Ga naar content

Heide in Nederland

Natuur in Nederland - De natuur zit vol met kleurrijke verrassingen. In het voorjaar poppen de bloemetjes overal uit de grond, in de herfst kleuren de blaadjes weer rood, oranje en geel. En in de zomer? Dan worden de natuurgebieden bedekt met schitterende paarse heide. In dit seizoen hoort een heidewandeling er daarom zeker bij. Wij tippen onze favoriete heidegebieden en -wandelingen in Nederland.

Heide in bloei

Voordat je op pad kunt wil je natuurlijk weten: wanneer staat de heide in bloei? Over het algemeen is de bloeitijd van de heide van half augustus tot half september. Maar het bloeiseizoen kan ook eerder beginnen en langer doorgaan. Houd hier rekening mee. Wanneer je eind augustus gaat heb je de meeste kans op een volledig bloeiende heide.

Mooiste heidegebieden in Nederland

Waar vind je heidevelden in Nederland? Door het hele land zijn mooie plekken voor een heide wandeling, maar deze springen er extra uit.

1. Heide op de Veluwe

Met stip op nummer één staat de Veluwe. Dit is voor velen de mooiste heide van Nederland. Als je ergens paarse velden kunt vinden, is het hier wel. Met als top bestemming de Posbank, een plek die je eens bezocht moet hebben. Het hele gebied kleurt paars en het mooiste is het heuvelachtige landschap waardoor je schitterend uitzicht hebt op de heide. Soms zal je je even afvragen of je wel in Nederland bent.

Ook het nationaal park de Hoge Veluwe is schitterend, maar hier betaal je wel entree. De drukste ingang ligt bij Otterlo. Wil je rustige plekken opzoeken om heide te zien op de Hoge Veluwe, parkeer dan bij de entree in Hoenderloo of Schaarsbergen.

Deel op Pinterest

Ook nabij Ede vind je een mooie plek om heide te kijken op de Veluwe. Op de Ginkelse Heide worden heidevelden en bos afgewisseld waardoor het hier fijn wandelen en fietsen is. Er is een parkeerplaats bij de schaapskooi, waarvandaan je makkelijk de heide op kunt. Aan de overkant van de N224 ligt de Eder Heide. Navigeer naar de Groot Ginkelseweg 2a en daar, bij het Natuurcentrum kan je de auto parkeren. Volg het verharde pad het bos in. Bij het zandpad sla je rechtsaf naar de Heidebloemplas. Of je kunt een stukje lopen naar het Belgenmonument. Aansluitend kun je ook de andere mooie natuur rondom Ede verkennen.

Ook de Ermelosche Heide is een aanrader. Uit eigen ervaring weten we dat het hier niet alleen mooi is in de zomer, maar ook in de herfst. Het heidegebied krijgt dan een warme uitstraling door de herfstkleuren. Rijd ook gelijk langs bij de andere natuurgebieden in Ermelo.

2. Heide Loonse en Drunense Duinen

Een gebied met heide, stuifzand en bossen vind je in de Loonse en Drunense Duinen. De afwisseling in natuur maakt het gebied een geweldige bestemming voor een dagje uit. Van een wandeling door de heidevelden naar een picknick in het zand. Tijdens het heideseizoen heb je meer kans dan anders om de levendbarende hagedis te spotten, deze komt op de heideplanten af. Extra tip: de Loonse en Drunense Duinen zijn ook een topbestemming tijdens de herfst in Nederland.

Even helemaal weg van alles in een Hutje op de Hei...

3. Kalmthoutse Heide

Op de grens van Nederland en België ligt NP Zoom-Kalmthoutse Heide. Hier kun je genieten van de heide door te wandelen, fietsen of paard te rijden. Met 25 wandelroutes van 1,7 tot 24 kilometer lang raak je nooit uitgekeken. Omgeef jezelf met bossen, vennen, duinen en natuurlijk heide. Lees onze uitgebreide tips voor Grenspark Kalmthoutse Heide.

4. Heide op Texel

Hoewel de Waddeneilanden niet bekend staan om de heidevelden, hoef je op Texel het heide spektakel niet te missen. Tijdens een weekendje Texel kun je op zoek gaan naar de heide in de duinen tussen ‘t Horntje en De Koog. Een schitterend gezicht. Op zoek naar een leuke plek om te slapen op het eiland? Hier vind je een overzicht van bijzondere overnachtingen op Texel.

Texel heide
Deel op Pinterest

5. Brunssummerheide

Een heuvellandschap met uitgestrekte heidevlaktes, dat is wat je kunt verwachten op de Brunssummerheide in Limburg. Maar ook zandvlaktes met duinen, vennen, bossen en een beek die dwars door het park stroomt. Een heerlijke heidewandeling is een aanrader. De kans is aanwezig dat je de schaapskudde die hier graast tegen het lijf loopt. Lees meer over de wandelroutes en de natuur op de Brunssummerheide.

6. Heide in Twente

Twente is een fantastische bestemming voor een heide vakantie. Diverse gebieden in dit deel van Overijssel worden bedolven onder een paarse deken aan het einde van de zomer. Een mooie plek om heide te bekijken is vanaf de heuvels op de Sallandse Heuvelrug. Ook heideveld Paardenslenkte in het Springendal en het Buurserzand zijn goede heidegebieden in Twente. Bekijk deze en andere mooie plekken van Twente.

7. Heide in 't Gooi

In 't Gooi vind je verrassend veel heide, zoals de Westerheide en Hoorneboegse heide bij Hilversum. Kijk niet gek op als je witte runderen of Schotse Hooglanders ziet grazen, deze houden de planten bij. Het is hier heerlijk wandelen of hardlopen over de slingerende paadjes door de heide. Ook leuk met de hond! Een sfeervolle overnachting in 't Gooi vind je zeker bij Booking.com.

Westerheide
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

8. Schoorlse duinen

Hoewel in dit gebied zo'n honderd jaar geleden niks anders was dan zand, zie je hier tegenwoordig aan het eind van de zomer de hei kleuren. Het duingebied staat dan helemaal vol met de paarse pracht. Je kunt op eigen houtje wandelen door de duinen of je volgt de Duinheidewandeling van 11 kilometer, uitgezet door Staatsbosbeheer.

9. Den Treek op de Utrechtse Heuvelrug

Een mooi heidegebied in Utrecht is Den Treek-Henschoten. Er lopen diverse wandelroutes door het gebied waarbij de heide wordt afgewisseld met landhuizen, grafheuvels, een schaapskooi en uitzichtpunten. Je komt zelfs zonnebloemen tegen. Een van de mooie heideplekken ligt bij het Treekermeertje, een beschermd gebied waar je niet in mag maar wel omheen kunt wandelen. 

Heidegebied
Heide bij Den Treek-Henschoten
Deel op Pinterest

Vanaf het uitzichtpunt met bankje geniet je van de paarse deken. Wandel ook zeker even door naar het Treekerpunt, Dit uitzichtpunt ligt midden in een zandvlakte met heide die in augustus helemaal paars kleurt. Je kunt vanaf diverse uitkijkpunten genieten van het sprookjesachtige beeld. Wandelpaden voeren je door het hele gebied.

Heide Nederland kaart

Bovengenoemde gebieden staan nog eens samengevat op deze kaart met heidevelden in Nederland.

Heide nederland kaart
Deel op Pinterest

10. Extra tips voor paarse heide

Er zijn zo veel mooie heidevelden in Nederland dat we ze niet allemaal uitgebreid kunnen benoemen. Bekijk zelf ook eens de andere plekken in verschillende provincies.

  • Brabant: Groote Heide, Strijbeekse Heide, Maashorst en Kampina
  • Gelderland: Gorsselse Heide, Deelerwoud, Grote Veld en Ermelosche Heide
  • Noord-Holland: Bussumerheide, Westerheide en Zuiderheide in de Gooi en Vechtstreek.
  • Utrecht: Utrechtse Heuvelrug (Kaapse bossen)
  • Drenthe: Mantingerveld, Dwingelderveld, Balloërveld, Drouwenerzand en Hijkerveld
  • Friesland: Fochteloërveen
  • Limburg: Mookerheide
  • Overijssel: Sprengenberg en Holterberg
  • Zuid-Holland: Nationaal Park Hollandse Duinen

Heide wandelingen

Om optimaal te kunnen genieten van de heide is het leuk om een wandeling te maken. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en NS hebben schitterende heidewandelingen door bovengenoemde gebieden voor alle leeftijden en niveaus. Onderstaand een greep uit de mooie tochten:

TIP: Kom ook meer te weten over bloesem in Nederland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!