Ga naar content

Koud klimaat

Niet alleen warme gebieden zijn een mooie vakantiebestemming. De zon is natuurlijk wel fijn voor wie de hele dag bij het zwembad wil liggen, maar gaat soms ook gepaard met vervelende insecten. Sommige mensen zijn zelfs allergisch voor de zon. En er zijn ook veel mensen die graag actief zijn tijdens een vakantie en dan is een koudere bestemming soms geschikter. Koude gebieden hebben vaak een zeer mooie natuur en bieden een enorme rijkdom aan wildlife. Geen wonder dat er steeds meer vraag komt naar 'no-sun' vakanties.

Reizen naar Arctische gebieden

Het mooiste aan landen met een koud klimaat is dat ze meestal de thuishaven zijn van een rijke dierenwereld. Daarnaast ontbreken de massahotels en het type toeristen voor wie zon onmisbaar is. Steeds meer cruises en expeditieboten brengen natuurreizigers dicht bij de prachtige natuur van zuidelijk of noordelijk gelegen regio's met lagere temperaturen. Naturescanner geeft daarom een overzicht van mooiste koude bestemmingen: vakantielanden waarvoor warme kleding een must is, maar die je laten kennismaken met een ongekend ongerepte natuur.

1. Koude bestemmingen in Europa

Wie denkt dat je naar de andere kant van de wereld moet om overweldigende natuur te zien heeft het goed mis. Je hoeft helemaal niet ver te reizen om enkele van de meest spectaculaire reisbestemmingen te vinden. In het noorden van Europa hebben we enkele prachtige en bijzondere gebieden waar het niet te warm wordt in de zomer. De mooiste koude landen in Europa zijn:
- Groenland
- IJsland
- Lapland
- Lofoten in Noorwegen
- Schotland
- Spitsbergen

Tips voor activiteiten

Tijdens een wintervakantie in Noord-Europa kan je deelnemen aan hele gave outdoor activiteiten. De sneeuw biedt de mogelijkheden om op een unieke manier de wildernis in te trekken. Op een slee of een sneeuwscooter is toch wel wat anders dan een toeristencruise in de Middellandse Zee. Enkele tips voor excursies of activiteiten in een winters landschap:
- Wintersport
- Noorderlichtreizen
- Huskytochten
- Sneeuwscootertochten
- Gletsjerwandelen

2. Koude bestemmingen in het noorden

Het bekendste punt om te reizen naar het noorden is de Noordpool op 90°NB. Op de Noordpool zelf is echter niet zo veel te zien, het is alleen een zeer bijzonder punt op aarde. Naast bovengenoemde noordelijk geleden koude gebieden zijn er ook in verre landen bijzonder mooie reizen te maken. Zo vind je ook Amerika en Azië prachtige koude reisbestemmingen. Met name Arctisch Rusland is bijzonder en nog onbetreden. Meer toegankelijk en minstens zo mooi zijn de natuur in Alaska en Canada.

3. Koude bestemmingen in het zuiden

Reizen naar the Arctic. De ultieme droom voor wie houdt van reizen naar koude gebieden is een reis naar de Zuidpool; Antarctica (en de South Shetland Islands), South Georgia en de Falklands staan op het verlanglijstje van menig natuurreiziger, vooral vanwege het groot aantal dieren die hier voorkomen, maar ook de bijzondere ijsformaties en natuur. Lees onze informatie over deze prachtige natuurgebieden en wie weet beleef jij de reis van je leven.

4. Reisorganisaties Noordpool en Zuidpool

Sawadee biedt mooie reizen aan naar de Zuidpool en diverse reizen naar landen in het noorden. Beluga Adventures is dé echte specialist op het gebied van reizen naar Arctische en Antarctische gebieden. Hier vind je de echt avontuurlijke reizen per ijsbreker, skitrekkings en hondensledetochten.

Bekijk onze top 10 tips voor Koude bestemmingen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!