Ga naar content

Vogels op Vlieland

Natuur op Vlieland - Als je gek bent op vogelen dan is Vlieland een prachtige locatie om je verrekijker, telescoop of camera bij de hand te houden. Op iedere hoek van het eiland valt voor iedere vogelaar, zowel beginnend als gevorderd, een hoop te zien. Vlieland vormt namelijk een belangrijk toevluchtsoord voor ruim 200 vogelsoorten, die hier het hele jaar door af en aan vliegen voor voedsel, nestgelegenheid of veiligheid.

Beste vogelgebieden op Vlieland

Aan het Noordzeestrand heb je kans om veel soorten zee- en strandvogels te zien, zoals zilvermeeuwen, grote sterns, strandplevieren en scholeksters. De duinen zijn geschikte plekken voor graspiepers, kwikstaarten, sprinkhaanrietzangers en zelfs als je geluk hebt een velduil. Ook lopen er fazanten rond, die best dichtbij komen.

Fazant
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

In de zomer loop je gemakkelijk de kans een vrouwtje met kuikens tegen te komen! Bij de duinplassen is er plek voor het spotten van een roerdomp of een ijsvogel. En zelfs in de bossen is genoeg te zien. Denk aan winterkoningen, roodborsten en boomkruipers.

Verdere geschikte locaties om vogels te spotten zijn de Kroon’s polders en Dodemansbol aan de kant van de Waddenzee. Op beide locaties is een vogelkijkhut aanwezig. Hier kun je onder andere lepelaars, eidereenden, steenlopers en kluten tegenkomen.

Duinen Vlieland
© Jordan van der Maas
Deel op Pinterest

In het verleden zijn er ook weleens bijzondere dwaalgasten gespot op Vlieland, zoals twee sneeuwuilen! De kans dat je ze vaker ziet is heel klein. Maar uiteindelijk maakt dat de natuur wel des te mooier. Je weet immers nooit wat je tegen zal komen. Zo is er voor iedere vogelaar een reden om eens een kijkje te nemen op Vlieland. 

Vogelreis Vlieland

Zelf ook vogels spotten op Vlieland? Boek dan een leuk huisje op het eiland en trek er met je verrekijker op uit. Of ga mee met een excursie, bijvoorbeeld van Staatsbosbeheer. Wie op zoek is naar een leuke slaapplek op het eiland raden we aan eens te kijken bij de bijzondere overnachtingen op Vlieland.

Deze tekst werd geschreven door Jordan van der Maas van Naturescenes.

Zilvermeeuw op Vlieland
© Jordan van der Maas
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Jordan van der Maas
Geschreven door
Jordan van der Maas
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!