Ga naar content

Waddeneilanden

Waddenzee - Op zoek naar een bestemming in eigen land? Wij hebben leuke tips voor een geslaagde vakantie op de Waddeneilanden! Wind, zee en strand bepalen het echte eilandgevoel dat je ervaart hier in het Waddengebied. 

Natuur Waddeneilanden

De natuur op de Waddeneilanden in Nederland kenmerkt zich door een open en weids landschap met zandbanken en geulen. De zandplaten vallen bij laag water droog en zijn populair voor het "wadlopen". Bij de vooral oostelijke Waddeneilanden ontstonden ook de zogeheten kwelders; buitendijkse ophopingen van zand en slib met een unieke vegetatie. Rottumeroog bijvoorbeeld is beschermd gebied, dat je uitsluitend met een gids of boswachter mag betreden.

Waddeneilanden mooiste eiland?

Wat is het leukste Waddeneiland? Ieder eiland heeft zijn charmes, niet een eiland is het beste.
- Voor natuurliefhebbers zijn Schiermonnikoog en Vlieland de mooiste Waddeneilanden. Wist je dat beiden autovrije eilanden zijn?
- Wil je fietsen of wandelen, dan is Terschelling ook een prachtige bestemming. In de zomer is dit echter een echte jongerenbestemming. 
- Wie wil winkelen en uitgaan kan beter Texel kiezen. Ook voor de strandliefhebber is Texel een mooie bestemming, het heeft meer dan dertig kilometer aan stranden. En het staat bekend als een goede vogellocatie.
- Ameland is een echte familiebestemming - erg leuk met kinderen dus - en dit eiland heeft het schoonste strand van allemaal.
- Wil je een keer wat anders, bezoek dan ook eens de Duitse Waddeneilanden.

TV-TAS

Afbeelding voor Texel
De natuur op Texel is de ideale omgeving voor een weekendje of weekje weg. Op het Waddeneiland wisselen bos en heide af met duinvalleien, duinen en...
Afbeelding voor Vlieland
Vlieland is een verborgen pareltje voor natuurliefhebbers. Voor velen is het Waddeneiland niet zo bekend, maar het is een prachtig natuurgebied, met...
Afbeelding voor Terschelling
Het waddeneiland Terschelling is een en al natuur. In juni vindt het jaarlijkse Oeralfestival plaats, een ideaal moment om te verlengen met een...
Afbeelding voor Ameland
Waddeneiland Ameland is een paradijs voor rustzoekers. Waai uit op het strand, ga vogels spotten in duingebied 't Oerd en neem de Robbenboot naar de...
Afbeelding voor Schiermonnikoog
Schiermonnikoog is een mooi eiland voor wie natuur zoekt op de Waddeneilanden. Een dagje weg, een weekendje of een wat langere vakantie in lente,...

Zien en doen op de Wadden

Wat zijn de leukste activiteiten en wat is er te zien voor natuurliefhebbers?

1. Vogels bij de Waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn een paradijs voor natuurliefhebbers en vogelspotters; miljoenen broedende zeevogels en trekvogels laten zich hier observeren. Tot de broedvogels behoren steltlopers, lepelaars, eenden en krijsende meeuwen. Vijf keer per jaar worden er tellingen gehouden om trekvogels waar te nemen.

Vogels bij de Waddeneilanden
Deel op Pinterest

Ons favoriete vogeleiland? Dat is Ameland. Lees meer over vogels op Ameland

2. Zeehonden bij de Waddeneilanden

Ook zeehonden hebben hun intrek genomen in de Waddenzee. Vanaf verschillende eilanden en kustplaatsen kan je deelnemen aan een boottocht langs zandplaten waar de dieren rusten. De beste plekken om zeehonden in Nederland te zien zijn Lauwersoog, Terschelling, Ameland en Texel. Niet alleen voor kinderen is het zien van zeehonden bij de Waddeneilanden een bijzondere ervaring, ook volwassenen genieten ervan wanneer ze tientallen zeehonden zien liggen op een zandbank. Toch wel uniek zo in Nederland! Jonge of zieke zeehondjes spoelen soms aan bij de kust en worden dan opgevangen in gespecialiseerde centra.

3. Wadlopen op de Waddeneilanden

Wad betekent eigenlijk "doorwaadbare plaats". Onder begeleiding van een gids kan je wadlopen bij de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden. Vaak loop je vanaf het vasteland naar een van de eilanden en word je na afloop teruggebracht met een schip, veerboot of vissersboot. In Nederland zijn het voornamelijk de eilanden in het westen (Texel, Vlieland en Terschelling) waar je bij eb over de drooggevallen zandplaten kunt lopen.

Er zijn verscheidene moeilijkheidsgraden; voor de zwaarste tochten naar Terschelling en Schiermonnikoog dien je een goede conditie te hebben. Beginners kunnen bij Brakzand, Pinkegat of Engelsmansplaat lopen over drooggevallen zeebodems en slik. 

Tip: doe sportschoenen aan i.p.v. regenlaarzen, want deze worden vaak vastgezogen in het slik. Houd er tevens rekening mee dat het meestal koud is tijdens het wadlopen.

4. Watersport bij de Waddeneilanden

De Waddenzee is ook populair voor watersporten, zoals varen, windsurfen, zeilen en kitesurfen, maar je dient wel rekening te houden met natuurbehoud. Verder zijn er plaatsen genoeg waar je hengelsport kunt beoefenen en… wie bedenkt het… wadpieren verzamelen.

5. Wandelen op de eilanden

Wadlopen is best intensief, omdat je ploetert door de modder en het water. Wil je op een rustige manier de natuur verkennen, dan kan je uiteraard ook heerlijk wandelen op de Waddeneilanden.

Wandelroutes Terschelling
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bekijk onze tips om te wandelen op Terschelling en de leukste plekken om te wandelen op Texel.

6. Verblijf op de Waddeneilanden

Om een rustige vakantie op de Waddeneilanden van Nederland te boeken zijn er tal van mogelijkheden, je kan een comfortabel hotel of vakantiehuis boeken of kiezen voor een georganiseerde vakantie. Voor een speciale logeerplek kun je inspiratie opdoen op onze pagina vol met bijzondere overnachtingen op de Waddeneilanden.

Tip: vakantie op Ameland - Bekijk ons filmpje

In dit filmpje neemt NatureScanner je mee op een natuurvakantie op het Waddeneiland Ameland. Heerlijk fietsend langs groene weiden met grazende schapen, langs mooie riviertjes en verlaten paden. Onderweg zien we veel vogels. Daarna begint het wadlopen, een bijzondere ervaring. Eenmaal bij de boot varen we naar de zeehonden die met zijn allen liggen te rusten op de zandbanken. De zeehonden in de Waddenzee zijn bijzonder om te zien, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Kortom, prachtige natuur op Ameland en dit alles in Nederland, op de Waddeneilanden. Film Wim van Schaik.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!