Ga naar content

Kloven en Canyons

Waar vind je mooie wandelkloven en wat is de beste plek voor canyoning? Wat zijn de grootste canyons van Europa en daarbuiten? Naturescanner neemt je mee in de fascinerende wereld van richels, kloven, canyons en barsten.

Mooiste kloven ter wereld

De Grand Canyon is ons allemaal bekend: deze imponerende kloof in het zuidwesten van Amerika wil iedere natuurliefhebber een keer in zijn leven gezien hebben. Maar is het de mooiste canyon op aarde? Wat zijn de minder bekende kloven, in welke landen kan je wandelen in mooie groene kloven en indrukwekkende canyons? Waar bevinden zich de mooiste kloven in Amerika, in Afrika en in Azië? Een overzicht van onbekende, maar vaak immens grote kloven.

1. Mooie kloven in Europa

Je hoeft niet ver te reizen om een mooie kloof te zien of om aan canyoning te doen. In Zuid-Europa zijn er een aantal imposante scheuren in de aardkorst.
De mooiste canyons van Europa:
1. Montenegro - Tara Canyon
2. Kreta - Samariakloof
3. Gorges de l'Ardèche
4. Gorges du Tarn
5. Gorges du Verdon
6. Noorse Fjorden
7. Sierra Nevada - Los Cahorros
8. Sierra de Guara
9. Slovenië - Soca vallei
10. Slovenië - Vintgar Gorge
11. Slovenië - Tolmin Kloof
12. Sicilië - Alcantara kloof

Veel mooie kloven bevinden zich in Spanje, Portugal of Zuid-Frankrijk. Neem bijvoorbeeld bovenstaand voorbeeld Los Cahorros, een prachtige kloofwandeling nabij Granada in Andalusië. In de Alpen in Oostenrijk en Zwitserland kan je ook korte wandelingen maken naar indrukwekkende kloven, doorsneden door wilde rivieren of kabbelende beekjes. De meeste kloven in Europa hebben niet de grootsheid en diepte van de Grand Canyon of de Colca Canyon op het Amerikaanse contintent, maar zijn dan weer meer geschikt voor canyoning en andere gave activiteiten voor jong en oud. 

Pyreneeën Huesca
Deel op Pinterest

Je kunt erdoorheen wandelen, klimmen en klauteren, abseilen, zwemmen, glijden of springen. Voor canyoning is goed materiaal een vereiste: zorg voor een wetsuit, goede schoenen, een helm, gordel met afdaalapparataat, een touw, een goede tas en waterdichte ton. Als je een georganiseerde reis boekt wordt hier al zorg voor gedragen, net zo makkelijk!

2. Kloven in de Verenigde Staten

De natuur in het zuidwesten van Amerika is op zijn minst gezegd spectaculair. De hele geschiedenis van de aarde wordt weerspiegeld in de vele lagen die door kloven worden blootgelegd. De Grand Canyon is de bekendste canyon, maar binnen een straal van enkele honderden kilometers liggen veel andere vaak net zo indrukwekkende kloven.

Zion
Deel op Pinterest

Denk maar aan de Bryce Canyon, Zion National Park, Capitol Reef, Canyon de Shelley, de Horseshoe Bend en de Canyonlands. Een verrassend onbekende kloof in Amerika is de Kings Canyon nabij Sequoia National Park. Je kunt al deze kloven makkelijk combineren in één rondreis. Bekijk het overzicht van alle canyons in Amerika.

3. Kloven in Zuid-Amerika

Zuid-Amerika doet niet onder voor het noorden van Amerika. In Peru vind je de Colca Canyon. Deze is 2 keer zo diep als de Grand Canyon, en een van de beste plekken om condors van dichtbij te spotten, ze vliegen soms rakelings langs je hoofd. In Mexico is een treinrit door de Koperkloof een aanrader. De trein neemt je mee langs duizelingwekkende hoogten. Ook Brazilië doet weer niet onder qua natuur. De Chapada Diamantina is hier een prachtig canyongebied.

4. Canyons in Afrika

Minder diep dan de Grand Canyon, maar minstens zo indrukwekkend, en gelegen in een desolaat landschap is de Fish River Canyon in Namibië. De omgeving van de Fish River kloof is woestijnachtig, er is slechts weinig begroeiing. Helemaal anders is zijn Zuid-Afrikaanse broertje. De Blyde River Canyon in Zuid-Afrika is een van de groenste kloven ter wereld, perfect te combineren met een safari in Kruger.

Blyde
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook noemenswaardig: de mooie Gorges du Todra in Marokko. Dat is een wondermooie kloof en de natuur zowel voor als achter de kloof is van éérste categorie. Er is een weg door de kloof en overnachten is geen probleem. Minder bekend, compleet weg van de gebaande paden is de Camel Canyon in Tsjaad.

5. Canyons in Azië

In Azie zijn er ook prachtige kloven. Neem nou China, waar je kan hiken in de Tijgersprongkloof. Ook de Taroko Gorge in Taiwan is een oogverblindend mooie kloof om te wandelen. Ook de landen in Centraal Azië herbergen mooie gebergtes met prachtige canyons. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar een land als Turkmenistan.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!