Ga naar content

Schiermonnikoog

Mooiste eiland Waddeneilanden - Schiermonnikoog is een mooi eiland voor wie natuur zoekt op de Waddeneilanden. Een dagje weg, een weekendje of een wat langere vakantie in lente, zomer, herfst of winter, het meest ongerepte eiland van de Wadden is leuk in alle seizoenen. Ontdek snel de vele mooie plekjes voor natuurliefhebbers!

Wat is leuk op Schiermonnikoog?

Hoe is het landschap van Schiermonnikoog en wat is er te zien en te doen? Het eiland is een beschermd Nationaal park en voor velen is het zelfs het mooiste natuurgebied in Nederland. Er rijden geen auto’s en je verplaatsen kan dus vrijwel uitsluitend met fietsen of karts. De natuur op Schiermonnikoog is prachtig.

Overnachten Schiermonnikoog

Aan de rand van het wad vestigen zich planten zoals de zeekraal, zulte en schorrekruid, die zich aangepast hebben aan de getijden. In de duinvalleien groeien diverse soorten orchideeën, parnassia en het strandduizendguldenkruid. De overweldigende natuur van Schier trekt ook vele vogels aan. Jaarlijks houden duizenden trekvogels en ganzen een pauze op de kwelders en in de polders van Schiermonnikoog, om kracht op te doen voor hun lange trek. Lepelaars, bergeenden en blauwe kiekendieven broeden op het eiland.

Deel op Pinterest

Bezienswaardigheden en mooiste plekken Schiermonnikoog

Wandelaars en fietsers vinden vertier op de bewegwijzerde paden in het westen van het eiland, rustzoekers waarderen de ongetemde en weidse natuur in het oosten. Wat zijn de mooiste plekjes op Schiermonnikoog?

1. Zeehonden

Bij de westkust kan men met een verrekijker zeehonden observeren, die ongestoord relaxen op de zandbanken bij Schiermonnikoog.

2. Simonszand

Een zandplaat tussen Schiermonnikoog en Rottumerplaat. Het is mogelijk om te wadlopen en zo de zeehonden te observeren.

3. Westerplas

Westerplas is het beste gebied op Schiermonnikoog om vogels te observeren. Een vogelkijkhut biedt een prima zicht over dit verder overwoekerde natuurgebied. 

Deel op Pinterest

4. Wassermann bunker

Deze uit WO2 daterende bunker bij de Prins Bernhardweg biedt een fraai zicht over Schiermonnikoog. Bij goed weer kan je Ameland en Borkum zien liggen. Daarnaast kan je meer te weten komen over de geschiedenis van Schiermonnikoog tijdens de Tweede Wereldoorlog in het nabije Schlei bunkermuseum. Vanaf de bunker voert een wandelpad naar het Vredenhof.

5. Vredenhof

Begraafplaats voor drenkelingen en oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Deel op Pinterest

Schiermonnikoog met kinderen

Schiermonnikoog is een ideale bestemming voor een natuurvakantie of weekend weg met de kinderen in Nederland. Het hotelaanbod is groot, maar je kunt ook met de kids logeren in een sfeervolle B&B, bungalow of vakantiehuisje. De kinderen kunnen op Schiermonnikoog schelpen en starfish zoeken op het strand en spelen in de duinen. Op het eiland vind je tevens het breedste strand van Europa en het groeit nog steeds! En natuurlijk is ook wadlopen op Schiermonnikoog erg leuk voor kinderen. Via de wadgids kun je zomerwadlooptochten reserveren.

Wadlopen Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is, net als de meeste andere Waddeneilanden, bij laag water te bereiken met wadlopen. Bij laag water is het eiland in een tocht van drie uur te bereiken. Meestal vaart men eerst met een motorboot vanaf Lauwersoog naar de zandbank Brakzand, waarvandaan het nog ongeveer 10 km wadlopen is. Verscheidene organisaties bieden wadlopen aan, ook in de herfst, winter en lente! Optimaal genieten van Schiermonnikoog doe je pas als je ook nog een nachtje hotel op Schiermonnikoog boekt!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!