Ga naar content

Ameland

Ameland is een eiland voor vogelaars, rustzoekers, fotografen, wandelaars en fietsers. Eigenlijk voor iedereen! Een plek bij uitstek om vogels te kijken en mooie plaatjes te schieten, dankzij de unieke natuurgebieden die je hier vindt. Je kan hier genieten van de rust, wandelen en fietsen of op robbentour gaan. Word verliefd op dit schitterende Waddeneiland.

Natuur op Ameland

Duinen, bossen, meren, wadden en stranden. Ze zijn allemaal vertegenwoordigd op het eilandje Ameland. Maar liefst 500 van de 1.400 plantensoorten die in Nederland voorkomen groeien op Ameland. Denk aan de blauwe zeedistel, de gele teunisbloem en orchideeën. 

Ook vind je er een overvloed aan vogels; het eiland is de thuisbasis voor meer dan 50 vogelsoorten. Neem dus zeker je verrekijker mee en bestudeer vogelsoorten zoals lepelaar, scholekster, kluut en grutto. Ook is Ameland het enige Waddeneiland waar reeën voorkomen.

Tips weekend Ameland

Een weekend weg is altijd een goed idee. Hoewel je niet heel ver van huis bent, krijg je op Ameland wel een echt vakantiegevoel. Op het moment dat je de veerboot bij Holwerd in Friesland pakt en het vasteland ziet verdwijnen, kan het relaxen beginnen. Je kan je auto meenemen op de boot, maar dit is erg prijzig.

Een andere optie is om de bestemming te verkennen met een elektrische fiets, die veel te huur worden aangeboden op het eiland. Eenmaal ter plekke wil je natuurlijk overnachten in een bijzondere accommodatie.

Bekijk ook onze aanbevelingen op de pagina met bijzondere slaapplekken op Ameland.

Mooiste plekken Ameland

Het is maar een klein eiland, maar heeft genoeg natuur te bieden voor een korte vakantie. Wat zijn de leukste en mooiste plekjes? Waar vind je mooie natuur?

1. ‘t Oerd

Met stip op nummer 1 komt het duingebied ‘t Oerd. Dit is zonder twijfel het meest indrukwekkende natuurgebied van Ameland. Zowel hoge duinen als duinvalleien typeren het landschap. Vogelaars kunnen hier hun hart ophalen, want hier leven duizenden vogels. Wanneer je de hoogste duin, Oerdblinkert, beklimt heb je een fantastisch uitzicht over zee en kan je vele vogelsoorten spotten. De zilvermeeuw is hier dominant met een enorme populatie, maar ook andere vogels zoals de wulp, tapuit, kluut en visdief noemen ‘t Oerd hun thuis. In het gebied kan je fijn wandelen door de oranje palen te volgen.

  2. De Hon

  Niet ver van ‘t Oerd ligt de Hon. Dit natuurgebied in oost-Ameland bestaat uit jonge duinen en kwelders. Dit gebied is nog altijd aan verandering onderhevig, nieuwe duinen ontstaan nog steeds. Deze regio staat bekend om de kolonie lepelaars die er leeft, bijzonder om te zien!

  Ameland natuur
  Deel op Pinterest

  3. Hollum

  Een van de 4 dorpen op Ameland is Hollum, een authentiek dorpje waar je echt terug in de tijd gaat. Hier vind je de vuurtoren van Ameland en kan je wandelen in het Hollumerbos. Leuk om de ruim 200 traptreden van de vuurtoren te beklimmen en vanaf de top te genieten van het uitzicht. Als het helder weer is kan je Terschelling in de verte zien liggen.

  4. Natuurcentrum

  Wie meer wil leren over de flora en fauna van Ameland kan terecht in het natuurmuseum in Nes. Fijn voor als het weer wat tegenvalt. In het Natuurcentrum tref je een aquarium met vissen uit de Noordzee. Bijzonder is dat je een walvis van binnen kan zien en dat ze een aangespoelde potvis in de collectie hebben. Sla ook het 360 graden theater niet over.

  5. De Vleijen

  Achter het Natuurcentrum ligt recreatiegebied De Vleijen. Erg leuk voor als je met kinderen naar Ameland gaat. Hier kan je wandelen rond het water en er is een speeltuin met glijbanen, een klimpaal, een vlot en een kasteel. Als het gevroren heeft wordt er op het meertje geschaatst.

  Leestips

  Zeehonden Ameland

  Met een beetje geluk kan je vanaf de kust van Ameland al zeehonden en robben spotten. Met een verrekijker en veel geduld heb je de meeste kans de dieren te zien. Wil je zeker zijn dat je robben ziet op? Vaar dan mee met de Robbenboot. Deze boot neemt je in 2 à 3 uur mee naar de robbenbank in het Blauwe Balggebied tussen Terschelling en Ameland in.

  Hier zijn altijd robben en zeehonden te vinden. Doordat de boot erg stil is kan je heel dichtbij de dieren komen. Uiteraard wel met gepaste afstand. De meeste dieren zullen lui op hun plek blijven liggen maar soms komt er een aantal naar de boot toe!

  Zeehonden op Ameland
  Deel op Pinterest

  Wadlopen

  Wil jij voor een dagje gaan wadlopen naar Ameland? Dan kan je vanuit Friesland een wadlooptocht maken. De tochten duren afhankelijk van de gekozen route 3 tot 5 uur. Een flinke tocht dus! Ga alleen als je conditie goed is. De tochten starten allemaal in een modderige slikvlakte, waar lopen erg zwaar is. Daarna wandel je over de bodem van de zee waar je soms geulen van een meter diep ziet.

  Na een zware maar indrukwekkende tocht kom je aan op het eiland. Veelal krijg je de tijd om daar dan nog rond te kijken voordat je weer met de veerboot terugkeert naar het vasteland.

  Heb jij al zin om de natuur op Ameland te ontdekken?

  Voor de natuurliefhebber

  ECO-safari

  Vanaf het Natuurcentrum Ameland kan je deelnemen aan een ECO-safari, waarbij je met een elektrische terreinwagen de mooiste natuurgebieden verkent. Er worden 2 tochten aangeboden. Een naar de Kooiduinen in het oosten van het eiland, en een naar het Hagedoornveld in het westen.

  De gids rijdt over de duinen, langs de Waddenzee en dwars door de natuur. Omdat de auto's elektrisch zijn maken ze geen geluid en kan je de natuur in alle stilte in je opnemen. De natuurgids vertelt van alles over de planten en dieren op het eiland. De excursie duurt ca. 2,5 uur en vindt plaats in kleine groepjes, van max. 7 pers.

  Ben je ook benieuwd naar de andere eilanden? Check dan ook onze tips over de mooiste plekken Waddeneilanden.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Manou Kemna
  Geschreven door
  Manou Kemna
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!