Ga naar content

Lauwersmeer

Natuur in Friesland - Groningen. Het Nationaal Park Lauwersmeer was ooit de Lauwerszee. Bij de uitvoering van het Deltaplan werd de zee in 1969 afgesloten en het zoute water van weleer veranderde in zoet water. Het open landschap van rietmoerassen en graslanden dat ontstond is uniek in Nederland. Ontdek de bijzondere natuur van het Lauwersmeer!

Vogelparadijs op vroegere zeebodem

Sinds de zee afgesloten werd, is de plantengroei van het Nationaal Park Lauwersmeer gewijzigd in een typische duinvegetatie. Moerasandijvie, zeekraal en lamsoor maken plaats voor orchideeën, parnassia en duizendguldenkruid. Het nationaal park kan je op velerlei manieren verkennen; op de fiets, te voet of vanaf een uitzichtpunt de natuur in je opnemen.

Wij verbleven recent bij Landal Suyderoogh. Dit vakantiepark is ideaal gelegen, midden in het park. Vanaf je huisje loop je zo de natuur in over een van de wandelpaden. Die zijn overigens aangelegd voor jong en oud. Ook kinderen vermaken zich prima op de zogeheten "Discovery Trails".

Landal GreenParks Suyderoogh
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Mooiste plekken Lauwersmeer

Op diverse plekken rond het Lauwersmeer vind je goed aangelegde uitzichtpunten, waarvandaan je kan vogels observeren of genieten van de rust rond het meer. De faciliteiten rond het natuurgebied zijn goed. In de zomer wordt het druk bezocht door fietsers, vissers en watersporters en wordt er op sommige plekken gevaren met boten. In de winter kan je schaatsen in de omgeving. Naast vogels en natuur heeft de regio veel dorpjes met historische waarde, musea en de zeehondencrèche van Pieterburen. 

1. Het Nationaal Park

Het open landschap is prachtig om te zien. De dieren en planten in het Lauwersmeer Nationaal Park maken een bezoek nog mooier. Naast de vele vogels leven hier Schotse hooglanders en konikpaarden in het wild. Vooral bij Kollumerwaard de Baak kan je tussen deze indrukwekkende dieren wandelen. Ook otters zijn weer aanwezig en voelen zich thuis in het park! 

Uitzicht vanaf uitkijktoren
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Maar de hoofdreden voor de meeste bezoekers van het natuurgebied zijn de enorme aantallen vogels die je bij het Lauwersmeer kunt zien.

2. Vogels in het Lauwersmeer

Overal in het park kom je grote zwermen vogels tegen; brandgans, grauwe gans, bergeend, aalscholver, kluut, wintertaling en watersnip komen veelvuldig voor. Het nationaal park is een belangrijke broedplaats voor zeldzame soorten, zoals de oeverzwaluw, het baardmannetje en de grauwe kiekendief.

Daar komen nog eens duizenden trekvogels bij, die in het voor- en najaar een rustplaats vinden in het Lauwersmeer op hun grote trek. Als bonus is er dan nog de zeearend. Er leven nu drie van deze imposante vogels, een mannetje, vrouwtje en hun jong.

Zwerm brandganzen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In het Nationaal Park zijn verscheidene observatieposten waarvandaan je vogels kan spotten. Bij de meeste horecagelegenheden liggen gratis vogelkaarten, waarop de verschillende vogelkijkplekken staan aangeduid en de verschillende vogelsoorten worden weergegeven, inclusief de moeilijkheidsgraad om de vogel te zien en de periode waarin deze voorkomt. Ben je nog niet zo'n doorwinterde vogelaar, dan is dat wel heel handig.

Uitkijktoren
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De beste vogelgebieden in het Lauwersmeer zijn de Bantpolder, het Nieuwe en het Oude Robbengat, de Observatietoren Achter de Zwarten, de Vlinderbalg, Jaap Deensgat, de Hooge Zuidwal, Kollumerwaard de Baak, Uitzichtheuvel Zomerhuisbos en Ezumakeeg. 

Bergeenden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Dark Sky Park

Sinds 2016 mag het Lauwersmeer zich officieel een Dark Sky Park noemen. Dit is een plek waar de duisternis is behouden en waar het dus nog echt donker wordt. Dat is in ons land best bijzonder, want Nederland behoort tot de landen met de meeste lichtvervuiling. Je bent in Lauwersmeer 's nachts welkom om te genieten van de duisternis en de sterrenhemel. Dit kan op eigen houtje dankzij de speciale nachtwandelroutes en sterrenkijkbankjes, of je gaat mee met een boswachter op excursie! Lees alles wat je wil weten voor een bezoek aan Dark Sky Park Lauwersmeer.

Dark Sky toren
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Overnachten in Lauwersoog

4. Strand bij het Lauwersmeer

Er zijn verschillende mooie stranden waar je heerlijk kunt uitwaaien of waar de kinderen in het zand kunnen spelen en zwemmen. Het strand bij Hoek van de Bant is een bekend kitesurfgebied. Strand Oost, het Westelijk strand, strand van Oostmahorn en het strand bij Suyderoogh zijn de mooiste stranden bij Lauwersoog.

5. Lauwersoog

In het dorp Lauwersoog kun je terecht voor een heerlijke kibbeling, maar het is er ook uitwaaien op de dijk, terwijl je wandelt tussen grazende schaapjes.

Lauwersoog
Deel op Pinterest

In de haven liggen kleurrijke vissersboten en garnalenboten. Het is mogelijk om mee te gaan vissen op zee, uniek zijn de sleepnetvistochten op de Waddenzee. 
Vanuit de vier jachthavens vaar je zo de natuur in en leg je aan bij de veel recreatiestijgers en kleine eilandjes. Wel de dieren met rust laten uiteraard!

6. Pieterburen

Wie met kinderen op vakantie is in de omgeving, mag een bezoek aan de Zeehondencrèche van Pieterburen niet missen. Het plaatsje zelf heeft ook een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals de Gotische Petruskerk, de botanische heemtuin en een koren- en pelmolen. Vanaf Pieterburen voert een fietspad naar de Waddenzee.

Zeehondencentrum Pieterburen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Sinds de oprichting in 1971 door Lenie 't Hart wordt hier gezorgd voor gewonde en zieke zeehonden. Van een crèche heeft het zich verder ontwikkeld tot een onderzoekscentrum, met wetenschappelijke laboratoria en een ziekenhuis waar operaties gedaan worden. De zeehondencrèche is volledig afhankelijk van donaties, dus met je bezoek steun je dit initiatief. Neem alvast een kijkje op de site van de Zeehondencrèche

Zeehondje
© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Wadlopen

Vanaf de haven bij Lauwersoog kan je deelnemen aan excursies wadlopen. Met een boot vaar je tot bij een zandplaat, waarvandaan je een fikse wandeling door de modder maakt. Onderweg vertelt de gids je alles over de krabbetjes, aardwormen, oesters en mosselen. Lees meer over wadlopen.

8. Waddenzee

Het Nationaal Park Lauwersmeer vormt samen met het Nationaal Park Schiermonnikoog en de Waddenzee een groot natuurgebied.

Op de dijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Hallo Waddenzee! is een informatiecentrum en initiatief van de Stichting Natuurschool. Het centrum bevindt zich in de haven van Lauwersoog en je vindt er alle informatie en leerzame activiteiten omtrent het Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Het paviljoen biedt naast informatie ook safari's, wadlopen en tentoonstellingen.

9. Noord-Hollandse dorpjes

Er zijn vele sfeervolle dorpjes in de omgeving, met grote oude boerderijen, schattige kerkjes en kleurrijk onderhouden tuintjes. Het is dus leuk om je eigen roadtrip langs de vele dorpen aan de kust te rijden. 

Roadtrip Waddenzee
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De plaats Dokkum is vanuit historisch oogpunt leuk om te bezoeken. Het plaatsje Ee is gezellig en schattig. In Moddergat kan je een klein openluchtmuseum bezoeken over het vissersleven en het onheil dat dit plaatsje eind 19de eeuw trof, toen een zware storm een groot deel van de vissers de dood injoeg. 

10. Schiermonnikoog

Vanaf de haven in Lauwersoog varen dagelijks boten naar het Waddeneiland Schiermonnikoog. Vaartijd is ca. 45 minuten, maar er zijn ook snellere boten die er maar 20 minuten over doen. Tijdens de week en op zaterdag varen de boten 5 keer per dag, op zon- en feestdagen 3-4 keer per dag. Tip: fietsen mogen mee op de boot, dus maak er een gezellig fietsmiddagje van!

Wandelen in het Lauwersmeer

Naast wadlopen zijn er ook genoeg droge plekken om te wandelen in de omgeving. Sommige wandelpaden voeren je door mooie bossen met kleurrijke struiken. Een wandeling door het nationaal park is sowieso een aanrader, er zijn routes van 2 tot 7,5 km. 

Wandeling in de winter
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De namen van de routes geven al een idee van wat je onderweg kan verwachten: de Vogelroute, de Konijnenroute, het Natuurpad of het Orchideeënpad. 

Fietsen bij het Lauwersmeer

Je kan echter ook op het zadel stappen. fietspaden leiden langs open water met rietoevers. Wie weet zie je zeehonden van op je tweewieler! 

Fietsers op de dijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Lauwersmeer met kinderen

Wanneer je met je familie op vakantie bent, is er genoeg te doen. Wandel een van de uitgezette kinderroutes en leer interessante dingen over de natuur in het Lauwersmeer. Spot zeehonden vanaf de dijk of bezoek de zeehondencrèche van Lenie 't Hart. 

Vakantie met kind
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij Landal Suyderoogh is er een zwembad, avonturenparcours, minigolf en andere leuke activiteiten voor het hele gezin. 

Weekend Lauwersmeer

Bekijk onze beelden van het verblijf in Natuurdorp Suyderoogh van Landal. Dit geeft je alvast een kleine impressie van de natuur in het Lauwersmeer.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!