Ga naar content

Texel

Waddeneilanden - De natuur op Texel - uitspraak [tessel] is de perfecte omgeving voor een weekendje of weekje weg. Op het Waddeneiland wisselen bos en heide af met duinvalleien, stuifduinen en kwelders.

Hoewel de mens duidelijk zijn stempel heeft gedrukt op het meest zuidelijk gelegen Waddeneiland, is de natuur er nog steeds zeer gevarieerd. Een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelroutes maakt het liefhebbers van rust en natuur mogelijk om te genieten van een actieve vakantie op Texel.

Natuur op Texel

Hoe is het landschap? Het eiland heeft een ontzettend lang en breed strand, en het is er aangenaam wandelen. Een zanddijk verbindt de Eijerlandsche Duinen met het zuidelijke deel van het eiland.

Natuurgebieden Texel
Deel op Pinterest

De Slufter is een stuk tussen deze gebieden, waar men bij getijden Noordzeewater het land laat binnenstromen. De vegetatie heeft zich weten te gedijen in de zoutige omgeving en je vindt hier bijvoorbeeld lamsoor en zeekraal. Vogelspotters kennen Texel vooral als het broedgebied van een van onze mooiste vogels, de lepelaar.

Onze tips voor een natuurvakantie op Texel:

Mooiste plekjes op Texel

Slechts 20 minuutjes varen vanaf het vasteland en je geniet van een 25 km lang en 8 km breed eiland met ruim 300 km aan wandel- en fietspaden en 30 km aan strand! Maar wat zijn de mooiste plaatsen en gebieden op Texel? Een overzicht van mooie bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen. 

NP Duinen van Texel

Een van de mooiste nationale parken van Nederland ligt op Texel. Het park beslaat de westkant van het eiland en is eigendom van Staatsbosbeheer. Het is een aaneensluiting van mooie natuurgebieden die zorgen voor een landschap met duinvalleien, bossen, heidevelden, kwelders en strandvlaktes.

Enkele bekende delen van het park zijn De Slufter, De Geul, De Hors, De Bollekamer en De Mok. Vele dieren en plantensoorten vinden in NP Duinen van Texel hun thuis. Het nationale park heeft niet alleen een diverse flora en fauna, ook de hoeveelheid activiteiten in dit gebied is enorm. Denk aan wandelen, fietsen, vogels spotten, paardrijden en sterrenkijken. Kom met ons mee naar Nationaal Park Duinen van Texel. 

Pittoreske schapenstal
Schapenstal
Deel op Pinterest

1. De Slufter

De Slufter - in het noordwesten van Texel - staat in open verbinding met de Noordzee, waardoor een kwelderlandschap is ontstaan. De zee zet klei af, wat de groei van bijzondere planten en grassen bevordert. Erg mooi is het vanaf eind juli, begin augustus, wanneer lamsoor de hele Sluftervlakte paars kleurt. Ook andere zoutplanten groeien hier weelderig.

Natuurgebieden op Texel
Deel op Pinterest

De toegang tot de Slufter bevindt zich in het zuidoosten, waar ook een uitkijkpunt is. Hiervandaan kan je door het zuidelijk gedeelte wandelen. Het noorden en westen is beschermd stiltegebied. Scholekster, tureluur, kluut, stormmeeuw, de eidereend en andere vogelsoorten broeden in het gebied, terwijl er in de lente en de herfst tal van trekvogels het gebied bezoeken.

Aan de oostzijde voert een fietspad langs de Zanddijk.

300 km aan wandel- en fietspaden en 30 km strand en dat op slechts 20 minuutjes varen!

2. De Hors

In de zuidelijke punt van Texel ligt het natuurgebied de Hors. Het is het rustigste en natuurrijkste gebied van het eiland en daarmee zeker een van de mooiste plekken op Texel. Het gebied bestaat uit een groot strand, met brede duinen en een baai. 

Hors Texel
Deel op Pinterest

3. De Mok

Vanaf de boot kan je de Mokbaai al zien: het is een soort kloof in de Waddenzee. Voor vogelaars is dit een topbestemming: tal van vogels laten zich zien in het natuurgebied. Verder kan je er ook mooi wandelen en fietsen.

4. De Geul en de Bollekamer

De Geul is een vallei in de duinen, die van het natuurgebied de Mok wordt gescheiden door een dam. Het gehele duingebied wordt aangeduid als de Bollekamer, wat eigenlijk de echte naam is van maar een vallei in het midden van het duingebied. Exmoor pony's en Schotse Hooglanders grazen in de Geul en de Bollekamer. 

Geul Texel
Deel op Pinterest

5. De Koog

Wie even genoeg gewandeld of gefietst heeft kan terecht in De Koog, een van de oudste plaatsjes van Texel. Het dorp ligt aan de westkant van het eiland. Omdat slechts enkele duinen het dorp van de Noordzee scheiden is het een toeristisch plaatsje: veel mensen komen hier om te zwemmen en te zonnebaden, jongeren om uit te gaan. Het Vakantiepark de Koog biedt tal van leuke activiteiten voor gezinnen met kinderen. Er zijn twee interessante musea, het Ecomare en het Jutters Museum. Aan het eind van de zomer zijn de duinen rond De Koog bovendien een mooie plek om te zoeken naar de heide op Texel.

6. Vuurtoren in De Cocksdorp

In het uiterste noorden van Texel ligt het plaatsje De Cocksdorp. Vanaf de vuurtoren, een van de bekendste bezienswaardigheden op Texel, geniet je van een schitterend vergezicht over de zee, de duinen en het strand. Het strand in het noorden van Texel is tevens een van de rustigste plekken op het eiland.

7. Duurzaam en lokaal Texel

Texel is een walhalla van lokale producten. Toegewijde boeren en andere producenten hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. I Love Texel voorziet mensen van duurzaam vlees; scharrelvarkens, lammetjes uit de wei en runderen uit de potstal. Ook werken zij samen met een lokale kaasboerderij, mosterdmakerij en landbouwbedrijven.

In 2021 werd het nieuwe Voedselbos op Texel geopend. Dit begon met de verkoop van zelf geteelde aardbeien, maar is nu uitgegroeid tot een boerderijwinkel met kabouterpad, plukdagen en rondleidingen. Het bedrijf is geopend van maandag t/m zaterdag van 9u30 tot 17u30. Entree is gratis. 
Adres
: Middellandseweg 4 in Oudeschild.

Huifkartocht Texel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tips weekendje Texel

Texel is het Waddeneiland dat het dichtst bij het vasteland ligt. De overtocht vanuit Den Helder duurt ongeveer 20 minuten. Voetgangers kunnen al vanaf € 3,- een retourtje maken. Het eiland is een ideale bestemming om er even tussen uit te zijn, voor een vakantie met de kinderen, maar ook voor een romantisch weekend naar Texel met zijn tweetjes. Even de natuur in in eigen land en je bent weer helemaal ontspannen. Je weet wat je te doen staat: nu reserveren! Wij geven je alvast de leukste tips voor bijzondere overnachtingen op Texel.

Fietsen op Texel

Texel is het enige eiland van de Wadden met knooppunten. Je kunt hier dus een aantal prachtige uitgezette routes volgen of je eigen route samenstellen. Er zijn maar liefst 140 kilometer aan fietspaden op het eiland. Hoe heerlijk is het om te trappen op de dijk met zicht op de Waddenzee.

Wandelen op Texel

Hierboven noemden we al enkele leuke gebieden voor een hike op het eiland. Wie op zoek is naar de leukste routes, ook met hond, tippen we onze pagina met wandeltips voor Texel.

Parachutespringen Texel

Op zoek naar de ultieme kick? Maak dan een tandemsprong bij het Paracentrum van Texel. Onze collega Manou waagde de sprong en genoot van waanzinnige uitzichten over het hele eiland. Durf jij het aan?

Parachutespringen Texel
Parachutespringen Texel
Deel op Pinterest

Vogels op Texel

Fotografen komen van heinde en verre naar Texel voor het fotograferen van vogels. Kluten, grutto’s, grote sterns, Noordse sterns, dwergsterns, kiekendieven, visdieven en steltlopers schrikken niet meer van de vele toeristen en komen zeer dichtbij de fotografen. Lepelaars zorgen voor prachtige plaatjes bij sloten en plasjes.

Vakantie met de kinderen op Texel

Texel is een ideaal eiland voor een natuurvakantie met kinderen in Nederland. Dicht bij huis maken ze op een educatieve manier kennis met de natuur. Er is een grote verscheidenheid aan activiteiten om te doen met de kleintjes. Als de kinderen bijvoorbeeld houden van wandelen, dan is het Sommeltjespad, beginnend bij de Pelikaanweg, een aanrader. Langs dit pad geven zogenaamde sommeltjes de weg aan. Op Texel kun je overigens ook wandelingen maken onder begeleiding van een boswachter, een leerrijke ervaring voor jong en oud.

Maar kinderen genieten tijdens een vakantie op het eiland het meest van een bezoek aan het zeehondencentrum Ecomare de Koog. In het bezoekerscentrum van de Koog vind je alle informatie over de Waddeneilanden en de Noordzee. Bij manege De Elzenhof, vlakbij de Koog, zijn er tevens mogelijkheden tot paardrijden en je kunt deelnemen aan prachtige strandritten! Ook bij manege Kikkert biedt men bos- en strandritten aan. In de duinen liggen tenslotte verscheidene mooie fietspaden, wat ook voor kinderen heel leuk is.

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een leuk vakantiepark op Texel? Check de verschillende Parkvakanties Texel.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!