwe Dutch Mountain Trail zijn deze rondwandelingen allemaal aan elkaar gekoppeld en maak je tijdens een epische LAW kennis met alle Seven Summits.

Dutch Mountain Trail etappes

Waar wandel je allemaal langs tijdens The Dutch Mountain Trail? We laten je zien welke route je aflegt en welke bezienswaardigheden je onderweg niet wil missen. Je wandelt door het mooie Zuid-Limburg, grofweg van Oost naar West, van het Station in Eygelshoven naar Maastricht. Regelmatig stap je even de Duitse en Belgische grens over. Onderstaand de 4 etappes van de LAW en de Seven Summits die je gaat beklimmen!

Let op: 100 kilometer wandelen in 4 dagen is echt pittig. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om rustiger aan te doen en enkele extra overnachtingen in te lassen. Wanneer je boekt bij Avontuur Dichtbij heb je 7 dagen de tijd om de trail te voltooien en krijg je een rustdag om de benen te laten herstellen.

Dutch Mountain Trail lopen
Deel op Pinterest
 • Etappe 1 Eygelshoven naar Vaals 28 km

Vol goede moed stap je op Station Eygelshoven in je wandelschoenen. De eerste etappe voert je door de bossen naar je allereerste top, de Wilheminaberg (255 m). Deze berg is beter bekend van Snowworld Landgraaf en de langste trap van Nederland. Maar jij gaat natuurlijk niet via de trap omhoog maar via een onverhard paadje, lekker avontuurlijk! Het kan flink glibberig worden, zeker na een regenbui. Het is dan ook aan te raden om de Dutch Mountain Trail met wandelstokken te lopen voor meer houvast.

Na je eerste beklimming vervolg je je weg langs de Anselerbeek en loop je via Kasteel Erenstein verder naar Kerkrade. Vanuit hier loop je al gauw in Duitsland, waar je overblijfselen van de Siegfriedlinie aantreft. Dit is een verdedigingsmechanisme van Hitler. Natuur wordt op de route regelmatig gecombineerd met geschiedenis. Je wandelt voor aankomst in Vaals eerst nog naar de tweede top: de Schneeberg (257 m), waarvandaan je het Limburgse heuvellandschap goed in je opneemt. Hij dankt zijn naam niet aan een besneeuwde top, maar aan de kalkstenen grond die in de zomer sneeuwwit kleurt.

 • Etappe 2 Vaals naar Gulpen 23 km

Hopelijk ben je goed uitgerust in je B&B of hotelletje in Vaals, want je start de dag gelijk pittig met een beklimming van de Vaalserberg. Deze hoort niet bij de Seven Summits; zie het als een bonusberg. De rest van de dag hike je afwisselend door Nederland, België én Duitsland door bossen, over bloemenweides, langs beekjes en wijngaarden. Onderweg kom je regelmatig Jezusbeelden, kapelletjes en kruizen tegen en je geniet van waanzinnige uitzichten over het landschap. Je beklimt ook nog een van de Seven Summits, de beboste Eyserberg (197 m), voordat je het eindpunt Gulpen bereikt. 

Dutch Mountain Trail route
Deel op Pinterest

Wanneer je de trail via Avontuur Dichtbij boekt, heb je in Gulpen een rustdag. Even met de benen omhoog genieten van een biertje op het terras. Of je volgt een workshop vlaaien maken of laat je rondleiden door de Gulpener bierbrouwerij.

 • Etappe 3 Gulpen naar Mheer 26 km

Je hebt een pittig dagje op het programma staan, maar liefst 3 summits wachten op je! Om te beginnen de Gulperberg (157 m) waarvandaan je prachtig zicht hebt op twee toppen die je eerder beklom: de Vaalserberg en Eyserberg. Daarna gelijk door naar de volgende top, de Hakkenberg (252 m) op de grens van Nederland en België. Je hebt de top bereikt zodra je de grenspaal ziet staan. Zo, die kan je in je zak steken! De Belgische dorpjes Sint-Martens-Voeren en Plank zijn leuke plekken om even te stoppen voor een lunch. Daarna ga je vol nieuwe energie naar de laatste top van de dag, de Kattenroth (209 m). Bij goed weer is het uitzicht op de Voerstreek fenomenaal! Tot slot daal je af naar je eindstop van de dag in Mheer.

 • Etappe 4 Mheer naar Maastricht 23,5 kilometer

Heb je nog energie over voor de laatste summit van Zuid-Limburg? Je wandelt via het pittoreske landschap rond Eijsden naar D'n Observant (157 m), de laatste en zwaarste beklimming van je trail. Houd er rekening mee dat je op dit traject het pontje bij Eijsden moet pakken en deze vaart niet altijd. Heb je pech dan moet je 6 kilometers extra lopen vandaag. D'n Observant beklimmen is een echte uitdaging. Je werkt jezelf via smalle en soms modderige weggetjes omhoog en houd je vast aan boomwortels. We zeggen het nog maar eens: de Dutch Mountain Trail is echt niet voor watjes. Je bezoekt ook nog de ENCI-groeve en de Sint-Pietersberg voor je wandelt naar je eindpunt Maastricht.

Na ruim 100 kilometer ploeteren door de Limburgse bergen is het tijd voor een welverdiend biertje of wijntje op het terras. En waar kan dat beter dan in het knusse Maastricht. Dikke aanrader om hier nog een nachtje aan vast te plakken voor je terugkeert naar huis.

Dutch Mountain Trail overnachting

En waar slaap je dan onderweg? Je start en eindigt telkens in een knusse stad of dorp in Limburg, een leuke overnachting vinden op de trail is dan ook niet moeilijk. Kijk eens bij onderstaande aanbieders en zoek op de plaats waar je wil overnachten. Gegarandeerd dat je een uniek plekje vindt op of vlakbij de trail.

Voorbereiden op de hike

Bij The Dutch Mountain Trail is een goede voorbereiding echt een must. Met de juiste wandelgids en goede fysieke training ga je lekkerder op pad. We helpen je graag op weg.

Wandelgidsen en kaarten

Goed om te weten dat de Dutch Mountain Trail amper bewegwijzerd is. Af en toe kom je een wit-blauwe markering tegen, maar dit laat te wensen over. Voorkom dat je verdwaalt op de toch al lange etappes en bestel alvast de wandelgids over de Dutch Mountain Trail bij De Zwerver. Dit is het officiële wandelboek over de trail, super uitgebreid en perfect als voorbereiding.

Dutch Mountain Trail wandelgids
Deel op Pinterest

Fit op pad

Onderschat deze trail zeker niet. De Dutch Mountain Trail is de zwaarste hike van Nederland, juist vanwege die hoogteverschillen. Maar liefst 1600 hoogtemeters ga je overbruggen. Ga je getraind en met goede conditie op pad dan is de tocht zo veel leuker dan als je zonder training in je wandelschoenen stapt. We schreven in samenwerking met NKBV een artikel over oefeningen voor bergwandelen. De oefeningen die je daar vindt zijn ook super geschikt in voorbereiding op de Dutch Mountain Trail. Bereid onder andere je knieën, kuiten en rug voor op een 'bergtrekking' in Nederland. Sterke spieren betekent met meer plezier de heuvels op!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou 't Lam
Geschreven door
Manou 't Lam
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!