Ga naar content

Herfst in Nederland

Natuur in Nederland - De herfst, je houdt ervan of je vindt het niks. Wij behoren tot de eerste categorie. In de natuur gebeurt zó veel in het najaar. De bossen staan in het teken van herfstkleuren, paddenstoelen en wilde dieren. Niets kan op tegen zonnestralen die mystiek door de mist heen schijnen en aan de kust is het heerlijk uitwaaien en genieten van watersporten. Regen, dat hoort er nu eenmaal bij. Met deze tips voor mooie natuur in het najaar omarm jij de herfst straks ook als outdoor seizoen.

Nederlandse natuur in de herfst

Het planten- en dierenrijk is in de herfst ontzettend dynamisch. De bomen verkleuren en laten langzaam hun blaadjes los. Dieren zoals de eekhoorn en de egel bereiden zich voor op de winter en moeten in de herfst nog hard werken om voedsel te verzamelen. Deze dieren zijn dan ook meer dan anders te zien in de bossen. 

Egel in het bos
Deel op Pinterest

Tegelijkertijd vindt de grote vogelmigratie plaats boven ons land. Zomergasten verdwijnen en wintergasten komen het land weer binnen. De herten daarentegen zijn met heel andere dingen bezig. Voor hen is de bronsttijd (paartijd) aangebroken en dus zijn de bossen weer gevuld met het burlen van de dieren.

Het najaar in de natuur is altijd een verrassing. Dit geldt ook voor het weer. Laat de wind en regen je niet tegenhouden. Met de juiste kleding kun je uitstekend op pad in dit avontuurlijke seizoen. Bovendien zitten er vaak nog heerlijke nazomerdagen bij, zeker in september.

Leukste herfstactiviteiten voor buiten

De herfst is een fijn seizoen om naar buiten te gaan. Wat kun je zoal doen in het najaar? 7 tips om dit deel van het jaar optimaal te genieten van de natuur!

1. Wild spotten

Het najaar is het seizoen bij uitstek om wilde dieren te spotten. De dieren zijn extra actief en daarom worden er regelmatig leuke excursies aangeboden in diverse natuurgebieden. Wil je edelherten of damherten horen burlen dan is het een goed plan om in september of oktober naar de Veluwe, het Deelerwoud, de Oostvaardersplassen of de Amsterdamse Waterleidingduinen te trekken. 

Wilde dieren in het najaar
Deel op Pinterest

In oktober kun je op vele plekken met een boswachter op bronstexcursie. Zelf boswachter spelen? Ga dan rond de schemer op pad, wacht rustig af en trek onopvallende kleding aan. Met een sporengids weet jij precies welk dier jouw pad heeft gekruist.

2. Wandelen in herfstkleuren

De herfst is een heerlijk seizoen voor wandelingen. Wandelen door de mooie nationale parken van Nederland, langs de kust, door het lokale bos... Vooral het laatste is een aanrader, want de schitterende gele, oranje en rode bladeren aan de bomen geven de natuur iets magisch. Een boswandeling hoort er daarom zeker bij voor ons. Misschien zal je je laarzen aan moeten trekken en je capuchon op moeten zetten, maar de herfstkleuren zijn een belevenis om niet te missen.

Onze persoonlijke favoriet; de Leuvenumse Bossen. In de directe nabijheid ligt nog een ander bekend herfstbos, het Speulderbos bij Garderen. Het wordt ook wel 'het bos van de dansende bomen' genoemd en ziet er in de herfst met mist en rode bladeren uit als een plek uit een sprookje.

Mooie herfstkleuren
Deel op Pinterest

Ook op de Utrechtse Heuvelrug zijn talloze opties voor wandelingen door de herfstkleuren. Beklim een uitkijktoren om het kleurenspektakel van boven te bekijken.

Buitenlandse sferen proeven? De Japanse tuinen bij Landgoed Clingendael in Den Haag kleuren in de herfst onvoorstelbaar mooi.

Bekijk eens ons lijstje met de mooiste Nederlandse bossen voor meer inspiratie.

3. Paddenstoelenwandelingen

''Op een grote paddenstoel rood met witte stippen...'' Het icoon van de herfst. Hoewel je door het hele land paddenstoelen tegen zal komen tijdens wandelingen, worden er ook speciale paddenstoelenwandelingen georganiseerd. Hierbij trek je met een boswachter de natuur in op zoek naar verschillende soorten. 

Naturescanner
Deel op Pinterest

Je kunt ook zelfstandig op pad in gebieden die bekendstaan om paddenstoelen zoals de Utrechtse Heuvelrug en Dwingelderveld. Met onze natuurgids over het bos identificeer je zelf gemakkelijk verschillende paddenstoelsoorten maar ook planten en dieren. Tip: deze leuke tour waarbij je eetbare paddenstoelen gaat zoeken op de Veluwezoom. 

4. Vogeltrek bewonderen

Miljoenen vogels trekken over Nederland in de herfst! Dit maakt het najaar de ideale tijd om vogels te spotten. Daarvoor is het wel handig om te weten waar je moet kijken. Het is belangrijk om een hoog punt op te zoeken met weids zicht.

vogeltrek Nederland
Deel op Pinterest

Plekken zoals de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug zijn goede plekken om roofvogels te zien. Vooral op zonnige dagen kun je buizerds, visarenden, rode wouwen en wespendieven over zien vliegen. Langs de kust kun je bij zware noordwestenwind en met geluk bijzondere gasten zien zoals de Jan-van-Gent en de ijseend. Bezoek hiervoor Brouwersdam of de zuidelijke pier bij IJmuiden. Andere bijzonder goede vogelspots in de herfst zijn Texel, de Maasvlakte en Oost- en Zuidoost-Nederland voor kraanvogels. Vergeet dus nooit je verrekijker als je in het najaar de natuur in trekt. Lees meer over vogels spotten in Nederland.

5. Nacht van de nacht

In oktober vindt ieder jaar de nacht van de nacht plaats. Een dag waarop bedrijven en gemeenten de lichten van panden en reclame uitzetten. Het is dan donkerder dan ooit op veel plekken in Nederland. Uniek, dus trek erop uit naar donkere plekjes om sterren te kijken, een van onze favoriete herfstactiviteiten. Mooi om een nachtelijke wandeling over het strand te maken of maak een begeleide nachtwandeling door het bos. En wat denk je van een nachtelijke kanotocht? 

Wij bezochten zelf het Dark Sky Park in Lauwersmeer en een ander jaar de Boschplaat op Terschelling tijdens de nacht van de nacht. Een van de donkerste plekjes van Nederland. Hier kregen we de Melkweg te zien, hoe bijzonder is dat?

Nacht van de nacht
Deel op Pinterest

6. Laarzenpad lopen

Door de plassen stampen is natuurlijk ook een activiteit die niet mag ontbreken in de herfst. Zoek zelf de plassen op of wandel een zogenaamd laarzenpad. Door heel Nederland lopen deze natuurpaden die flink nat kunnen worden. Vergeet je laarzen dan ook echt niet, anders wordt het misschien wat minder leuk. Enkele leuke laarzenpaden vind je in getijdengebied de Biesbosch, NP Weerribben Wieden, de polders van Laag Holland, het Naardermeer en Hollands Duin.

7. Sporten

Harde wind en soms zelfs echte stormen, het hoort bij de herfst. Je kunt ervan balen dat het hard waait of je kunt ervan profiteren. Op de uitgestrekte Loonse en Drunense Duinen kun je heerlijk vliegeren. Ook aan de Nederlandse kust is het geweldig vliegeren en uitwaaien.

Wanneer je al ervaring hebt is het najaar ook een goede periode voor watersporten zoals zeilen, kitesurfen en golfsurfen. In de herfst is de kans groter op hoge golven en dus kun je perfect met je surfplank naar zee trekken. Let op: doe dit alleen als je het aankunt.

Kitesurfen in de herfst
Deel op Pinterest

De herfst is bovendien nog een prima periode om te fietsen in Nederland. Hieronder enkele leuke ideeën voor een fietsvakantie in de herfst.

Weekend weg herfstvakantie

De herfstvakantie in Nederland vieren is een geweldig idee. Het land heeft zoveel leuke activiteiten en mooie natuur te bieden in het najaar. Met alle bovengenoemde tips kun jij je in de herfstvakantie prima in eigen land vermaken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker in een huisje in de natuur genieten van de gezelligheid van het seizoen. Hieronder enkele aanraders voor leuke verblijfsplekken in de herfst. Doe meer inspiratie op voor leuk overnachten in de herfst.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!