Ga naar content

Nationaal Park De Alde Feanen

Friesland - Waarheen als je enkele dagen in de natuur wilt verblijven? Een weekendje in het Nationaal Park de Alde Feanen in Friesland is een leuke tip voor wie een of meerdere dagen de natuur in wil. Al varend of wandelend ontdek je een prachtig stukje Nederlands natuurgebied.

Natuur Alde Feanen

Hoe is de natuur, hoe ziet het landschap er uit? Het laagveenmoeras in het natuurpark strekt zich uit over 4000 ha en bestaat uit veenplassen, rietvelden, trilveen en moerasbossen en staat bekend als het natte hart van Noord-Nederland.

Alde Feanen
Alde Feanen
Deel op Pinterest

De beste manier om het nationaal park te verkennen is varend, maar ook al wandelend of met de fiets kunnen liefhebbers van rust en natuur het park ontdekken. In de Alde Feanen zijn op diverse plekken fluisterboten en zeilboten te huur en je kunt er kanoën.

1. Vogels Alde Feanen

De plassen en petgaten, waar in oude tijden veen werd gewonnen, vormen het leefgebied van vele dieren. Vogelspotters kunnen honderden soorten broedende vogels observeren vanaf observatieposten. Het baardmannetje (symbool van De Alde Feanen), de waterral, de roerdomp, de bruine kiekendief en tal van watervogels leven in de uitgestrekte rietmoerassen van het gebied. En sinds kort broedt er zelfs een paartje zeearenden die je iedere lente via de webcam van Beleef de Lente kunt bewonderen! Neem de verrekijker of fototoestel zeker mee. 

Vogels Alde Feanen
Vogels spotten zoals de grutto
Deel op Pinterest

2. Varen in de Alde Feanen

Met een kano, fluisterboot, roeiboot of sup geniet je optimaal van de rust en natuur in het nationaal park de Alde Feanen. Op de grote veenplassen De Grutte Krite en de Saiterpetten kun je prachtig zeilen. Hou er rekening mee dat bepaalde gebieden tijdens het broedseizoen afgesloten zijn. Rondom de Alde Feanen verhuren verschillende bedrijven roeiboten, kano’s, zeilboten en luxe motorboten. Wil je zelf liever niet te veel inspanning leveren, dan kun je deelnemen aan georganiseerde rondvaarten vanaf het VVV kantoor in Earnewald. Of ga eens sloepvaren in het donker, zoals collega Janneke deed tijdens haar winterweekend in Friesland

Leuke vakantieparken bij Alde Feanen

3. Wandelen in de Alde Feanen

Het vertrekpunt voor de meeste wandelingen is het voormalige bezoekerscentrum in Earnewâld, aan de oostzijde van het Alde Feanen park. Achter het centrum ligt een prachtig wandelpad van 3,5 km, dat langs moerasbossen, petgaten, rietvelden en vogelobservatieposten leidt.

Het is ook mogelijk om een langere route van 13 km te wandelen. Enkele korte paden leiden over een drietal eilandjes. Wandelen met de hond mag op de meeste plaatsen, mits deze aangelijnd is.

4. Fietsen in de Alde Feanen

Fietsers kunnen gebruik maken van de fietsroute "De acht van Grou", twee lussen van 32 en 55 km. Bij het Bezoekerscentrum NP De Alde Feanen, de lokale VVV in Earnewald en Grou en camping Simmerwille zijn plattegronden te koop van alle fiets- en wandelroutes.

5. Activiteiten Alde Feanen

Naast varen, wandelen, fietsen en vogels observeren, zijn er, mits je een vergunning hebt, mogelijkheden tot sportvissen in de vrij bevaarbare wateren van het nationaal park de Alde Feanen. Bij Camping It Wiid is een openlucht zwembad en een recreatiestrand met speelweide voor kinderen. Wil je meer weten over leuke activiteiten in het nationaal park, bekijk dan de activiteitenkalender.

Het bezoekerscentrum van het Nationaal Park bevindt zich in Earnewâld.
Koaidyk 8a
9264 TP Earnewâld
Tip: bezoek ook het zuidelijker gelegen Drents-Friese Wold.

Handig tijdens een wandeling

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!