Ga naar content

Faröer eilanden

Natuur Denemarken - De Faroer eilanden vormen een mysterie in de Atlantische Oceaan. Naturescanner neemt je mee naar een van de mooiste en meest ongerepte plekjes van Europa. Maak kennis met de Faroër.

Geschiedenis Faroer
Vijftienhonderd jaar geleden duwden Ierse monniken hun houten scheepjes de zee in, op weg naar het grote onbekende. Dankzij wind en golfstroom spoelden ze uiteindelijk aan op de afgelegen en tot dan toe onbewoonde eilandengroep van de Faroer. Achttien vulkanische rotsblokken in een oneindige oceaan, gelegen tussen IJsland, Noorwegen en Schotland. Zoet water, vis en eieren zouden hen in leven houden totdat rond 1000 de Noormannen zouden landen.

Faroer eilanden reis

Een reis of cruise naar de Faroer eilanden wordt vaak gecombineerd met een reis naar IJsland of Groenland. Koers zettend naar de Faröer met vliegtuig of veerboot (vanaf Esbjerg) blijft het een mysterie hoe deze volkeren ooit deze eilanden gevonden hebben. Vandaag is het een welvarend en zelfstandig deel van het Deense koninkrijk met een eigen taal en gebruiken die teruggaan tot hun verre voorouders. 

Deel op Pinterest

Het landschap en de natuur van de Faroer eilanden is imponerend en ruig. Met een gemiddelde hoogte van 300 meter en een hoogste top van 882 meter (Slættara tindur op het eiland Eysturoy) valt vooral de stilte op. Geluiden van de branding, zeevogels en een eenzaam schaap zijn het enige wat hoorbaar is. De bevolking woont geconcentreerd op een aantal plaatsen met Tórshavn op het eiland Streymoy als kleinste hoofdstad van de wereld. Dit is meteen de beste uitvalsbasis voor een verkenning van de Faroer eilanden. Niet alleen vanwege de uitstekende accommodaties en restaurants, maar ook vanwege de diverse musea en het fonkelnieuwe zee aquarium. Samen met schapenteelt is het vooral de visserij waar de bevolking van de Faroer van leeft.

Natuur Faroer

De Faroer eilanden hebben twee gezichten en hiermee een wisselende natuur. Naar het westen kaarsrecht en onverbiddelijk tegenstand biedend tegen storm en golven. Dit is de plaats waar op alle eilanden de grote zeevogelkolonies te vinden zijn.

Deel op Pinterest

Alk, papegaaiduiker, zeekoet, drieteenmeeuw en noordse stormvogel vinden hier tussen mei en juli een perfecte plaats om te broeden. Naar het oosten toe glimlachen de eilanden naar Europa. Diepe fjorden en naar zee aflopende grazige hellingen maken de eilanden toegankelijk. Op Sandoy is het zelfs zo vlak dat er uitstekend gefietst kan worden. 

Reizen naar de Faröer

Een vakantie op de Faroer is een reis naar een archipel waar volgens bewoners trollen nog gezien worden. Sagen en legenden zijn geworteld in een unieke natuur van oude vulkanen, zeevogels en grijze zeehonden. Een gebied dat het verdient om er langer te verblijven dan alleen maar voet aan wal met een stopover voor een reis naar IJsland of een cruise naar Jan Mayen. Pak eens de oude postboot en trek in twee weken van het meest zuidelijk eiland Suðuroy naar de uiterste noordpunt op Norðuroyggjar, de Faroer zullen je elke dag weer verrassen. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!