Ga naar content

Lauwersmeer

Natuur in Friesland - Groningen. Het Nationaal Park Lauwersmeer was ooit de Lauwerszee. Bij de uitvoering van het Deltaplan werd de Lauwerszee afgesloten en het zoute water van weleer verandert geleidelijk in zoet water. Ontdek de bijzondere natuur van het Lauwersmeer!

Lauwersmeer

Sinds de Lauwerszee afgesloten werd, wijzigt de plantengroei van het Nationaal Park Lauwersmeer zich tot een typische duinvegetatie. Moerasandijvie, zeekraal en lamsoor maken plaats voor orchideeën, parnassia en duizendguldenkruid. De natuur in het Lauwersmeer kan op velerlei manieren bewonderd worden. Op verscheidene plaatsen vertrekken fietsroutes en wandelroutes door het gebied.

Mooiste plekken Lauwersmeer

Op diverse plekken rond het Lauwersmeer vind je mooie uitzichtpunten, waarvandaan je vogels kan observeren of genieten van de rust rond het meer. De faciliteiten rond het natuurgebied nemen toe. In de zomer wordt het druk bezocht door fietsers, vissers en watersporters en er wordt veel gevaren met boten. In de winter kan je schaatsen in de omgeving. Naast de natuur heeft de regio ook veel dorpjes met historische waarde.

1. Lauwersoog

Maak er een gezellig weekend van in Lauwersoog en ga kamperen om optimaal te genieten van de natuur in het gebied. In het dorp Lauwersoog kun je terecht voor een heerlijke kibbeling, maar je kunt er ook uitwaaien op de dijk, terwijl je wandelt tussen grazende schaapjes. Vanaf Lauwersoog varen dagelijks boten naar het Waddeneiland Schiermonnikoog. Vaartijd is ca. 45 minuten. Tijdens de week en op zaterdag varen de boten 6 keer per dag, op zondag en feestdagen 3-4 keer per dag. 

Lauwersoog
Deel op Pinterest

In de haven liggen kleurrijke vissersboten en garnalenboten. Het is mogelijk om mee te gaan vissen op zee, uniek zijn de sleepnetvistochten op de Waddenzee.

2. Hallo Waddenzee!

Het Nationaal Park Lauwersmeer, het Nationaal Park Schiermonnikoog en de Waddenzee vormen samen een groot natuurgebied in het noorden van Nederland. Hallo Waddenzee! is een nieuw informatiecentrum en initiatief van de Stichting Natuurschool. Het centrum bevindt zich in de haven van Lauwersoog (open sinds 2011) en je vindt er alle informatie en leerzame activiteiten omtrent het Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Het paviljoen biedt naast informatie ook safari's, wadlopen en tentoonstellingen.

3. Noord-Hollandse dorpjes

Er zijn vele sfeervolle dorpjes in de omgeving, met grote oude boerderijen, schattige kerkjes en kleurrijk onderhouden tuintjes. De plaats Dokkum is vanuit historisch oogpunt leuk om te bezoeken. Het plaatsje Ee is gezellig en schattig. In Moddergat kan je een klein openluchtmuseum bezoeken over het vissersleven en het onheil dat dit plaatsje eind 19de eeuw trof, toen een zware storm een groot deel van de vissers de dood injoeg.

4. Pieterburen

Wie met kinderen nabij het Lauwersmeer verblijft mag een bezoek aan de Zeehondencrèche van Pieterburen niet missen. Het plaatsje zelf heeft ook een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals de Gotische Petruskerk, de botanische heemtuin en een koren- en pelmolen. Vanaf Pieterburen voert een fietspad naar de Waddenzee.

5. Wadlopen

Vanaf de haven bij Lauwersoog kan je deelnemen aan excursies wadlopen. Met een boot vaar je tot bij een zandplaat, waarvandaan je een fikse wandeling door de modder maakt. Onderweg vertelt de gids je alles over de krabbetjes, aardwormen, oesters en mosselen.

6. Vogels in het Lauwersmeer

Bij de kust en de verschillende watervlakken van het Lauwersmeer zie je grote zwermen vogels. In het Nationaal Park zijn verscheidene observatieposten waarvandaan je vogels kan spotten. Het is een belangrijke broedplaats voor zeldzame vogels, zoals de oeverzwaluw, het baardmannetje en de grauwe kiekendief. Trekvogels en ganzen vinden in het voor- en najaar een rustplaats in het Lauwersmeer. 

Vogels Lauwersmeer
Deel op Pinterest

7. Strand bij het Lauwersmeer

Er zijn verschillende mooie stranden waar je heerlijk kunt uitwaaien of waar de kinderen in het zand kunnen spelen en zwemmen. Het strand bij Hoek van dde Bant is een bekend kitesurfgebied. Strand Oost, het Westelijk strand, strand van Oostmahorn en het strand bij Suyderoogh zijn de mooiste stranden bij Lauwersoog.

8. Dark Sky Park Lauwersmeer

Sinds 2016 mag het Lauwersmeer zich officieel een Dark Sky Park noemen. Dit is een plek waar de duisternis is behouden en waar het dus nog echt donker wordt. Dat is in ons land best bijzonder, want Nederland is een van de landen met de meeste lichtvervuiling.

Je bent 's nachts welkom in het park om te genieten van de fonkelende sterren. Soms is zelfs de Melkweg te zien. Je kunt op eigen houtje in het pikdonker de paden verkennen of met een gids op pad. Er worden regelmatig nachtelijke wandelingen georganiseerd. Aanrader!

Wandelen en fietsen bij het Lauwersmeer

Naast wadlopen zijn er ook genoeg droge plekken om te wandelen in de omgeving. Sommige wandelpaden voeren je door mooie bossen met kleurrijke struiken, fietspaden leiden langs open water met rietoevers. Een wandeling door het nationaal park is sowieso een aanrader. Je kan echter ook op het zadel stappen. Bekijk bijvoorbeeld eens de 46 km lange fietsroute op Fietsnetwerk. Wie weet zie je zeehonden van op je tweewieler! 

Fietsroute Lauwersoog
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!