Ga naar content

Natuur in Limburg

Mooiste plekjes Nederland - Bij natuur in de provincie Limburg denk je misschien al snel aan het heuvellandschap met fantastische wandel- en fietspaden. Dit is pas één facet van het veelzijdige Limburg. Met vennen, bossen, heidegebieden, zandvlaktes en dus on-Nederlandse heuvels is er voor ieder wat te doen. Ook de fauna stelt niet teleur. Wist je bijvoorbeeld dat je oehoes en kraanvogels kunt spotten in de provincie? Wij delen alle geheimen van de Limburgse natuur met jou.

Mooiste plekken Limburg

Met maar liefst drie nationale parken en een schitterend heuvellandschap is Limburg een provincie waar je als natuurliefhebber snel verliefd op zal worden. Onderstaand de plekjes die wij zelf het mooist vinden in de provincie.

1. Nationaal Park De Groote Peel

De Groote Peel is de allerkleinste van alle Nationale Parken van Nederland. Het park ligt deels in Limburg en deels in Noord-Brabant. Wat je hier aantreft? Een landschap dat is ontstaan in de ijstijd. Vroeger bedekt met ijs, nu een prachtig veengebied dat je door middel van knuppelpaden kunt verkennen. Qua wildlife zijn vooral de vele vogelsoorten interessant. In het kleine gebied komen wel 200 vogelsoorten voor, waaronder de kraanvogel. Lees verder voor meer tips voor de Groote Peel.

2. Nationaal Park De Maasduinen

De Maasduinen is een fantastisch gevarieerd gebied. Zoals de naam doet vermoeden is een deel van het gebied bedekt met zandduinen, sommigen tot wel 30 meter hoog. Maar het is meer dan alleen zand.

De duinen zijn deels dichtgegroeid en heidevelden kleuren het gebied in de zomer paars. Een ander hoogtepunt van het park is het super blauwe Reindersmeer. Ooit gecreëerd door de mens, maar nu teruggegeven aan de natuur. Leer alles over de activiteiten en mooiste plekken van de Maasduinen.

nationale parken Limburg Nederland
Deel op Pinterest

3. Nationaal Park De Meinweg

Dit park heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Waar de eerder genoemde nationale parken gevormd zijn door de ijstijd, is dit park ontstaan door verschuivingen in de aardkorst. Het gevolg hiervan is een voor Nederland uniek gebied met terrassen met flinke hoogteverschillen tot wel 50 meter. Het veengebied zit vol leven; je treft er een hele hoop amfibieën en reptielen. De knoflookpad, de adder en de zandhagedis zijn enkele van de soorten die je tijdens een wandeling kunt aantreffen. Lees meer over NP Meinweg.

4. Maasplassen

Voor de liefhebbers van watersport is dit dé hotspot van de provincie. Je kunt er alles doen van zwemmen en kanoën tot duiken, zeilen en waterskiën. Verwacht hier niet perse rust maar wel een mooi dagje uit met de hipste beachclubs bij de hand. Toch is het gebied ook van grote waarde voor met name vogels. Deze broeden en overwinteren hier graag. Ook in het gebied eromheen is genoeg te ontdekken. Bevers, vossen, konikpaarden en vele andere soorten leven hier.

5. Het Leudal

Ben je gaan shoppen bij de Designer Outlet van Roermond en op zoek naar een bijzonder plekje om te fietsen of te wandelen in deze omgeving, richt je pijlen dan op het Leudal. Dit natuurgebied zit ingeklemd tussen het gelijknamige dorp Leudal en de plaatsjes Haelen, Nunhem en Roggel. Midden in het reservaat ligt de Leumolen of Sint-Ursulamolen. 

Leudal
Deel op Pinterest

Het is hier werkelijk prachtig om te wandelen. Tal van korte wandelroutes voeren vanaf het bezoekerscentrum Leudal door het gebied. De routes voeren langs heldere beken, die op sommige plekken erg diep zijn uitgesleten. Op de oevers groeien vele kleurrijke bloemen, bomen buigen diep over het water. Berken, wilgen en hazelaars komen hier veel voor. Ook voor ruiters en fietsers zijn er diverse aangelegde paden. Wie een langere route wenst te wandelen kan het Peellandpad lopen: een 160 km lange afstandsroute van Den Bosch naar Roermond.

Breng ook een bezoek aan het Leudalmuseum in het bezoekerscentrum. Hier kom je van alles te weten over de geschiedenis van de regio en de natuur in het Leudal.

6. Zuid-Limburg en het Geuldal

En dan hebben we nog het zuidelijkste deel van Limburg, waar het heuvellandschap je een echt ‘buitenlandgevoel’ geeft. Mysterieuze kastelen en uitgestrekte wijngaarden tekenen het landschap en onder de grond loopt een grottenstelsel van wel 250 kilometer lang.

Landschap Zuid-Limburg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook de flora en fauna is betoverend. In het gebied rond de Sint-Pietersberg kun je zelfs oehoes spotten. Aanrader is om jouw natuurvakantie te combineren met een bezoek aan Maastricht of Valkenburg. Of te kiezen voor een heerlijke vakantie in bijvoorbeeld het mooie Geuldal. Het dal rond de Geul vormt een prachtige plek om te wandelen en vogels te spotten.

Meer weten over de streek? Lees dan verder op onze pagina over de natuur in Zuid-Limburg.

Andere mooie gebieden in Limburg:

  • Grenspark Maas-Schwalm-Nette - 10.000 hectare aan natuur- en vogelbeschermingsgebied op de grens met Duitsland.
  • Maasvallei - Strekt zich uit van Maastricht tot Thorn. Een indrukwekkend landschap vol leven gecreëerd door de Maas. Ontdek het gebied al wandelend, fietsend of peddelend.
  • Mariapeel - Heerlijk wandelen door dit vogelrijke moerasgebied.
  • Heere Peel - Hoewel de Heere Peel erg klein is, kan je hier best leuk lopen met kinderen.
  • Heide - Mookerheide en Brunssummerheide - Geweldige heidegebieden in de provincie, bezoek zeker in augustus of begin september.

Activiteiten in Limburg

Genoeg te zien dus, maar is er ook nog wat te doen in Limburg? Zeker weten! De activiteiten zijn net zo gevarieerd als het landschap. Wandelen, fietsen, maar ook grotten ontdekken en dieren spotten is geweldig.

7. Wandelen in Limburg

Het wandelnetwerk in de provincie is ontzettend uitgebreid. Zo vind je korte routes door de natuurparken maar ook langeafstandswandelroutes zijn mogelijk. Bekijk onze pagina Wandelen in Limburg voor de mooiste wandelroutes in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg en LAW's.

8. Fietsen in Limburg

Wie gaat fietsen in Limburg krijgt voor Nederlandse begrippen een zware tocht voor de boeg. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe harder je de kuiten zal voelen. Wie houdt van een uitdaging moet zeker in Zuid-Limburg gaan fietsen of mountainbiken, maar je kunt de hele provincie per fiets verkennen. Zoek online een mooie route of ga op pad met een oude vertrouwde papieren fietskaart van ANWB, te koop bij Reisboekhandel De Zwerver.

Trap bijvoorbeeld door het groene gebied rond Weert, fiets over de Brunssummerheide of fiets langs kastelen, de Maas of de Hanzesteden. Fietsen door Limburg is een feest! Het eerdergenoemde Pieterpad behoort ook op de fiets tot de mogelijkheden. Tijdens etappe 7 tot en met 9 fiets je van Gennep in Noord-Limburg helemaal tot Maastricht. Een echte belevenis!

9. Grotten in Limburg verkennen

Wanneer je boven de grond alles hebt bekeken, kun je de mijnstelsels in Zuid-Limburg nog in. Een hele nieuwe wereld gaat voor je open! Deze grotten zijn ontstaan door de winning van mergel. Dit is eeuwenlang gebruikt om huizen en kastelen mee te bouwen.

Het resultaat van de mergelwinning is een ondergronds stelsel van 250 kilometer, bestaande uit 22.000 gangen. De grotten zijn in tijden van oorlog gebruikt als schuilplek. Je kunt je voorstellen dat hier enorm interessante verhalen over te vertellen zijn. Ga met een gids op pad en ontdek wat hier vroeger allemaal gebeurde. Dit kan je wandelend doen, maar ook op de mountainbike. De bijzondere verhalen die je hier hoort en de prachtige stelsels die je ontdekt zullen je lang bij blijven. Een unieke ervaring!

Bekijk nog meer leuke activiteiten in Valkenburg.

10. Stedentrip Maastricht

Een welkome afwisseling tussen het wandelen en fietsen door is een stedentripje naar Maastricht. Je zal zien dat een bezoek aan de stad eenvoudig gecombineerd kan worden met omliggende natuur. Het ene moment zit je op een terrasje, het andere moment geniet je van een uitzicht op de ENCI groeve of schuil je in een observatiehut op zoek naar oehoe's. We hebben een uitgebreide pagina over de natuur rond Maastricht, lees hem eens door voor inspiratie.

Dieren in Limburg

De diverse natuurgebieden herbergen allen heel verschillende fauna. Veel voorkomende soorten die je ook in andere gebieden in Nederland ziet zijn de ree, das, vos etc. Daarnaast leven in de unieke gebieden van de provincie ook bijzondere gasten zoals:

  • De kraanvogel. Deze zijn van half oktober tot begin maart met geluk te zien in Zuid-Limburg, De Groote Peel en de Mariapeel. Met name in het voorjaar, wanneer ze van hun overwinteringsplaatsen in het zuiden weer naar het noorden vliegen, heb je kans op honderden vogels. 
  • Het vliegend hert, de grootste kever van ons land. Vooral in het zuiden van de provincie kun je deze zien. Deze kever is met 8 centimeter indrukwekkend om tegen te komen. Extra kans heb je bij open bos en bosranden tegen de schemer.
  • De grootste uil van Europa, de oehoe, heeft zich in Limburg gevestigd. Ze houden zich schuil in de steengroeve bij Maastricht. De beste kans om ze te zien heb je vanuit vogelkijkhut de Kiekoet. Wie weet vang je een glimp op van deze enorme vogels!
  • De koninginnepage is een mooie verschijning in het Limburgse landschap. Dit is met 7,5 centimeter voor Nederlandse begrippen een grote vlinder. 
  • De wilde kat wordt heel af en toe gezien in het meest zuidelijke deel van Limburg. Doordat het goed gaat met de populaties in de Ardennen en de Eifel komen jonge dieren af en toe eens in Nederland kijken om nieuw leefgebied te zoeken.

Enthousiast geworden over de natuur in de provincie? Zoek dan gelijk jouw bijzondere slaapplek in Limburg en geniet van een welverdiende vakantie.

Veelgestelde vragen over Limburg

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!