Ga naar content

Terschelling

Mooiste Waddeneilanden - Het Waddeneiland Terschelling is een en al natuur. Bij aankomst met de boot verwelkomen de zeevogels je gelijk al. Pak de fiets en verken de duinen, stranden, unieke natuurgebieden en de vogel hotspots. Ga ook zeker mee op excursie voor een unieke eilandbeleving! Alle tips voor jouw vakantie op Terschelling.

Natuur op Terschelling

Net als op de andere Waddeneilanden is er veel mooie natuur op Terschelling. Het bestaat voor maar liefst 80% uit natuurgebied: van zoetzoute kwelders en winderige duinen tot paars bloeiende heide. Overal vliegen vogels en vlinders boven het weidse landschap. Kortom, het is de ideale uitwaaiplek voor een vakantie of weekendje weg.

Mooie plekjes op Terschelling

Wat zijn de mooiste plekken op Terschelling? Waar overnachten en waar wandelen? Een overzicht van hoogtepunten en bezienswaardigheden.

1. Boschplaat

Als je één natuurgebied niet mag overslaan op Terschelling, dan is het wel de Boschplaat. Waar de weg in het oosten van het eiland stopt, begint de 9 kilometer lange Boschplaat. Sinds 1970 uitgeroepen tot Europees Natuurreservaat. Je vindt er een mix van kwelders, bos, strand, begroeide duinen en moeras. Talrijke vogels zoals de lepelaar, wulp, tureluur en scholekster broeden er tussen hoge duinen en in kwelders. Let erop dat tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 augustus grote delen van het reservaat afgesloten zijn om de vogels rust en ruimte te geven. In het najaar zie je er een hele hoop trekvogels die komen aansterken op hun grote tocht. 

Mooiste plekken Terschelling
Deel op Pinterest

Het grootste deel van de Boschplaat bestaat uit kwelders aan de Waddenzee kant, maar steek je de duinenrij in het noorden over dan sta je ineens op het brede Noordzeestrand. Aan beide kanten van de duinen kan je helemaal tot het oostelijke puntje van Terschelling komen, waar je bij helder weer de rood witte vuurtoren van Ameland ziet. En misschien ligt er wel een zeehondje op het strand.

Beperk je bezoek tot de Boschplaat zeker niet alleen tot overdag. Ga 's avonds ook die kant op en ervaar hoe donker het nog kan zijn in Nederland. De Boschplaat is namelijk als allereerste plek van Nederland in 2015 uitgeroepen tot Dark Sky Park. Hier ben je 's nachts welkom om te genieten van totale duisternis waardoor je een waanzinnige sterrenhemel kan bewonderen. Wij hadden geluk met kraakheldere oktobernachten waarop zelfs de Melkweg zichtbaar was. Dat het nog mogelijk is in Nederland!

2. Noordsvaarder

De Noordsvaarder is een uitgestrekte zandplaat aan de westkant van het eiland. Perfect te voet bereikbaar vanuit de haven van Terschelling. Hier start namelijk de 11 kilometer lange zwarte wandelroute. De Noordsvaarder bestaat uit stuifduinen, strand en zandbanken. Er groeien onder andere groenknolorchis, moeraswespenorchis, parnassia en knopbies. Neem zeker je verrekijker mee want het aantal vogels is hier enorm! Het is het broedgebied van onder andere de kluut, bontbekplevier, wulp en de blauwe kiekendief.

Noordsvaarder
© Mischa Kemna
Deel op Pinterest

3. Groene strand

Grenzend aan de Noordsvaarder vind je het Groene strand. Een beetje een misleidende naam is het wel, want het is in werkelijkheid een drooggevallen wad dat bij hoogwater gewoon weer onderloopt. Het is ontzettend populair bij kitesurfers en 's avonds ervaar je er de mooiste zonsondergangen van Terschelling. De naam Groene strand heeft het te danken aan de vele begroeiing. Als het strand droog ligt is het een mooie plek voor een wandeling. Let ook goed op de vele wadvogels die zoeken naar eten op de zeebodem.

4. Noordzeestrand

Het Noordzeestrand van Terschelling is maar liefst 500 meter breed! Geweldig om hier met kinderen te vertoeven of een weekendje lekker uit te waaien. Het strand heeft een prachtige witte kleur en ligt aan een groene duinenrij. Prachtige setting voor een strandwandeling of paardrijdtocht! Op het Noordzeestrand vind je ook het pittoreske Drenkelingenhuisje

Drenkelingenhuisje Terschelling
© Mischa Kemna
Deel op Pinterest

De geschiedenis van dit huisje gaat terug tot halverwege 19e eeuw. In die tijd strandden er regelmatig schepen aan het Terschellingse strand en het huisje was toen dé redder in nood. Drenkelingen konden een korf omhoog trekken waardoor eilanders van ver konden zien dat er iemand in nood was. Ook was er een kabelverbinding die zorgde dat de bel bij de reddingboot af ging. Vandaag de dag heeft hij zijn oorspronkelijke functie verloren. Het staat er nog als landschappelijk element en om de geschiedenis in leven te houden. Maar nog steeds biedt het huisje een fijne schuilplek op winderige en regenachtige dagen! Wij namen er even pauze tijdens onze lange wandeling over het strand.

5. Duinen van Oosterend

Tussen het dorp Oosterend en de Noordzee ligt een prachtig uitgestrekt duingebied. Hier lopen diverse verharde fietspaden en onverharde ruiter- en wandelpaden doorheen. Hier struin je eindeloos duin op duin af, door heidevelden en met mooie uitzichten op zee. Een mooi uitkijkpunt vind je bij Kaapse Duin. Beklim de trappen en overzie zowel de Waddenzee als de Noordzee. Bij helder zie je alle andere Waddeneilanden liggen.

6. Brandaris

Uiteraard mag de bekende vuurtoren van Terschelling niet ontbreken in het lijstje met voornaamste bezienswaardigheden. Het is de oudste nog actieve vuurtoren van het land en bevindt zich in het dorp West-Terschelling. De oorspronkelijke toren werd begin 14de eeuw gebouwd. De huidige toren werd gebouwd in 1594, maar onderging nog diverse verbouwingen.

Mooiste plekken Terschelling
Deel op Pinterest

7. Natuurmuseum en zeeaquarium

Bekijk in het zeeaquarium in West-Terschelling meer dan vijftig soorten vissen uit de Noordzee en Waddenzee! In het natuurmuseum vind je presentaties, tentoonstellingen en lezingen over Terschelling. Leerrijk en afwisselend moment voor een vakantie met de kinderen op Terschelling.

Activiteiten op Terschelling

Wat te doen op Terschelling? Voor liefhebbers van strand, wind, duinen en wilde dieren worden het hele jaar door excursies en tours georganiseerd in de natuur op Terschelling.

Wandelen en fietsen op Terschelling

Over het eiland ligt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden, variërend van 4 tot 15 km en er is zelfs een speciale Nordic Walking route. Via enkele paden kan je tevens al wandelend het beschermd natuurgebied de Koegelwieck verkennen. Lees meer wandeltips voor Terschelling

Ook fietsers kunnen hun hart ophalen. Met 70 km aan fietspaden is Terschelling een ideale bestemming om te fietsen. Over de lengte van West-Terschelling tot Oosterend loopt de Waddendijk, een prachtige fietsroute met stopplekjes om te genieten van rust en stilte van Terschelling. Talloze zeevogels kwetteren je gedag. Je kunt je eigen fiets mee brengen, maar er zijn ook meer dan genoeg opties voor (elektrische) fietsverhuur in de 15 dorpen.

Huifkartocht

Meest populaire activiteiten zijn uiteraard wandelen en fietsen. Maar er is zoveel meer te doen! Laat je met de huifkar vervoeren naar het "einde van de wereld" of laat een ornitholoog of boswachter zijn kennis over de vogelwereld met je delen. In de lente worden interessante excursies georganiseerd naar de meeuwenkolonie op de Boschplaat en tijdens de nacht van de nacht vindt de avondtocht plaats waarbij je per huifkar sterren gaat kijken op de Boschplaat.

Actief op Terschelling
Deel op Pinterest

Paardrijden

De stranden zijn dan weer een paradijs voor liefhebbers van paardrijden. Super tof om het landschap eens vanaf het zadel te bewonderen. Trek tijdens een tour door de duinen, over de uitgestrekte stranden en door de bossen. Paardrijtochten zijn er voor elk niveau. Of je nou voor het eerst in het zadel klimt of al jaren rijdt. Terschelling heeft voor iedere ruiter een gave excursie.

Wadlopen Terschelling

Dit moet je eigenlijk een keer gedaan hebben. Het is magisch om over de bodem van de Waddenzee te lopen. Eindeloos ver uitzicht en kwetterende ganzen en snel wandelende strandlopertjes om je heen. Wij wandelden 's ochtends vroeg toen de lucht de meest spectaculaire kleuren aannam. 

Wadlopen Terschelling
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Samen met een gids trek je eropuit om de Waddenzeebodem te verkennen. Hij of zij kan je alles vertellen over de dieren en planten op de bodem van de zee, maar deelt ook interessante verhalen over Terschelling vroeger en nu. Tijdens een wadlooptocht bekijk je de zee en de bijzondere werking van de getijden weer met heel andere ogen. Echt een verrijking voor jouw bezoek aan Terschelling!

Zeehonden kijken

Er zijn een hoop verschillende aanbieders die je allemaal op een andere manier mee de zee op nemen, op zoek naar de zeehondjes. Bijvoorbeeld per reddingboot, ribboot, zeilboot of vissersschip. Maar je kan ook met een kano naar de zeehonden toe. De meeste tours gaan naar de zandbank Engelschhoek ten westen van Terschelling. Hier liggen ze afhankelijk van het seizoen met z'n honderden tot wel duizenden! Het is fantastisch om de zeehonden te zien luieren, rollen, zwemmen en spelen.

Zeehonden Terschelling
© Mischa Kemna
Deel op Pinterest

Activiteiten op het strand en in zee
Vang de frisse zeewind in de haren tijdens een gezellig zeilweekend. Vanaf zee beleef je de Wadden weer op een hele andere manier. Echt een aanrader! Ook gaaf is kitesurfen bij het Groene Strand, strandzeilen, powerkiten, blokarten, wildwatervaren met een RIBboot, wadkanoën of brandingraften.

En zijn al deze activiteiten niks voor jou? In de wellness baden is alleen maar tijd om te ontspannen en te rusten.

Vakantie op Terschelling

Voor een vakantie op Terschelling zijn er vele mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een weekendje weg op Terschelling, voor een langere vakantie kan je een leuk hotel, natuurhuisje of luxe vakantiehuis boeken, het aanbod is groot. Daarnaast worden er individuele vakanties in de natuur georganiseerd. Bekijk ook eens onze pagina met leuke ideeën voor een originele overnachting op Terschelling.

Handig om mee te nemen

De natuur nog beter begrijpen en leren kennen? Dan is een van deze natuurgidsjes erg handig!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!