Ga naar content

Wandelen op Texel

Als je ergens mooi kan wandelen, is het wel op de Waddeneilanden. Het eiland Texel heeft zeer diverse routes door de bossen, door de duinen en uiteraard langs zee. Door vogelrijke gebieden waar je je even alleen op de wereld waant. Waar kan je mooi wandelen op Texel en wat zijn de leukste routes? Op deze pagina vind je het antwoord!

Wandeltips voor Texel

Wij helpen je graag op weg om de mooiste hikes van het eiland te vinden. We geven je enkele voorbeelden van mooie routes, maar weet dat Texel ook een uitgebreid wandelknooppuntennetwerk heeft waar je zelf je route kan uitstippelen. Ook onmisbaar is een gedetailleerde wandelkaart. Zeker als je even zonder apparaten op pad wil is een ouderwetse kaart super! Deze bestel je bij Reisboekhandel De Zwerver.

Wandelroutes op Texel

Onze selectie van wandelroutes door prachtige natuurgebieden op Texel. Van korte dagwandelingen tot volledige langeafstandstrails. Enkele mooie hikes op een rij.

Wandelroute Duinen van Texel

Dit uitgestrekte nationaal park beslaat de hele westkust van het eiland en verbindt maar liefst 17 verschillende gebieden met elkaar. Je begrijpt dat je je alleen hier al dagen vermaakt met de vele wandelroutes die zijn uitgezet. Hier wordt gewerkt met vier kleurcodes voor de routes. Geel is een doorgaande wandeling (bijv. naar zee), blauw is een rondwandeling, groen brengt je door een rustgebied en is een deel van het jaar (maart t/m juli) niet toegankelijk en rood is een natuurpad waar je alle paden vrij mag betreden. Enkele interessante routes zijn:

1. Wandelroute Slufter

De Slufter is een van de bekendste natuurgebieden van Texel. Het is een dynamisch kweldergebied dat in directe verbinding staat met zee waardoor het constant aan verandering onderhevig is. Hier kom je om te genieten van schitterende landschappen, vogels en bovenal rust. In juli en augustus is het extra mooi wandelen in de Slufter, want dan is het gebied bedekt onder een paarse deken van lamsoor.

Wandelen Slufter
Deel op Pinterest

Mooie wandelroutes in de Slufter: diverse routes lopen door het gebied. Van het korte Familiepad De Slufter van nog geen kilometer tot de 15 kilometer lange hike Wandeling Duinen van Texel die door het noordelijk deel van het Nationaal Park voert.

2. Duinpark Ecomare (1,5 km)

Super leuk in combinatie met Ecomare, want met jouw entreekaartje krijg je ook gelijk toegang tot deze route. Je wandelt in het duingebied rond Ecomare en kan aan de hand van een app informatie krijgen over de flora en fauna. Lekker kort en dus leuk met de kids.

3. Wandelroute Horspolders (3,8 km)

Helemaal in het zuiden van het Nationaal Park ligt deze mooie wandelroute. Super dichtbij de veerboot dus je kan gelijk door! Volg de blauwe route door de natte duinvalleien, langs de twee Horsmeertjes. Zin om de wandeling uit te breiden? Wandel dan door naar De Hors, waar je vrij mag struinen over het strand.

Startpunt: parkeerplaats aan de Mokweg

4. Wandeling Moksloot (20 km)

Lange daghike door het zuiden van het nationaal park. Langs de Moksloot, die stekelbaarsjes gebruiken om van de zee naar de duinmeertjes te komen. De Moksloot wordt ook weleens gezien als de Waddenzee in het klein, met een bijzondere dynamiek. Hier bruist het van de vogels. In het broedseizoen is een deel van de route dan ook afgesloten, daarom kan je beter van augustus t/m eind februari deze route volgen om optimaal te genieten.

Wandeling Moksloot
Deel op Pinterest

Startpunt: bij de veerhaven

Meer route ideeën vind je op de website van NP Duinen van Texel.

5. Natuurmonumenten route Texel

Natuurmonumenten heeft een mooie korte wandeling uitgezet op het eiland. Loopie Waalenburg is nog geen 3 kilometer lang maar geeft je wel een mooi inkijkje in het drukke vogelleven in de polder van Waalenburg. Je bevindt je tussen de kwetterende vogels en in de zomer kijk je je ogen uit naar de prachtige orchideeën. Leuk als je op zoek bent naar een korte wandelroute op Texel.

Startpunt
: Natuurcentrum De Marel. Volg de blauwe route.

LAW Texel

Voor wie er wel van houdt om kilometers te maken is het leuk om een langeafstandsroute te volgen.

6. Waddenwandelen Texel

Waddenwandelen is een streekpad van 275 kilometer dat de TVTAS eilanden en het Duitse Borkum aandoet. De eerste 6 etappes van het streekpad lopen over Texel. Dit is een leuke manier om het eiland te leren kennen én tof om te combineren met andere Waddeneilanden want je start en eindigt bij de veerboot waardoor je daarna door kan varen naar het volgende Waddeneiland om daar aan een nieuwe wandellus te beginnen.

7. Texel rondwandelen

Wil je het hele eiland rondwandelen? Dat kan! De eerste vier etappes van het Waddenwandelen Streekpad maken namelijk een lus rond de buitenkant van het eiland. Volg de etappes 't Horntje - De Koog, De Koog - De Cocksdorp, De Cocksdorp - Oudeschild en Oudeschild - 't Horntje. Totaal zo’n 75 kilometer. Je loopt het eerste stuk vanaf de veerboot door het zuidelijk deel van de Duinen van Texel en overnacht in de Koog. Daarna loop je door het noordelijk deel van het Nationaal Park door Muy en de Slufter en de Eierlandse Duinen. Je vervolgt je route via de Cocksdorp. Daarna over de dijk in Oost-Texel via Oosterend naar Oudeschild en weer terug naar de veerboot.

Wandelroutes Texel met hond

Tijdens een gezellig weekendje of weekje weg neem je natuurlijk ook de hond mee op pad. Een wandeling met de hond op Texel is prima mogelijk, maar kijk dan wel even wat de regels zijn voor aanlijnen en loslopen. In principe mag de hond komen waar jij ook mag komen.

Wandelroutes Texel met hond
Deel op Pinterest

Op sommige plekken mag de hond loslopen maar houd er rekening mee dat Texel een eiland vol schapen en vogels is en deze wil je natuurlijk niet verstoren. Houd je hond daarom aangelijnd in de buurt van vee en in vogelrijke gebieden, zeker in het broedseizoen. Bekijk de regels in de hondenflyer van Staatsbosbeheer. Leuke gebieden waar de hond los mag zijn Het Krimbos en De Dennen. Leuk aan De Dennen is dat je daar de uitkijktoren Fonteinsnol vindt waar je geweldig zicht hebt op het bos.

Wandelen en slapen Texel

Wanneer je op Texel gaat wandelen is de kans groot dat je ook een leuk hotelletje zoekt in de buurt van de route. Gelukkig zijn er genoeg wandelarrangementen op Texel te vinden waarbij je een overnachting boekt waaruit je kan gaan wandelen. Soms inclusief maaltijden, soms moet je dit zelf nog regelen. Misschien vind je het leuk eens te kijken bij de bijzondere overnachtingen op Texel?

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!