Ga naar content

Montenegro

Crna Gora, het land van de zwarte berg. Hoge bergen, diepe dalen, kolkende rivieren en lange tijd het meest ontoegankelijke deel van de Balkan: ontdek de natuur in Montenegro.

Natuur in Montenegro

In het afgelopen decennium heeft Montenegro haar donkere mantel afgeworpen en laten zien wat daaronder zit. De kust opent zich voor zonvakantietoeristen en ook steeds meer mensen boeken een natuurvakantie in Montenegro, om te genieten van het mooie landschap. 

Montenegro specialisten

De natuur in Montenegro is zo uniek dat het de status van UNESCO Werelderfgoed heeft gekregen. Rivierdalen, bossen en meren, zo uitnodigend dat het op elke reisagenda niet zou mogen ontbreken. Maar wat zijn de hoogtepunten en mooiste plekken en wat maakt het zo'n bijzondere bestemming? Hieronder alvast een overzicht van de mooiste nationale parken en de mooiste gebieden van Montenegro!

Mooiste plekken in Montenegro

Wat zijn mooie plekjes en natuurparken om te ontdekken tijdens een rondreis? Een top 10 van bezienswaardigheden en bijzondere plekken:

1. Durmitor Nationaal Park

Kalkgebergten staan garant voor spectaculaire landschappen. Maar wat je in Durmitor National Park, westelijk van Zabljak, ervaart moet geboetseerd zijn door een meester kunstenaar: dit is absoluut een van de mooiste plekken in Montenegro. Abstract gevormde bergpieken waarvan de hoogste (Bobotov Kuk) op 2.523 meter de wolken ondersteunt.

natuur in Montenegro
Deel op Pinterest

Kristalheldere beken en gletsjermeren, zo helder dat ze "bergogen" genoemd worden, elke bezoeker betoverend met hun magische blik. Doorsneden met diepe rivierdalen waaronder de vallei van de rivier de Tara. Tip: bijzonder leuke hotels op Booking.com

2. Tara kloof

De Tara canyon wordt tot de mooiste ter wereld gerekend; je kan er raften en prachtige wandelingen maken. En het gebied is ook nog eens bekleed met een unieke flora van meer dan 1300 soorten, waarvan 77 alleen hier voorkomen (zoals de toorts en de Durmitor klaver). In de zwarte dennenbossen en alpenweiden kan uitgekeken worden naar auerhoenders, steenpatrijzen, wilde zwijnen, lynxen, bruine beren en wolven.

Tara kloof
Tara kloof
Deel op Pinterest

5 waterfabrieken putten uit het glasheldere water van de Tara Rivier. De naam van het natuurpark komt van het woord "dormir" omdat men vroeger vond dat de bergen leken op slapende reuzen. Bijzonder zijn ook de zwarte sparren; sommigen zijn meer dan 500 jaar oud. Hou je van natuur, dan is het nationaal park Durmitor niet te missen tijdens je vakantie in Montenegro. In de winter kan je hier tevens terecht om te skiën. 

3. Baai van Kotor

Een van de mooiste plaatsen om te vertoeven tijdens een vakantie in Montenegro is de baai van Kotor. Vanaf Lovcen nationaal park zigzagt een smalle weg richting de baai. Onderweg kan je stoppen voor een zipline avontuur, maar wat je echt omver blaast zijn de magnifieke uitzichtpunten langs deze weg. Je zal niet de eerste zijn die zich in Noorwegen waant wanneer je uitkijkt op het donkerblauwe water in de baai.
Tip: Kotor excursies van Get Your Guide

4. Biogradska Gora

Het kleinste nationale park van Montenegro ligt bij Kolasin, in het centrale deel van het land. Biogradska Kora is voor velen synoniem met Montenegro. Hier vind je een van de laatste oerbossen van Europa, met bomen van ruim 400 jaar oud.

Donkere bergwouden, hoge pieken (o.a. de Crna Glava aan de oostelijke kant van het park, 2137 meter) en zeven gletsjermeren. Esdoorn, beuk, es en zilverspar zijn de meest voorkomende boomsoorten. Steenarend en hazelhoen worden er nog veel gezien. 

Nationale parken Montenegro
Deel op Pinterest

De toeristische faciliteiten in het nationaal park zijn goed. Er is een bezoekerscentrum en uitgezette wandelpaden.

5. Lovćen National Park

Ten westen van Cetinje en ten oosten van Kotor ligt het nationaal park Lovcen, gedomineerd door de tweelingtoppen Stirovnik (1.749 meter) en Jezerski (1.657 meter). Hier ligt de grens tussen Mediterrane flora aan de westkant en de Balkanflora aan de oostkant. En zoals altijd bij overgangen in de natuur leidt dit tot ongekend grote soorten aantallen: meer dan 2000 soorten bloeiende planten zijn in Lovcen National Park in Montenegro genoteerd.

6. Lake Skadar: vogelparadijs

Vogelreis naar Montenegro? Jazeker. Zuidelijk van Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, ligt het Skadar meer, de grens met Albanië overschrijdend. Skadar is dé bestemming van vele vogelaars uit de gehele wereld. In dit waterrijke nationale park komen 280 soorten voor. In het plaatsje Virpazar aan de westkant van het meer kan je een excursie bootje huren en op zoek gaan naar de zeldzame kroeskoppelikaan.

skadar lake montenegro
Deel op Pinterest

Kenmerkend voor het gebied is de enorme seizoensvariatie van het waterpeil. De Morava rivier voert in de winter meer water aan dan de Moraca kan afvoeren. En dat betekent jaarlijkse overstromingen van de noordoever en een gedekte tafel voor eenden en steltlopers. 

7. Zoutpannen in Montenegro

Langs de zuidelijke kust liggen enkele, deels verlaten, zoutpannen bij de badplaats Ulcinj en Tivat. Meer dan honderd vorkstaartplevieren broeden hier maar het is vooral de trektijd wanneer het hier echt druk wordt. Voor kroeskoppelikanen, grote flamingo’s en kraanvogels een vaste stopplaats op weg naar hun overwinteringsgebieden.

8. Mrtvica Canyon

In het centrale gebied van Montenegro, aan de voet van Mt. Maganik, ligt een fraai wandelgebied, de Kloof van Mrtvica. Hoewel dit het kleine onbekende neefje van de Tara is, wordt deze kloof omringd door duizelingwekkende rotswanden van ruim 1.000 meter hoog. Een ca. 4 uur durende trekking voert door een wandelpad uitgehouwen in de bergen. Verscheidene bronnen ontspringen in deze groene omgeving en monden uit in helderblauwe riviertjes. 

Mooiste plekken Montenegro
Mrtvica Canyon
Deel op Pinterest

9. Cetinje

De gebouwen in de oude hoofdstad van Montenegro hebben niet bepaald een sfeervolle uitstraling, maar het pleintje met haar levendige terrasjes en schakende mensen is bijzonder gezellig.

10. Budva

Dit pareltje aan de Adriatische Kust staat bekend om de 3 S'en: sea, sand (zandstranden) and sun. De kustlijn in de Budva baai biedt fraaie uitzichten, met als hoogtepunten Oude Stad van Budvan en het Aman Sveti Stefan, een luxe hotel gelegen op een pittoresk schiereilandje voor de kust. Voor een reservering in dit hotel tik je al snel € 1000 per nacht weg.

Goed voorbereid op vakantie!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!