Kalsoy
Mooiste eilanden Faeröer - Kalsoy, het eiland waar mensen in zeehonden veranderen, waar de trollen door de straten dansten en waar James Bond is overleden. Op dit eiland is de natuurlijke schoonheid verweven met intrigerende mythes en legendes. De ruige kliffen die oprijzen uit de diepblauwe zee, vormen het decor voor eeuwenoude verhalen over mythische wezens. Klinkt spannend toch? Pak de ferry naar dit mystieke eiland in het noorden van de Faeröer en ontdek het zelf!
Natuur op Kalsoy
Een reeks groene bergen vormt dit 18 km lange eiland. Het landschap is vergelijkbaar met de rest van de Faeröer: rotsachtige bergen met fluweelzacht gras en daar tussendoor stroompjes en watervallen. Schapen grazen rustig op de hellingen. Met zijn majestueuze bergen, dramatische kliffen en idyllische valleien is dit kleine eiland een toevluchtsoord voor rustzoekers en wandelaars.
Met slechts vier kleine dorpen (van zuid naar noord: Syðradalur, Húsar, Mikladalur en Trøllanes) en zo’n 80 inwoners is dit eiland echt rustig. Er is slechts één weg die je van zuid naar noord brengt. Verdwalen zal je dus niet. Onderweg kom je vier donkere tunnels tegen die je door de bergen heen brengen, van dorp naar dorp.
Kalsoy betekent manneneiland. Het eiland aan de overkant, Kunoy, is zijn vrouwelijke tegenhanger. Waar je ook bent op Kalsoy, man en vrouw verliezen elkaar nooit uit het oog, waardoor je geniet van schitterende vergezichten.
Mooiste plekken op Kalsoy
Kalsoy is niet groot en dus kan je in een dag alle mooiste plekjes zien. Op eigen houtje of met een gids. De makkelijkste manier is om van zuid naar noord de weg te volgen en te stoppen bij de verschillende dorpjes. Onderstaande plekken wil je gezien hebben.
1. Syðradalur
Het dorpje waar je aankomt met de veerboot is interessant voor een korte stop. Het is een settlers village en is de jongste van de vier dorpen op het eiland. Hier zie je traditionele houten vissersboten en stenen huisjes met grasdaken waar de mensen vroeger in leefden. Momenteel woont er nog maar één familie in dit dorp.
2. Mikladalur en de Seal Woman
Mikladalur vertaalt zich naar ‘Grote Vallei’. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit knusse dorp met karakteristieke huisjes met grasdaken in een weidse vallei ligt. Het enige café van Kalsoy, Café Edge, is gevestigd in dit dorp. Hier kan je terecht voor een simpele maaltijd, wat te drinken en overheerlijke cake. Wandel achter het café naar beneden, de trappen langs de kliffen af, en je ziet een standbeeld van de ‘Kópakonan’ ofwel de Seal Woman. De Faeröer is een land vol mythes en legenden en de Seal Woman is er eentje van.
In het kort: het verhaal gaat dat mensen die op Kalsoy van de klif vallen en doodgaan veranderen in een zeehond. Eén nacht in het jaar, de twaalfde nacht na Kerst, komen alle zeehonden aan land en trekken hun huid uit. Daaronder zit het mens dat ze ooit waren. Ze krijgen tot zonsopkomst om mens te zijn. Een boerenjongen op het eiland vroeg zich af of het verhaal waar was en verstopte zich achter een rots. Hij werd verliefd op een van de zeehondenvrouwen en stal haar huid zodat ze niet terug de zee in kon. De huid verstopte hij in een kistje en de sleutel hield hij altijd bij zich. Hij trouwde met de Seal Woman en ze kregen kinderen. Jaren hield hij dit vol.
Tot hij op een dag op zee was om te vissen en zijn vrouw de sleutel vond van het kistje waar de huid in zat. Ze vertrok naar zee en ging terug naar haar zeehondenman en -kinderen. De boerenjongen vermoordde tijdens een zeehondenjacht haar man en kinderen en de Seal Woman sprak een vloek uit over het eiland. De mannen van Kalsoy zouden lijden. Sindsdien zijn vele schepen vergaan en mensen van de klif gevallen bij het dorp.
Lekker luguber. Het volledige verhaal over de Seal Woman lees je op de website van Visit Faroe Islands. Waar of niet waar, deze plek krijgt wel een bijzonder sfeertje door dit verhaal. Onze gids Rani vertelde het zo vol overgave dat het bijna wel waar móet zijn. Het standbeeld is een niet te missen plek om te bezoeken, al is het voor het uitzicht op de kliffen, watervallen en Kunoy aan de overkant.
3. Trøllanes en Kallur lighthouse
Type je Kalsoy in op Google dan krijg je voornamelijk beelden van een wit met rood vuurtorentje met een enorme rotswand op de achtergrond. Om de Kallur vuurtoren te zien maak je een hike van een uur heen en een uur terug vanuit het meest noordelijke dorpje Trøllanes (‘plek waar de trollen ooit dansten’). Het dorp zelf is al fantastisch om te zien, zo afgelegen en midden in de natuur.
De Kallur Lighthouse hike is een schitterende en niet al te veeleisende wandelroute van 4 km die je meeneemt over groene vlaktes met herkauwende schapen. Met fantastische vergezichten over Kunoy en het verder gelegen eiland Vidoy. Eenmaal bij de vuurtoren aangekomen geniet je van de ruige natuur.
Wil je hét shot van de vuurtoren met op de achtergrond de kliffen van Kalsoy? Loop dan het laatste stukje over de bergkam achter de vuurtoren. Je bent wel gewaarschuwd, dit is een smalle richel en bij heftig weer en zware wind is dit echt af te raden. Bij ons waaide het 50 km per uur met windstoten van 80 km per uur. No way dat wij ons leven gingen riskeren voor deze foto. Zelfs voor ons als reisreporters is de foto het risico niet waard. Daarom ter illustratie onderstaand een copyrightvrije foto van internet.
4. James Bond Memorial
Let op: spoilers! Het laatste deel van James Bond film No Time To Die is opgenomen op het eiland Kalsoy. Het was een hele happening voor de locals en niemand wist zeker of het waar was. Er gingen geruchten over helikopters die door de tunnels heen vlogen. De verhalen waren zo bizar dat niemand het meer geloofde.
Het deel over de helikopters is niet waar, maar de film is wél op Kalsoy opgenomen. Je ziet de afdrukken van de camera’s en crewtent nog in het gras staan. Bond ging zelfs dood op het eiland, vlakbij Kallur Lighthouse. Op de plek waar 007 is omgekomen staat een grafsteen. Klim vanaf de vuurtoren het pad rechts omhoog en je komt bij de sterfplek van Bond.
Het overlijden van Bond is de meest unieke gebeurtenis in de franchise. Dit is de enige, en waarschijnlijk ook de laatste, keer dat een 007 écht overlijdt. Dat precies deze scene is opgenomen op de Faeröer eilanden maakt het extra bijzonder. Leuk om de film nog even te kijken voorafgaand aan je trip zodat je dingen herkent.
5. Papegaaiduikers
Veel mensen bezoeken de Faeröer eilanden in de hoop deze leuke vogeltjes te spotten. Kom je op Kalsoy in de zomermaanden dan heb je goede kans om puffins te zien. Vanaf half juni tot augustus heb je de beste spot kansen. Voornamelijk rond de kliffen helemaal in het noorden, in het dorp Trøllanes, bij de vuurtoren en rond het James Bond Memorial.
Bereikbaarheid
Kalsoy voelt heel afgelegen maar is te bereiken in slechts 20 minuten varen met de veerboot vanuit Klaksvik, de tweede stad van de Faeröer eilanden. De overtocht alleen is al genieten met uitzichten op Kunoy, Kalsoy en het tussenliggende fjord. Die 20 minuten vliegen om en voor je het weet zet je voet aan wal op Kalsoy. Leuk om voor of na de ferry overtocht nog een bezoek aan Klaksvik en de berg Klakkur te brengen, super pittoresk!
Het is mogelijk je auto mee te nemen op de veerboot maar dit willen we je afraden. Er is heel beperkt plek op de ferry. Ongeveer twaalf auto’s mogen mee en locals hebben voorrang. Het is niet mogelijk je plekje te reserveren dus dat betekent dat je een uur van tevoren in de rij moet gaan staan.
Een alternatief is om je auto achter te laten op een gratis parkeerplaats in de haven en te voet op de boot te stappen. Dit is gelijk een stuk goedkoper (40 DKK vs. 200 DKK). Eenmaal op Kalsoy maak je gebruik van de betaalde shuttlebus die op vaste tijden heen en weer rijdt tussen de haven en Trølllanes. Ook leuk en relaxed is een tour met gids. Zo heb je geen omkijken naar het vervoer ter plaatse en leer je meer over dit fascinerende eiland. Wij vonden het echt een toevoeging om Rani mee te hebben dankzij alle mythen en legendes waar hij over vertelde.