Ga naar content

Koud klimaat

Niet alleen warme gebieden zijn mooie vakantiebestemming. De zon is natuurlijk wel fijn, maar gaat vaak ook gepaard met vervelende insecten of ziektes. Sommige mensen zijn zelfs allergisch voor de zon. Koude gebieden hebben vaak een zeer mooie natuur en bieden een enorme rijkdom aan wildlife. Geen wonder dat er steeds meer vraag komt naar 'no-sun' vakanties.

Reizen naar Arctische gebieden

Het mooiste aan landen met een koud klimaat is dat ze meestal de thuishaven zijn van een rijke dierenwereld. Daarnaast ontbreken de massahotels en het type toeristen voor wie zon onmisbaar is. Steeds meer cruises en expeditieboten brengen natuurreizigers dicht bij de prachtige natuur van zeer zuidelijk of noordelijk gelegen regio's. Naturescanner geeft daarom een overzicht van mooiste koude bestemmingen: vakantielanden waarvoor warme kleding een must is, maar die je laten kennismaken met een ongekend ongerepte natuur.

1. Koude bestemmingen in Europa

Je hoeft niet ver te reizen om mooie reisbestemmingen te vinden. In het noorden van Europa hebben we enkele prachtige en bijzondere koude gebieden. De mooiste koude landen in Europa zijn:
- Groenland
- IJsland
- Lapland
- Lofoten in Noorwegen
- Schotland
- Spitsbergen

Tips voor activiteiten

Tijdens een wintervakantie in Noord-Europa kan je deelnemen aan de leukste activiteiten. Enkele tips:
- Noorderlichtreizen
- Huskytochten
- Sneeuwscootertochten
- Gletsjerwandelen

2. Koude bestemmingen in het noorden

Het bekendste punt om te reizen naar het noorden is de Noordpool op 90°NB. Op de Noordpool zelf is echter niet zo veel te zien, het is alleen een zeer bijzonder punt op aarde. Naast bovengenoemde noordelijk geleden koude gebieden zijn er ook in verre landen bijzonder mooie reizen te maken. Zo vind je ook Amerika en Azië prachtige koude reisbestemmingen. Met name Arctisch Rusland is bijzonder en nog onbetreden. Meer toegankelijk en minstens zo mooi zijn de natuur in Alaska en Canada.

3. Koude bestemmingen in het zuiden

De ultieme droom voor wie houdt van reizen naar koude gebieden is een reis naar de Zuidpool; Antarctica (en de South Shetland Islands), South Georgia en de Falklands staan op het verlanglijstje van menig natuurreiziger, vooral vanwege het groot aantal dieren die hier voorkomen, maar ook de bijzondere ijsformaties en natuur. Lees onze informatie over deze prachtige natuurgebieden en wie weet beleef jij de reis van je leven.

4. Reisorganisaties Noordpool en Zuidpool

SNP en Sawadee bieden mooie reizen aan naar de Zuidpool en diverse reizen naar landen in het noorden. Beluga Adventures is dé echte specialist op het gebied van reizen naar Arctische en Antarctische gebieden. Hier vind je de echt avontuurlijke reizen per ijsbreker, skitrekkings en hondensledetochten.

Bekijk onze top 10 tips voor Koude bestemmingen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!