Ga naar content

Schiermonnikoog

Mooiste eiland Waddeneilanden - Schiermonnikoog is een mooi eiland voor wie natuur zoekt op de Waddeneilanden. Een dagje weg, een weekendje of een wat langere vakantie in lente, zomer, herfst of winter, het meest ongerepte eiland van de Wadden is leuk in alle seizoenen. 

Vanaf Lauwersoog in Friesland is het slechts 45 minuten varen met de veerdienst naar Schier. Ontdek snel de vele mooie plekjes voor natuurliefhebbers!

Wat is leuk op Schiermonnikoog?

Hoe is het landschap van Schiermonnikoog en wat is er te zien en te doen? Het eiland is een beschermd Nationaal park en voor velen is het zelfs het mooiste natuurgebied in Nederland. Er rijden geen auto’s en je verplaatsen kan dus vrijwel uitsluitend met fietsen of karts. De natuur op Schiermonnikoog is prachtig.

Overnachten Schiermonnikoog

Aan de rand van het wad vestigen zich planten zoals de zeekraal, zulte en schorrekruid, die zich aangepast hebben aan de getijden. In de duinvalleien groeien diverse soorten orchideeën, parnassia en het strandduizendguldenkruid. De overweldigende natuur van Schier trekt ook vele vogels aan. Jaarlijks houden duizenden trekvogels en ganzen een pauze op de kwelders en in de polders van Schiermonnikoog, om kracht op te doen voor hun lange trek. Lepelaars, bergeenden en blauwe kiekendieven broeden op het eiland.

Vogels Schier
Deel op Pinterest

Bezienswaardigheden en mooiste plekken Schiermonnikoog

Wandelaars en fietsers vinden vertier op de bewegwijzerde paden in het westen van het eiland, rustzoekers waarderen de ongetemde en weidse natuur in het oosten. Wat zijn de mooiste plekjes op Schiermonnikoog?

1. Zeehonden

Bij de westkust kan men met een verrekijker zeehonden observeren, die ongestoord relaxen op de zandbanken bij Schiermonnikoog. Of maak een excursie naar Engelsmansplaat tussen Schier en Ameland gelegen om deze leuke dieren te spotten.

2. Simonszand

Een zandplaat tussen Schiermonnikoog en Rottumerplaat. Het is mogelijk om te wadlopen en zo de zeehonden te observeren.

3. Westerplas

Westerplas is het beste gebied op Schiermonnikoog om vogels te observeren. Een vogelkijkhut biedt een prima zicht op deze zoetwaterplas. Recent is er flink gesnoeid in het wilgenstruweel en is het uitzicht verbeterd. In het noordwesten vind je een kijkscherm om de lepelaars te observeren.

Mooie plekken Schiermonnikoog
Deel op Pinterest

4. Wassermann bunker

Deze uit WO2 daterende bunker bij de Prins Bernhardweg biedt een fraai zicht over Schiermonnikoog. Bovenop de bunker is een uitzichtpunt, van waar je bij goed weer Ameland en Borkum ziet liggen. Daarnaast kan je meer te weten komen over de geschiedenis van Schiermonnikoog tijdens de Tweede Wereldoorlog in het nabije bunkermuseum Schlei. 

De Wassermann
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Vanaf de bunker voert een wandelpad naar het Vredenhof.

5. Vredenhof

Begraafplaats middenin het groen voor op Schier aangespoelde drenkelingen. Ook liggen er oorlogsslachtoffers uit beide Wereldoorlogen. Vriend en vijand afkomstig uit verschillende landen, zoals Australië, Canada, Polen en Duitsland, liggen hier begraven. 

Vredenhof
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

6. Berkenplas

Dit zoetwatermeertje is ontstaan na zandwinning in de jaren '60 van de vorige eeuw. Het water is van goede kwaliteit, dus je kunt er met een gerust hart zwemmen! Door de hoge bomen is het hier vaak aangenaam toeven, omdat het windstil is. 

Het duingebied om de Berkenplas heen behoort tot de oudste duinen van Nederland. Naast gras vind je hier diverse mossen en korstmossen. 

7. De kwelders

Aan de kant van de Waddenzee liggen de kwelders van Schiermonnikoog. Hier is het wad steeds hoger komen te liggen door achtergebleven slib. De hooggelegen wadplaten stromen alleen nog onder water bij hoge vloed. Hierdoor groeien er unieke plantjes als zeealsem, Engels gras en lamsoor.

Kwelder Schier
Deel op Pinterest

Vanaf de Kobbeduinen heb je een prachtig zicht over de kwelders en hier komen veel soorten vogels voor.

8. Strand

Het breedste strand van Europa vind je op Schier! Is het eb, dan moet je soms bijna een kilometer lopen tot aan de zee. En als de wind gunstig staat, vind je hier naast schelpen ook  goudkammetjes en zeesterren. Aan de oostkant van het eiland heb je de meeste kans op bijzondere strandvondsten, vanwege diepe geulen dichtbij de kust.

Wil je iets goeds bijdragen aan de natuur op Schiermonnikoog? Neem dan een vuilniszak mee om aangespoeld afval op te ruimen. Bij de grote strandopgangen staan containers waar je dit in kwijt kan en bij de Balg (oostelijke punt van het eiland) speciale bakken hiervoor.

Schiermonnikoog met kinderen

Schiermonnikoog is een ideale bestemming voor een natuurvakantie of weekend weg met de kinderen in Nederland. Het hotelaanbod is groot, maar je kunt ook met de kids logeren in een sfeervolle B&B, bungalow of vakantiehuisje. De kinderen kunnen op Schiermonnikoog schelpen en zeesterren zoeken op het strand, spelen in de duinen en heerlijk rondfietsen. Bij slecht weer bezoek je het schelpenmuseum bij Paal 14 met de kids.

Schiermonikoog fietsen
Deel op Pinterest

Natuurlijk is ook wadlopen op Schiermonnikoog erg leuk voor kinderen. Via de wadgids kun je zomerwadlooptochten reserveren.

Wadlopen Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is, net als de meeste andere Waddeneilanden, bij laag water te bereiken met wadlopen. Bij laag water is het eiland in een tocht van drie uur te bereiken. Meestal vaart men eerst met een motorboot vanaf Lauwersoog naar de zandbank Brakzand, waarvandaan het nog ongeveer 10 km wadlopen is. Verscheidene organisaties bieden wadlopen aan, ook in de herfst, winter en lente! Optimaal genieten van Schiermonnikoog doe je pas als je ook nog een nachtje hotel op Schiermonnikoog boekt!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!