Montenegro natuur

Montenegro natuur

Direct naar onze reistips

Crna Gora, het land van de zwarte berg. Donkere wouden, diepe dalen en lange tijd het meest ontoegankelijke deel van de Balkan: ontdek de natuur in Montenegro.

Natuur in Montenegro

In het afgelopen decennium heeft Montenegro haar donkere mantel afgeworpen en laten zien wat daaronder zit. Steeds meer mensen boeken een natuurvakantie Montenegro, en dan vooral om te genieten van het landschap. De natuur in Montenegro is zo uniek dat het status van UNESCO Werelderfgoed heeft gekregen. Rivierdalen, bossen en meren, zo uitnodigend dat het op elke reisagenda niet zou mogen ontbreken.
Hieronder alvast een overzicht van de mooiste nationale parken en de mooiste gebieden van Montenegro!

Mooiste plekken in Montenegro

Wat zijn de mooiste plekjes en natuurparken om te ontdekken tijdens een rondreis in Montenegro? Een top 6 van bezienswaardigheden en hoogtepunten in de natuur in Montenegro.

1. Nationaal Park Durmitor

Kalkgebergten staan garant voor spectaculaire landschappen. Maar wat je in Durmitor National Park, westelijk van Zabljak, ervaart moet geboetseerd zijn door een meester kunstenaar: dit is absoluut een van de mooiste plekken in Montenegro. Abstract gevormde bergpieken waarvan de hoogste (Bobotov Kuk) op 2523 meter de wolken ondersteunt. Kristalheldere beken en gletsjermeren, zo helder dat ze "bergogen" genoemd worden, elke bezoeker betoverend met hun magische blik. Doorsneden met diepe rivierdalen waaronder de vallei van de rivier de Tara. De Tara canyon wordt tot de mooiste ter wereld gerekend wordt. Je kan er raften en prachtige wandelingen maken. En het gebied is ook nog eens bekleed met een unieke flora van meer dan 1300 soorten, waarvan 77 alleen hier voorkomend (zoals de toorts en de Durmitor klaver). In de zwarte dennenbossen en alpenweiden kan uitgekeken worden naar auerhoenders, steenpatrijzen, wilde zwijnen, bruine beer en wolf. Hou je van natuur, dan is het nationaal park Durmitor niet te missen tijdens je vakantie in Montenegro.

2. Biogradska Gora

Het kleinste nationale park van Montenegro ligt bij Kolasin, in het centrale deel van het land. Biogradska Kora is voor velen synoniem met Montenegro. Donkere bergwouden, hoge pieken (o.a. de Crna Glava aan de oostelijke kant van het park, 2137 meter) en zeven gletsjermeren. Esdoorn, beuk, es en zilverspar zijn de meest voorkomende boomsoorten. Steenarend en hazelhoen worden er nog veel gezien.

3. Lovcen National Park

West van Cetinje, in het zuidwesten van Montenegro, ligt het nationaal park Lovcen, gedomineerd door de tweelingtoppen Stirovnik (1749 meter) en Jezerski (1657 meter). Hier ligt de grens tussen Mediterrane flora aan de westkant en de Balkan flora aan de oostkant. En zoals altijd bij overgangen in de natuur leidt dit tot ongekend grote soorten aantallen: meer dan 2000 soorten bloeiende planten zijn in Lovcen National Park in Montenegro genoteerd.

4. Het meer van Skadar: vogelparadijs

Vogelreis naar Montenegro? Jazeker. Zuidelijk van Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, ligt het Skadar meer, op de grens met Albanië. Skadar is dé bestemming van vele vogelaars uit de gehele wereld. In dit nationale park komen 280 soorten voor. In het plaatsje Virpazar aan de westkant van het meer kan je een excursie bootje huren en op zoek gaan naar de zeldzame kroeskoppelikaan. Kenmerkend voor het gebied is de enorme seizoensvariatie van het waterpeil. De Moraca rivier voert in de winter meer water aan dan de Morava kan afvoeren. En dat betekent jaarlijkse overstromingen van de noordoever en een gedekte tafel voor eenden en steltlopers.

5. Zoutpannen in Montenegro

Langs de zuidelijke kust liggen enkele, deels verlaten, zoutpannen bij de badplaats Ulcinj en Tivat. Meer dan honderd vorkstaartplevieren broeden hier maar het is vooral de trektijd wanneer het hier echt druk wordt. Voor kroeskoppelikanen, grote flamingo’s en kraanvogels een vaste stopplaats op weg naar hun overwinteringsgebieden.

6. Mrtvica Canyon

In het centrale gebied van Montenegro, aan de voet van Mt. Maganik, ligt een fraai wandelgebied, de Kloof van Mrtvica. Hoewel dit het kleine onbekende neefje van de Tara is, wordt deze kloof omringd door duizelingwekkende rotswanden van ruim 1.000 meter hoog. Verscheidene bronnen ontspringen in deze groene omgeving en monden uit in helderblauwe riviertjes. De 4-uur durende wandeling door de canyon vangt aan in Podgorica.

Lees ook meer over wandelen in Montenegro.
Via Get Your Guide boek je leuke excursies en tours in Montenegro!

Mooiste plekjes Montenegro - Jouw tips?

Jamile

08-05-2017 om 21:04 uur

Ervaring
Wij gaan binnen kort naar Servie/Montenegro. Waar kunnen wij mooie dorpen en niet toeristische plekken vinden?

* Natuur
Wandelen
Rust
Dieren
Bevolking
Weer en klimaat
* Totale beleving