Ga naar content

Amsterdamse Waterleidingduinen

Mooie plekken Noord-Holland - Tussen Zandvoort en Noordwijk ligt een prachtig duingebied, de Amsterdamse Waterleidingduinen, soms ook afgekort als AWD. De naam dankt het duin aan de drinkwatervoorziening voor de stad Amsterdam; hoewel het bij Zandvoort en Noordwijk ligt, is de stad eigenaar van het gebied.

Vossen zien in Nederland

Tijdens een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen heb je een zeer grote kans om vossen en damherten in hun natuurlijke leefomgeving te observeren. Voor ons reden genoeg om de trein te nemen richting dit voor ons nog onbekende pareltje. Woon je net als wij niet in de Randstad, dan is het heerlijk om een weekendje in deze omgeving te verblijven. 

Vossen zien in Nederland
Deel op Pinterest

Bereikbaarheid AWD

Om het Duin te bezoeken heb je een toegangspasje nodig. Een dagkaart kost € 1,50 en is bij alle ingangen verkrijgbaar in een pinautomaat. Online bestellen kan ook. Het gebied is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang, via 4 hoofdingangen: Ingang Panneland in Vogelenzang (Vogelenzangseduinweg 2), ingang de Oase in Vogelenzang (Eerste Leijeweg 6 met Bezoekerscentrum de Oranjekom), ingang Zandvoort (de Zandvoortselaan 130) en ingang De Zilk (Joppeweg 1). Hiermee is het vanaf alle richtingen goed te bereiken. Honden en fietsen zijn niet toegestaan.

Natuur in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Het grootste deel van het natuurgebied is beschermd en veel recreatie is om die reden niet toegestaan. Behalve wandelen dan, dat mag zelfs buiten de paden. Natuurliefhebbers uit de Randstad komen hier om te genieten van rust, stilte en natuur. En dat is hier voldoende te vinden. Het landschap is prachtig, en zeer divers, met poeltjes, rietkragen, bossen en duinen.

Natuur Amsterdamse Waterleidingduinen
Deel op Pinterest

1. Dieren in het duingebied

De flora en fauna is net zo divers als het landschap, maar het gebied staat vooral bekend om de grote populatie damherten die hier voorkomt. Ca. 3.000 damherten hebben hun leefgebied in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waarmee het de grootste concentratie in Nederland heeft. Door een groot aantal aanrijdingen op de wegen rond het gebied is hier de afgelopen jaren wel eens onrust over ontstaan en daardoor heeft men de duinen omrasterd. Tevens zijn er plannen voor een ecoduct, om het park te verbinden met aangrenzende natuurgebieden. 

Herten AWD
© Mischa Kemna
Deel op Pinterest

Naast damherten komen er ook veel vossen, wilde konijnen, eekhoorns, schapen, bunzings, egels, reeën en tal van vogels voor. Zwaan, ijsvogel, torenvalk, kuifeend, brilduiker, aalscholver, specht om maar enkele soorten te benoemen.

Vanuit een vogelobservatiehut en andere uitkijkpunten kan je het wild in het duin gadeslaan. Enkele vogelsoorten die hier gezien kunnen worden zijn kleine plevier, blauwborst, boomleeuwerik en paapje. Bij de bezoekerscentra kan je informatie inwinnen over de beste plekken om vogels, vossen en damherten te observeren.

2. Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Met 3400 ha. aan oppervlakte vormen de Amsterdamse Waterleidingduinen een van de meest uitgestrekte wandelgebieden van het land. Fietsen is niet toegestaan, waardoor het er aangenaam vertoeven is voor mensen die in alle rust te voet willen genieten. Vanaf alle hoofdingangen zijn er ook verharde wegen, zodat mensen met rolstoel of kinderwagen ook kunnen wandelen.

Er zijn tal van bewegwijzerde routes uitgezet om het natuurgebied te verkennen. Op de officiële site van het AWD vind je alle wandelroutes in het Duin.

Een van deze routes is het "Tientje van Waternet", een 10 kilometer lang pad. Voor de natuurliefhebber is dit een toffe route, over smalle paadjes en wildsporen. De route is niet overal even goed gemarkeerd, maar laat je wel kennismaken met het afwisselende karakter van het gebied.

Wij liepen zelf de Roots 1 wandelroute, echt een aanrader! Je volgt bij deze route geen paaltjes maar een routebeschrijving op de website van AWD. Daardoor kiezen minder mensen voor deze route en wandel je in alle rust. Je hebt de keuze uit 8 of 11 kilometer. Je komt onder andere langs onderstaand plekje. Net voordat de foto werd gemaakt rende er nog een groep van twintig herten langs!

Wandelen AWD
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Fietsen bij de Amsterdamse Waterleidingduinen

Diverse routes voeren rond het gebied, zodat de dieren niet te veel verstoord worden. Het is leuk om te combineren met Zuid-Kennemerland of andere duingebieden in de omgeving.

4. Bunkers

In de Amsterdamse Waterleidingduinen liggen ongeveer 400 bunkers uit WOII. Sommigen kan je niet missen, anderen liggen goed verstopt tussen de natuur en vormen daarmee een ideaal verblijf voor dieren. De 5 kilometer lange bunkerroute voert langs de mooiste bunkers en is een leuke wandeling voor jong en oud.

5. Excursies en tours

Op diverse dagen zijn er ook georganiseerde excursies, waarbij je met een boswachter of natuurgids op stap kan om de mooiste plekken in de Amsterdamse Waterleidingduinen te ontdekken. Ook voor kinderen worden er leuke activiteiten georganiseerd.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!