Ga naar content

Balkan Trail

De Balkan Trail is een meerdaagse wandeltocht, waarbij je drie landen aandoet: Montenegro, Albanië en Kosovo. Het is een uitdagende route door een prachtig en ongerept berglandschap. 

De trektocht door de Westelijke Balkan is pas sinds enkele jaren mogelijk dankzij nieuwe grensovergangen tussen de landen. Eeuwenoude herderspaden bestaan nog steeds en zijn nu met elkaar verbonden. De landen zien nu in dat samenwerking het beste is voor iedereen, en de nieuwe wandelroute stimuleert dan ook (duurzaam) toerisme in deze regio.

Peaks of the Balkans

De wandeling staat ook wel bekend onder de naam Peaks of the Balkans en loopt dwars de Albanese Alpen, die onderdeel zijn van de Dinarische Alpen. Je komt langs highlights als het Theth gebergte, het meer van Plev en Mount Gjeravica (2.656 meter hoog). 

Ben jij gek op de uitdagingen van dit ruige berglandschap, authentieke bergdorpjes en schuw jij eenvoudige accommodaties en simpel eten niet? Dan is de Balkan Trail echt iets voor jou!

Balkan Trail zelf lopen?

Balkan Trail route

De klassieke route van de Balkan Trail is 192 kilometer lang en verdeeld over tien wandeldagen, maar kent ook kortere varianten.

Je kunt in een van de drie landen beginnen en kiezen om te vliegen op Podgorica (Montenegro), Tirana (Albanië) of Pristina (Kosovo). Veel mensen starten in Montenegro, bij het meer van Plav, in Shkodër of Valbona in Albanië of de plaats Rekë e Allagës in Kosovo

De Peaks of the Balkans is bewegwijzerd, maar je kunt hier niet altijd op vertrouwen, vooral niet in het deel in Kosovo. Neem daarom altijd een goede wandelkaart mee.

Balkan Trail
Deel op Pinterest

De beste tijd om de Balkan Trail te lopen is van juni t/m september. In de bergen is de temperatuur dan aangenaam en ook 's nachts wordt het niet té koud. Hoewel er nog restjes sneeuw kunnen liggen, zijn de bossen weelderig groen en kom je volop bloeiende bloemen en heerlijke bosvruchten tegen.

Verblijven doe je in gasthuizen van locals. De boeren en herders zijn erg gastvrij en je eet vaak mee met de (eenvoudige) maaltijd en beschikt over een simpele slaapgelegenheid. In de trekkershutten vind je wat minder comfort. Verder zijn er een paar plekken met campings waar je je tentje op kan zetten. 

Georganiseerde reizen Balkan Trail

Het wandelen door de Westelijke Balkan is fantastisch, want massatoerisme komt hier nog niet voor en je proeft er van het authentieke leven in de bergdorpjes. Toch kent het ook wat uitdagingen. Zo heb je vergunningen nodig voor de grensovergangen tussen Montenegro, Albanië en Kosovo en is het uitstippelen van je wandelroute best pittig en oriëntatie soms lastig.

Naturescanner werkt samen met diverse partners die de Balkan Trail aanbieden als georganiseerde wandelreis. Zo kun jij onbezorgd de uitdaging aangaan en genieten van het prachtige berglandschap, terwijl alles voor je wordt geregeld.

Highlights Balkan Trail

Hoewel de Balkan Trail een aantal variaties kent, zijn er een aantal hoogtepunten waar je sowieso langs komt, zoals:

1. Meer van Plav

Dit meer in het noordoosten van Montenegro ligt tussen de bergen van het Nationaal Park Prokletije. Het gelijknamige dorp is vaak het startpunt van de Balkan Trail.

Plav
Deel op Pinterest

2. Ropojana Vallei

Op de grens van Montenegro en Albanië ligt Ropojana. Deze vallei is lang geleden uitgesleten door een enorme gletsjer. Het is omgeven met de mooie witte krijtbergen en je vindt er watervallen, zoals Grlja, het meer van Ropojana en de bron 'Grasshopper's Eye'.

3. Albanische Alpen

De Accursed Mountains ('vervloekte bergen') in Albanië zijn ongerept en ruig. Lange tijd was dit gebied niet toegankelijk vanwege het communisme. 

Het hart van de Albanische Alpen is Theth, misschien wel het mooiste bergdorp van het land! Het leven is hier nog traditioneel en je komt er nog volop herders met hun koeien en schapen tegen. 

Theth
Deel op Pinterest

In de Albanese Alpen vind je hoge bergtoppen als de Maja e Boshit (2.416 m) en Maja e Jezercës (2.694 m). Vanaf hier heb je uitzicht op de Valbona Pas

4. Vallei Lumi i Gashit 

Ceremi en Dobërdol zijn twee authentieke bergdorpjes in Lumi i Gashit waar de tijd even heeft stilgestaan. De dorpjes zijn verbonden met elkaar door een muilezelpad. De waterbronnen van de groene vallei behoren tot het Unesco Werelderfgoed en vanuit hier heb je uitzicht op de Mt. Kolata (2.534 m) en de Perslopit-pas.

5. Taljanka Peak

De piek van Taljanka vormt het drielandenpunt tussen Montenegro, Albanië en Kosovo. Vanaf hier heb je uitzicht op het Karanfil Massief, omringd door kleine gletsjermeren. Hoewel de vele gedenktekens nog herinneren aan de roerige tijden hier, is het er nu veilig om te wandelen. 

6. Gjeravica

Gjeravica (2.656 meter) is de hoogste berg van Kosovo. Je kijkt vanaf hier mooi uit over de Albanese Alpen en het Sharr Gebergte.

Balkan Trail zonder gids

Wil je de Balkan Trail wandelen zonder begeleiding van een gids, zorg dan voor goede wandelkaarten en wees goed voorbereid. 

    Veelgestelde vragen

    Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!