Ga naar content

Terschelling

Mooiste Waddeneilanden - Het waddeneiland Terschelling is een en al natuur. In juni vindt het jaarlijkse Oeralfestival plaats, een ideaal moment om te verlengen met een vakantie op Terschelling!

Natuur op Terschelling

Net als op de andere Waddeneilanden is er veel mooie natuur op Terschelling. Het bestaat voor maar liefst 80% uit natuurgebied: van zoetzoute kwelders en winderige duinen tot paars bloeiende heide. Overal vliegen vogels en vlinders boven het weidse landschap. Kortom, het is de ideale uitwaaiplek voor een vakantie of weekendje weg.

Mooie plekjes op Terschelling

Wat zijn de mooiste plekken op Terschelling? Waar overnachten en waar wandelen? Een overzicht van hoogtepunten en bezienswaardigheden.

1. Noordsvaarder

De Noordsvaarder is een uitgestrekte zandplaat aan de westkant van het eiland. Tussen de stuifduinen en kroonpolders groeien onder andere de groenknolorchis, de moeraswespenorchis, de parnassia en knopbies.

2. Boschplaat

Aan de oostzijde bevindt zich het beschermde natuurgebied De Boschplaat; talrijke vogels zoals de lepelaar en de visdief broeden er tussen hoge duinen en in kwelders. Zeldzame planten groeien op de zandvlaktes, in de moerassen en het bos.

3. Noordzeestrand

Het Noordzeestrand van Terschelling is maar liefst 500 meter breed! Geweldig om hier met kinderen te vertoeven of een weekendje lekker uit te waaien.

4. Natuurmuseum en zeeaquarium

Bekijk in het zeeaquarium meer dan vijftig soorten vissen uit de noord- en Waddenzee! In het natuurmuseum vind je presentaties, tentoonstellingen en lezingen over Terschelling. Leerrijk en afwisselend moment voor een vakantie met de kinderen op Terschelling.

5. Brandaris

Uiteraard mag de bekende vuurtoren van Terschelling niet ontbreken in het lijstje met voornaamste bezienswaardigheden. Het is de oudste nog actieve vuurtoren van het land en bevindt zich in het dorp West-Terschelling. De oorspronkelijke toren werd begin 14de eeuw gebouwd. De huidige toren werd gebouwd in 1594, maar onderging nog diverse verbouwingen.

Mooiste plekken Terschelling
Deel op Pinterest

Activiteiten op Terschelling

Wat te doen op Terschelling? Voor liefhebbers van strand, wind en duinen worden het hele jaar door excursies en tours georganiseerd in de natuur op Terschelling.

Meest populaire activiteiten zijn uiteraard wandelen en fietsen. Maar er is zoveel meer te doen! Laat je met de huifkar vervoeren naar het "einde van de wereld" of laat een ornitholoog of boswachter zijn kennis over de vogelwereld met je delen. In de lente worden interessante excursies georganiseerd naar de meeuwenkolonie op de Boschplaat.

Actief op Terschelling
Deel op Pinterest

De stranden zijn dan weer een paradijs voor liefhebbers van paardrijden. In het bos kun je ook paardrijdritten maken van een of meerdere uren. Wil je net iets meer adrenaline? Op het Noordzeestrand worden actieve sporten gedaan zoals strandzeilen, powerkiten en blokarten. Waterliefhebbers kunnen deelnemen aan wildwatervaren met een RIBboot, wadkanoën of brandingraften. Een van onze favoriete excursies is een tocht naar de zeehondjes.

En zijn al deze activiteiten niks voor jou? In de wellness baden is alleen maar tijd om te ontspannen en te rusten.

Wandelen en fietsen op Terschelling

Over het eiland ligt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden, variërend van 4 tot 15 km en er is zelfs een speciale Nordic Walking route. Via enkele paden kan je tevens al wandelend het beschermd natuurgebied de Koegelwieck verkennen. Lees meer wandeltips voor Terschelling

Ook fietsers kunnen hun hart ophalen. Met 70 km aan fietspaden is Terschelling een ideale bestemming om te fietsen. Over de hele lengte van het eiland loopt de Waddendijk, een prachtige fietsroute met stopplekjes om te genieten van rust en stilte van Terschelling. Je kunt je eigen fiets mee brengen, maar er zijn ook verscheidene fietsverhuurders in de 15 dorpen.

Zeilen

Doe eens wat origineels! Vang de frisse zeewind in de haren tijdens een gezellig zeilweekend! Vanaf zee beleef je de Wadden weer op een hele andere manier. Echt een aanrader!

Vakantie op Terschelling

Voor een vakantie op Terschelling zijn er vele mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een weekendje weg op Terschelling, voor een langere vakantie kan je een leuk hotel, natuurhuisje of luxe vakantiehuis boeken, het aanbod is groot. Daarnaast worden er individuele vakanties in de natuur georganiseerd. Bekijk ook eens onze pagina met leuke ideeën voor een originele overnachting op Terschelling.

Handig om mee te nemen

De natuur nog beter begrijpen en leren kennen? Dan is een van deze natuurgidsjes erg handig!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!