Ga naar content

Wandelen in Limburg

Limburg is een prachtige provincie om te wandelen. In Noord-Limburg vind je naast boerenland ook veel bos en zandduinen. In Midden-Limburg is het heerlijk wandelen langs de Maas. En in Zuid-Limburg kun je flink de kuiten trainen in het prachtige heuvellandschap. 

Wandelroutes Limburg

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen stress, wij hebben de mooiste wandelroutes in Limburg op een rij gezet. We maken daarbij een indeling in noord, midden en zuid en lichten mooie wandelingen in verschillende natuurgebieden uit. Tenslotte noemen we nog een aantal lange afstandswandelingen die (deels) door de provincie Limburg lopen en zeker de moeite waard zijn. 

Georganiseerde wandelvakanties in Groep

Lange Afstandswandelingen Limburg

Het Peellandpad (160 km) loopt van Den Bosch naar Roermond en brengt je onder andere door De Groote Peel en de Maashorst. Je kunt vanaf de St-Pietersberg het Pieterpad, het langste wandelpad van Nederland (bijna 500 km), starten of eindigen.

Dutch Mountain Trail
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Wie houdt van een uitdaging, kunnen we de Dutch Mountain Trail aanraden. Je wandelt 100 kilometer over de hoogste toppen van Zuid-Limburg. Een echt micro-avontuur in eigen land waarbij je je kuiten zeker gaat voelen! Collega Manou liep deze route en vertelt je er alles over, terwijl Janneke het Krijtlandpad (99 km) liep, een route die hier weinig voor onderdoet! Welke van de twee is jouw favoriet?

Vind je dat allemaal nog niet ver genoeg, loop dan het gloednieuwe Rondje Limburg. In 385 kilometer, verdeeld over 18 etappes, verken je de hele provincie. Met de digitale stempelkaart maak je je deelname officieel!

Georganiseerde Privé Wandelreizen

Mooiste wandelgebieden in Limburg

Er zijn zoveel mooie plekjes om te hiken, dat het moeilijk is om hier een keuze in te maken. Maar ik doe een poging om jou te adviseren over de beste plekken om te wandelen in de Nederlandse Provincie Limburg.

1. Wandelen in Noord-Limburg

Het noorden van de provincie Limburg grenst gedeeltelijk aan Gelderland en Noord-Brabant. Hier liggen bekende plaatsen als Venlo en Venray. De streek staat bekend om landbouw en glastuinbouw, maar er worden ook veel rozen en andere tuinplanten gekweekt. Daarnaast zijn er een paar fraaie natuurgebieden en bossen, die zeker uitnodigen tot een mooie wandeling:

- De Groote Peel, dat deels in Noord-Brabant ligt, kent een open karakter en veel vlonderpaden over waterpartijen heen. In het Limburgse gedeelte, bij Ospel, ligt het Buitencentrum de Pelen. Hier starten drie bewegwijzerde wandelroutes: geel (2,4 kilometer) langs het Meerbaansblaak met een vogelkijkhut, rood (3,2 kilometer) via knuppelbruggetjes en blauw (5,6 kilometer) langs een uitkijktoren en open moeras. De 9 kilometer lange wandeling naar de Amsloberg is niet bewegwijzerd, maar een beschrijving is verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum.

Groote Peel
Deel op Pinterest

De Heldense Bossen is maar liefst 1.100 hectare groot en kent veel stuifduinen. Lekker stevig wandelen kan dus zeker ook in Noord-Limburg! Vooral in het voorjaar zit je hier goed, want je passeert hier aspergevelden tijdens de 16,7 kilometer lange route. Start bij het Streekmuseum Peel en Maas en geniet van een combi van bos en akkerland. 

- Het Schuitwater is een moerasbos met bijzondere vlinders en vogels, en ook het leefgebied van de bever. Op de droge graslanden zie je grote grazers. Dit gebied is ontstaan nadat de Maas zich naar verderop verplaatste. De achtergebleven geulen vulden zich op met plantenresten, maar door turfwinning is het water weer terug. De wandelroute Broekhuizermolenbeek is 9,1 kilometer en aangegeven met groene bordjes. De start is bij de parkeerplaats aan de Horsterweg in Broekhuizen.

- Bij Arcen is het heerlijk wandelen door de Maasduinen. Hier kun je kiezen uit maar liefst 38 wandelroutes! Op onze pagina over dit natuurgebied vind je de mooiste hiervan uitgelicht.

Overnachten Noord-Limburg

2. Wandelen in Midden-Limburg

Midden-Limburg ligt aan weerszijden van de Maas, met bekende plaatsen als Weert en Roermond. De mooiste wandelroutes hier:

- In het Leudal combineer je natuur met bezienswaardigheden als abdijen, kastelen en molens. De wandelroute van 7,8 kilometer start op de markt in Roggel. 

- In Nederweert kun je een themawandeling maken van 14 kilometer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hier lang gestreden door de Duitse troepen en geallieerden. Je start bij het Weerterbos (met expositie van Stichting Luchtoorlog 1939-1945) en via de Liberation Route Europe app luister je naar oorlogsverhalen.

Meinweg
Deel op Pinterest

- Bij Roermond ligt het Nationaal Park de Meinweg met de oude spoorlijn IJzeren Rijn. Wij hebben een leuke tip voor mensen die van een meerdaagse wandeluitdaging houden. De oude NS-wandeling (nu: OV-stapper) is een tweedaagse wandeling van Herkenbosch naar Swalmen. Overnachten doe je net over de Duitse grens in Brüggen. 

Overnachten Midden-Limburg

3. Wandelen in Zuid-Limburg

Het heuvellandschap van Zuid-Limburg heeft geen introductie meer nodig. Hier traint menig wandelaar voor een vakantie in het buitenland. Maar ook mensen die dichtbij huis van een glooiend landschap willen genieten, zijn hier aan het juiste adres.

- Valkenburg is een goede uitvalsbasis voor vele wandelroutes. Wandelen langs kastelen en door het Geuldal is zeker de moeite waard. Onze tip? Het Gerendal, waar je in de zomer orchideeën kunt bewonderen. Vanuit Valkenburg loopt hier een wandelroute van 6 kilometer, een prachtig rondje!

Valkenburg
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

- Natuurlijk mag ook de Vaalserberg niet ontbreken. Vanaf het Drielandenpunt kun je letterlijk alle kanten op. Wil je de Limburgse kant verkennen? Kies dan de wandelroute V4 van 5,7 kilometer.

- Tussen Vaals en Epen ligt een prachtig hellingbos: het Vijlenerbos. Je vindt hier geologische monumenten, zoals zandsteenblokken en dolines (kuilen die ontstaan na instorten van het zachte kalksteen). Vanuit Vijlen (het enige bergdorp in Nederland) start een korte, maar pittige wandelroute. 

- Wist je dat je ook mooie heidegebieden kunt vinden in het zuiden van Limburg? Zoals de Brunsummerheide, waar je kunt kiezen uit maar liefst zeven gemarkeerde wandelroutes. 

Limburgs heuvellandschap
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

- De Trage Tocht Slenaken werd ooit gekozen tot mooiste wandeling van Nederland. Struin over heuvels, langs weiland met koeien, door hellingbossen en langs de rivier de Gulp. Een prachtige, gevarieerde wandeling!

- Maar ook de Trage Tocht Noorbeek vinden wij erg mooi. Deze loopt met een grote ronde om het dorpje heen en zelfs een stuk door de Belgische Voerstreek. In 18 kilometer overbrug je 300 hoogtemeters, dus dit is zeker ook een goede training voor als je een bergvakantie hebt gepland.

Wandelen Noorbeek
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

- Bij Maastricht ligt de Sint-Pietersberg, waar je de lange wandelroute van 11 kilometer (rode pijltjes) niet mag overslaan. Zoek vlinders in de kalkgraslanden, bewonder het fort, de mergelgrotten en het uitzicht over de voormalige cementfabriek met de oehoevallei.

Overnachten Zuid-Limburg

Wandelgidsen

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!