Ga naar content

Heide in Nederland

Natuur in Nederland - De natuur zit vol met kleurrijke verrassingen. In het voorjaar poppen de bloemetjes overal uit de grond, in de herfst kleuren de blaadjes weer rood, oranje en geel. En in de zomer? Dan worden de natuurgebieden bedekt met schitterende paarse heide. In dit seizoen hoort een heidewandeling er daarom zeker bij. Wij tippen onze favoriete heidegebieden en -wandelingen in Nederland.

Bloeitijd heide

Voordat je op pad kunt wil je natuurlijk weten: wanneer staat de heide in bloei? Over het algemeen is de heide paars van half augustus tot half september. Maar het bloeiseizoen kan ook eerder beginnen en langer doorgaan. Houd hier rekening mee. Wanneer je eind augustus gaat heb je de meeste kans op een volledig bloeiende heide.

Mooiste heidegebieden in Nederland

Waar kun je heide vinden in Nederland? Door het hele land zijn mooie plekken voor een heide wandeling, maar deze springen er extra uit.

1. Heide op de Veluwe

Met stip op nummer één staat de Veluwe. Als je ergens kunt genieten van paarse velden is het hier wel. Met als top bestemming de Posbank, een plek die je eens bezocht moet hebben. Het hele gebied kleurt paars en het mooiste is het heuvelachtige landschap waardoor je schitterend uitzicht hebt op de heide. Soms zal je je even afvragen of je wel in Nederland bent. Ook nabij Ede vind je een mooie plek om Heide te kijken op de Veluwe. Op de Ginkelse Heide worden heidevelden en bos afgewisseld waardoor het hier fijn wandelen en fietsen is. Aansluitend kun je ook de andere mooie natuur rondom Ede verkennen.

2. Heide Loonse en Drunense Duinen

Een gebied met heide, stuifzand en bossen vind je in de Loonse en Drunense Duinen. De afwisseling in natuur maakt het gebied een geweldige bestemming voor een dagje uit. Van een wandeling door de heidevelden naar een picknick in het zand. Tijdens het heideseizoen heb je meer kans dan anders om de levendbarende hagedis te spotten, deze komt op de heideplanten af. Extra tip: de Loonse en Drunense Duinen zijn ook een topbestemming tijdens de herfst in Nederland.

3. Kalmthoutse Heide

Op de grens van Nederland en België ligt NP Zoom-Kalmthoutse Heide. Hier kun je genieten van de heide door te wandelen, fietsen of paard te rijden. Met 25 wandelroutes van 1,7 tot 24 kilometer lang raak je nooit uitgekeken. Omgeef jezelf met bossen, vennen, duinen en natuurlijk heide. Lees onze uitgebreide tips voor Grenspark Kalmthoutse Heide.

4. Heide op Texel

Hoewel de Waddeneilanden niet bekend staan om de heidevelden, hoef je op Texel het heide spektakel niet te missen. Tijdens een weekendje Texel kun je op zoek gaan naar de heide in de duinen tussen ‘t Horntje en De Koog. Een schitterend gezicht. Op zoek naar een leuke plek om te slapen op het eiland? Hier vind je een overzicht van bijzondere overnachtingen op Texel.

Texel heide
||Heide in de Texelse duinen

5. Brunssummerheide

Een heuvellandschap met uitgestrekte heidevlaktes, dat is wat je kunt verwachten op de Brunssummerheide in Limburg. Maar ook zandvlaktes met duinen, vennen, bossen en een beek die dwars door het park stroomt. Een heerlijke heidewandeling is een aanrader. De kans is aanwezig dat je de schaapskudde die hier graast tegen het lijf loopt. Lees meer over de wandelroutes en de natuur op de Brunssummerheide.

6. Heide in Twente

Twente is een fantastische bestemming voor een heide vakantie. Diverse gebieden worden bedolven onder een paarse deken aan het einde van de zomer. Een mooie plek om heide te bekijken is vanaf de heuvels op de Sallandse Heuvelrug. Ook heideveld Paardenslenkte in het Springendal en het Buurserzand zijn goede heidegebieden in Twente. Bekijk deze en andere mooie plekken van Twente.

7. Hoorneboegse Heide Hilversum

Rondom het Gooi vind je verrassend veel heide. Een van de mooiste plekken is de Hoorneboegse Heide. Kijk niet gek op als je witte runderen ziet grazen, deze houden de planten bij. Het is hier heerlijk wandelen of hardlopen over de slingerende paadjes door de heide. Ook leuk met de hond! Een sfeervolle overnachting in 't Gooi vind je zeker bij Booking.com

Heide bij Hilversum
||Heide bij Hilversum

8. Schoorlse duinen

Hoewel in dit gebied zo'n honderd jaar geleden niks anders was dan zand, zie je hier tegenwoordig aan het eind van de zomer de hei kleuren. Het duingebied staat dan helemaal vol met de paarse pracht. Je kunt op eigen houtje wandelen door de duinen of je volgt de Duinheidewandeling van 11 kilometer, uitgezet door Staatsbosbeheer.

9. Extra tips voor paarse heide

Er zijn zo veel mooie heidevelden in Nederland dat we ze niet allemaal uitgebreid kunnen benoemen. Bekijk zelf ook eens de andere plekken in verschillende provincies.

  • Brabant: Groote Heide, Strijbeekse Heide, Maashorst en Kampina
  • Gelderland: Gorsselse Heide, Deelerwoud, Grote Veld en Ermelosche Heide
  • Noord-Holland: Bussumerheide, Westerheide en Zuiderheide
  • Utrecht: Utrechtse Heuvelrug (Kaapse bossen)
  • Drenthe: Mantingerveld, Dwingelderveld, Balloërveld, Drouwenerzand en Hijkerveld
  • Friesland: Fochteloërveen
  • Limburg: Mookerheide
  • Overijssel: Sprengenberg en Holterberg
  • Zuid-Holland: Nationaal Park Hollandse Duinen

Heide wandelingen

Om optimaal te kunnen genieten van de heide is het leuk om een wandeling te maken. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en NS hebben schitterende heidewandelingen door bovengenoemde gebieden voor alle leeftijden en niveaus. Onderstaand een greep uit de mooie tochten:

Afbeelding van Manou 't Lam
Geschreven door
Manou 't Lam
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!