Ga naar content

Wandelen in Montenegro

Een van de mooiste gebieden in Centraal-Europa om te hiken: verken het onbekende Montenegro te voet! De dramatische richels, de stille bergmeren en oude kerkjes vormen het decor van een wandeltocht in dit nog onbetreden pareltje van de Balkan.

Toch begint een nieuwe generatie Montenegro te kennen, en dat komt vooral door de Balkan Trail: een meerdaagse trekking dwars door Montenegro, Kosovo en Albanië. Aangezien het niet heel gemakkelijk is om deze langeafstandswandeling op eigen houtje te boeken, is het verstandig om dit onder te brengen bij een goede reisorganisatie.

Groepsreizen

Wandelvakantie

Montenegro is een berglandschap dat als het ware recht uit zee opstijgt. De bergen in het binnenland reiken tot 2.600 meter hoogte. Tijdens een wandelvakantie in Montenegro moet je vaak grote hoogteverschillen overbruggen. Een redelijk goede conditie is dus wel aanbevolen, hoewel je op diverse plekken ook rustige wandelingen kan maken. 

Kotor wandelen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een wandelvakantie in Montenegro is de beste manier om de natuur in al zijn pracht te ontdekken. Trek je wandelschoenen aan en maak wandelingen in de vele nationale parken en kleine natuurgebieden. Je kan er op eigen houtje op uit trekken vanuit een vaste standplaats in een hotel, of kiezen voor een volledig georganiseerde wandelvakantie in Montenegro, voor stellen of als groepsreis.

Mooiste wandelgebieden Montenegro

Het land is zeer veelzijdig en biedt verschillende nationale parken. Wat zijn de mooiste gebieden om te hiken in Montenegro?

1. Kotor

De meeste wandelreizen in Montenegro vangen aan en eindigen bij de kust, in Kotor. Deze oude havenstad is prachtig gelegen bij een diepe inham aan de kust, aan de gelijknamige baai van Kotor. Hier kan je prachtig fietsen of wandelen langs het water.

2. Wandelen in Durmitor Nationaal Park

Het wandelgebied bij uitstek is Durmitor Nationaal Park. De bergketen in het noorden van Montenegro, staat sinds begin jaren '80 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is sindsdien een populair trekpleister voor wandelaars. Hoge bergtoppen wisselen er af met heldere bergmeren, diepe canyons en donkere bossen. Hoogtepunt voor velen is de Tarakloof, de diepste kloof van Europa. Het kolkende blauwe water, de hoge rotswanden eromheen en de bijzonder mooie omgeving maken dit tot een populaire plek om te wandelen. 

Wandelen in Durmitor Nationaal Park
Deel op Pinterest

3. Wandelen in Biogradska Gora Nationaal Park

Meer naar het westen ligt een een ander mooi wandelgebied. Biogradska Gora nationaal park biedt tal van wandelroutes in een van de laatste regenbossen van Europa. Uiteraard mag je het Biogradska Gora Lake niet missen: een wandelroute voert langs dit prachtig weerspiegelende meer.

4. Wandelen in Lovcen Nationaal Park

In het zuidwesten van Montenegro ligt dit gebied met vele mooie karstformaties. Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is de Lovcen berg, die in ca. 4 uur wandelen vanaf de voormalige hoofdstad Cetinje te bereiken is (hoogteverschil van 890 meter). De berg is ook bereikbaar met de auto. Vanaf de parkeerplaats voert een 461 treden tellende trap naar het mausoleum op de top.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!