Ga naar content

Wandelen op Terschelling

Natuur op de Waddeneilanden - De Nederlandse eilanden lenen zich uitstekend voor een weekend of week wandelen. De verrassende natuur raakt je keer op keer. Op Terschelling zijn vele mogelijkheden voor een fijne wandelvakantie. Wandelschoenen aan, verrekijker om je nek en jouw tijd op Terschelling kan niet stuk.

Wandelgebieden Terschelling

Allereerst een overzicht van de mooiste wandelgebieden op Terschelling. Een van de top wandelplekken vind je bij de Boschplaat in het oosten van Terschelling. Dit beschermde natuurgebied is geweldig als je tijdens een wandeltocht graag vogels wil spotten. Onder andere de lepelaar en kiekendief verwelkomen je in hun leefgebied. Ook de Noordsvaarder in het westen van Terschelling is een geweldig gebied. Hier vind je voornamelijk stuifduin waarop zeldzame planten groeien. Tot slot staat de kustlijn garant voor heerlijke wandelingen met de wind in het haar. Voor meer inspiratie bekijk je onze pagina over de mooiste plekjes van Terschelling.

Tips voor wandelvakanties

Mooiste wandelroutes Terschelling

Nu nog je route uitstippelen. Met meer dan 200 kilometer aan wandelpaden is er genoeg te ontdekken. Staatsbosbeheer en de lokale VVV hebben diverse mooie routes uitgezet die je door de zeven landschappen van Terschelling voeren. Hieronder een greep uit de routes.

1. Boswachterspad Noordsvaarder, 11 km

Mooie route door de Terschellingse duinen. Doordat je veelal op de duinrand loopt heb je geweldige uitzichten onderweg. Bij laag water rusten de grijze zeehond en de gewone zeehonden op de zandbanken. Pak de verrekijker er dus zeker even bij. Ook vele vogels van het wad, zoals de kluut en strandplevier, kun je hier tegenkomen. Door de vele beklimmingen op de duinen kan deze route als zwaar worden ervaren, houd hier rekening mee. Wie de hike aandurft wordt beloond met geweldige vergezichten.

2. Wandelroute Doodemanskisten en Seinpaalduinen, 4,5 km

Leuke route over het Groene Strand, langs de Doodemanskisten en de Seinpaalduinen met geweldig uitzicht vanaf het hoogste punt van Terschelling. Je komt onderweg langs het meer genaamd de Doodemanskisten dat zijn naam te danken heeft aan een oud verhaal. In het meer zouden zeelieden begraven zijn die op het strand waren aangespoeld.

Goede uitvalsbasis voor jouw wandelingen

Ook bijzonder aan deze route is dat je onderweg in het goede seizoen (augustus, begin september) de cranberry kan zien groeien in de duinen. Deze bessen horen helemaal niet in Nederland te groeien maar zijn eeuwen terug per ongeluk via zeevaarders in het landschap terecht gekomen en doen het verbazend goed. Ieder jaar in het najaar worden de bessen geoogst. Vanaf 15 oktober is de pluk vrij voor iedereen die cranberry's wil plukken: dat mag op het hele eiland, behalve de Koegelwieck en Paal 5. Er is zelfs een speciale fietsroute van het Rode Goud.

Wandelroutes Terschelling
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Wandelen over de Boschplaat

Jouw bezoek aan Terschelling is niet compleet zonder een wandeling door natuurreservaat de Boschplaat. Er zijn niet super duidelijke routes aangegeven, maar wij kozen voor een flinke ronde van 18 kilometer vanaf de fietsenstalling Boschplaat over de Derk Hoekstrastuifdijk helemaal tot het Amelander duin, in het meest oostelijke puntje van Terschelling. En terug over het Noordzeestrand langs het Drenkelingenhuisje. Je ziet zowel strand, duinen, kwelders als een heleboel vogels. Houd er rekening mee dat een deel van de Boschplaat tijdens het broedseizoen (grofweg van 15 maart tot 15 augustus) is afgesloten.

Tijdens een wandeling door de Boschplaat kun je heel veel vogels verwachten. In het voor- en najaar bezoeken honderdduizenden trekvogels dit gebied om te rusten en aan te sterken. Lepelaars, meeuwen en strandplevieren zijn veel geziene gasten. De volledige route van 18 kilometer moet je niet onderschatten. Er is tussendoor helemaal niks behalve natuur. Geen plek om even op te warmen of om wat eten en drinken te halen. Ga dus goed voorbereid op pad! Je kan ook wat eerder de duinen oversteken en de route inkorten. Ook tof om eens met een boswachter door de Boschplaat te wandelen. Zo zie je net weer andere plekjes en leer je ook gelijk over de flora en fauna in het gebied.

4. Boswachterspad Landerumheide en Waterplak, 6,1 km

Schitterende route door de duinvalleien en heide. Deze wandelroute is op meerdere momenten van het jaar extra interessant. In augustus en begin september staat de heide in bloei en kleuren de duinen paars. Een geweldige ervaring. In mei kun je dan weer de kolonie aalscholvers aanschouwen en hoor je de blauwborsten in koor zingen. Wanneer je ook komt, genieten zal je altijd.

Alle wandelroutes op het eiland kun je terugvinden in de uitgebreide wandelgids Wandelen op Terschelling, te koop bij reisboekenhandel De Zwerver. Met deze gids heb je het meest complete overzicht van wandelpaden op het eiland. Ook gaaf is wadlopen op Terschelling. Hierover lees je meer op onze pagina met tips voor Terschelling.

Wandelreis Terschelling

Je kunt natuurlijk zelf gaan puzzelen met wandelroutes, maar misschien vind je het wel veel fijner om mee te gaan met een georganiseerde reis. Bovenstaande aanbieders bieden fijne wandelreizen met een groep gelijkgestemden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!