Ga naar content

Brunssummerheide

Midden in de provincie Limburg, ten zuidoosten van de gemeente Brunssum en aangrenzend tegen de gemeente Heerlen en Landgraaf, ligt het gigantische recreatiegebied de 'Brunssummerheide'. Belangrijk onderdeel hiervan is de Schrieversheide, een fraai natuurgebied van zo'n 600 hectare groot. 

Het gebied is zeer populair onder fietsers, wandelaars, ruiters en natuurliefhebbers dankzij de enorme afwisseling aan landschappen en tal van activiteiten die je hier kan ondernemen. Op de Brunssummerheide valt altijd wat te beleven... ben je er klaar voor? Wij nemen je mee!

Tips overnachtingen bij de Brunssummerheide

Natuur Brunssummerheide

Hoe is de natuur op de Brunssummerheide? Voor wie hier nog nooit geweest is: verwacht een glooiend heuvellandschap met heidevlaktes tot zo ver als het oog reikt, donkergroene bossen, open zandvlaktes- en duinen, venen en vennen. Al deze natuurlijke elementen zijn kenmerkend voor de regio en precies wat het natuurgebied zo uniek maakt. 

Dwars door het hart van de Brunssummerheide legt de karakteristieke Roode Beek zo'n 29 kilometer af, dit beekje vormt de bron voor de heidevelden en dankt zijn naam aan de natuurlijke rode kleur door het grondwater dat hoge ijzerwaarden heeft.

Volgens sommigen is geen enkel stukje Nederlands natuurschoon mooier dan de Brunssummerheide in Limburg. Lees, bezoek, beleef en oordeel zelf met onze 5 natuurtips voor de Brunssummerheide:

1. Wandelen op de Brunssummerheide

Enerzijds kent het gebied tal van schitterende wandelroutes, die je meenemen door de verschillende landschappen op de Brunssummerheide. Anderzijds nodigt de natuur hier ook uit om op eigen houtje van het pad af te dwalen, er is soms niets lekkerder dan zonder bestemming rondstruinen om zodoende 'nieuwe plekjes' te ontdekken.

Deel op Pinterest

Voor de wandelaar die toch liever een gemarkeerde route over de Brunssummerheide aflegt zijn er verschillende wandelroutes, variërend van 1 tot 13 kilometer. Wandelingen zijn over heuvelachtig gebied, maar de paden zijn in goede conditie en bewegwijzering is duidelijk.

Overzicht van wandelroutes:

  1. Rood - NM1 Brunssum
    5.9 kilometer, starten- en eindigen bij Nieuwenhagenerweg in Brunssum.

  2. Oranje - NM2 Brunssum
    1.1 kilometer, starten- en eindigen bij Schaapskooiweg 99 in Heerlen.

  3. Donkergroen - NM3 Brunssum
    12.7 kilometer, starten- en eindigen bij Maya en Lucy pad in Landgraaf.

  4. Licht Blauw - NM4 Brunssum
    4.7 kilometer, starten- en eindigen bij Schaapskooiweg 99 in Heerlen.

  5. Paars - NM5 Brunssum (heide)
    4.8 kilometer, starten- en eindigen bij Grote Heiweg in Landgraaf.

  6. Licht groen - NM6 Brunssum
    4.9 kilometer, starten- en eindigen bij Kamperheideweg 6 in Heerlen.

  7. Geel - NM7 Brunssum
    2.4 kilometer, starten- en eindigen bij Schaapskooiweg 99 in Heerlen.

Ook gaaf is om samen met een ervaren gids of de boswachter op pad te gaan, iemand die het gebied uitvoerig kent en je alles kan vertellen over de natuur op de Brunssummerheide. 

Tip: Halverwege mei kun je op de Brunssummerheide zomaar een schaap tegen het lijf lopen, vanaf dan graast een kudde van zo'n 300 Schoonebeeker heideschapen en een aantal geiten in dit gebied om te voorkomen dat de heide uiteindelijk in bos verandert. Wellicht ontmoet je ook Guus, de herder, en zijn honden.

2. Fietsen op de Brunssummerheide

Rondom de Brunssummerheide liggen verschillende fietsroutes en fietspaden zijn over het algemeen in degelijke staat. Vanaf de fiets rolt het landschap op schitterende wijze aan je voorbij. Aanrader is om een rondje Brunssummerheide te fietsen vanaf het Bezoekerscentrum, een route waarbij je onze vaderlandse geschiedenis in duikt.

Vanaf het startpunt fiets je over heide en langs de enige overgebleven steenberg van ons land, richting Kasteel Hoensbroek. Onderweg zijn verschillende rustpunten met informatieborden te vinden, ook het uitzicht is vaak fenomenaal. Kortom, een mooie route over heuvelachtig landschap van zo'n 38 kilometer lang.

Deel op Pinterest

Mountainbiken op de Brunssummerheide behoort ook tot de mogelijkheden. De MTB-route start bij het bezoekerscentrum en neemt je mee door bos en heide over zandpaden, met af en toe verhard fietspad in stedelijk buitengebied. Verder staat deze route vooral in het teken van plezier, met leuke slingerende bospaadjes en regelmatig een technisch klimmetje of een snelle afdaling. De mountainbike route is in totaal 18 kilometer lang.

3. Vakantie naar de Brunssummerheide

Voor wie er even tussen uit wil, maar toch in eigen land wil blijven, is een weekendje weg naar de Brunssummerheide een ideale uitkomst. Maar waar kan je leuke overnachtingen boeken? Wij hebben voor jou een aantal mooie accommodaties uitgezocht, op leuke plekjes nabij de Brunssummerheide. Geschikt voor een nachtje weg of een langere vakantie.

4. Brunssummerheide met kinderen

Meerdere natuurliefhebbers in het gezin? Ook voor de jonge avonturiers is het genieten op de Brunssummerheide. Ga er gezellig op uit, geniet samen van al het natuurschoon en laat de kids lekker klimmen, klauteren, ravotten en gave hutten bouwen. De kinderen kunnen zich ook heerlijk uitleven bij de Speelnatuur Brunssummerheide, een natuurlijke speelplek nabij de schaapskooi. In de nabije omgeving is ook een bijenstal en dierenveldje te vinden. 

Bij Landgraaf kan je terecht in GaiaZoo Zuid-Limburg en SnowWorld om te leren skiën.

5. Sterren kijken op de Brunssummerheide

Minstens een bijzondere ervaring te noemen: verwonder jezelf over de sterrenhemel en ontdek de Sterrenwacht, midden op de Brunssumerheide gelegen. Iedere vrijdagavond (en in de zomer ook op zondagmiddag) is deze plek voor het publiek geopend om eens een kijkje te nemen in de wereld van de sterrenkunde. Locatie is Schaapskooiweg 95 te Heerlen en bezoek op vrijdagavond vanaf 20:00 uur.

6. Kasteel Hoensbroek

Ten westen van de Brunsummerheide, op 10 minuten rijden, ligt het prachtige Kasteel Hoensbroek, een van de oudste en grootste kastelen van Nederland. Het kasteel werd in de loop der eeuwen bewoond door ridders, hertogen, baronnen en vorsten. Na de oorlog was het een opvangtehuis voor wezen. Het bolwerk is omhuld door legendes, zoals het Hoensbroekmonster wat in de gracht rond het kasteel zou wonen. Reserveer de toegang tot het Kasteel via Tiqets

Kasteel Hoensbroek
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!