Ga naar content

Albanië natuur

Zuid-Europa heeft nog enkele onbekende parels. De natuur in Albanië heeft bijvoorbeeld alle ingrediënten voor een actieve vakantie. NatureScanner neemt je mee op een overzicht van de mooiste plekken in Albanië!

Vakantie in Albanië

De vele ruige rivieren, bergen en fraaie landschappen van Albanië zijn een perfect decor om te hiken en allerlei outdoor activiteiten te beoefenen. Hoe is de natuur in Albanië? Wat kan je verwachten tijdens een natuurreis? Om een beetje een idee te krijgen van hoe het landschap er uitziet raden we je aan om naar onze foto's van de natuur in Albanie te kijken. Dat geeft alvast een beeld van wat je kunt verwachten als je gaat rondreizen. In het noorden en het zuiden van het land vind je hoge bergen, met de Korab berg als hoogste top (2764 meter).

Een vakantie in Albanië is een en al natuur… in een ongerept land dat door het massatoerisme vooralsnog niet ontdekt is. Een natuurreis kan je op eigen houtje ondernemen. Voel je je daar niet helemaal prettig bij, dan kan je het uiteraard ook georganiseerd aanpakken. Vraag een gratis brochure bij Djoser aan als je interesse hebt in groepsreizen.

5 tips voor een vakantie in de natuur in Albanië

 • mountainbiken
 • kanoën op de rivier bij Shkopet
 • wandelen op Mount Cika
 • raften op de Osum
 • wandelen bij de Ostrovica

Nationaal Park Butrint

Vanuit Corfu worden leuke dagexcursies naar Albanië aangeboden. Daarbij breng je onder meer een bezoek aan nationaal park Butrint, een natuurgebied met daarin een oude havenstad. In het natuurgebied komen ca. 800 plantensoorten, 246 vogelsoorten en 39 soorten zoogdieren voor. De ruïnes in het park dateren tot de 8ste eeuw voor Chr. en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is de combinatie van historische monumenten, natuur en landschap die Butrint zo uniek maakt.

Actief in Albanië

Het onbekende land in het hoekje van het Middellandse Zee gebied heeft heel wat in petto voor wie houdt van een actieve vakantie. Een vakantie in Albanië staat voor actief genieten van het buitenleven, terwijl je kennis maakt met een bijzondere cultuur en rijke historie.

1. Fietsen en mountainbiken

  Fietsen en mountainbiken zijn twee activiteiten die je in het hele land kunt beoefenen. Ervaar de ongerepte natuurschatten van het landelijke Albanië tijdens een tocht op het zadel.

  2. Hiking in Albanië

  Steeds meer wordt het land ontdekt als een pareltje in de Balkan om te hiken. Zowel in het noorden (Valbona vallei, Ros Peak Valley, Korab berg), als in het zuiden (Tomorr berg, Nemercka en de Ostrovica berg) liggen prachtige wandelpaden. Ook in de winter is het land prachtig.

  3. Kajakken in Albanië

  De natuur in Albanie leent zich uitstekend voor watersporten. Vanaf het water geniet je van de rust en stilte van het landschap.

  Een leuk uitvalspunt om te kanoën is het dorp Shkopet, dat ligt aan een rivier die gevoed wordt door een stuwmeer. Dit stuwmeer wordt op zijn beurt weer gevoed door een ander, nog groter stuwmeer, het 'Ulza reservoir'. De weg hiernaartoe is een spannende en erg bochtige weg, waar de gemiddelde snelheid niet boven de 30 km/uur uitkomt. Dit komt omdat het wegdek veel schade ondervindt van vallende stenen. Langs deze weg zitten een aantal plekken waar je even kan genieten van al het moois wat de omgeving te bieden heeft. Vrijwel aan het begin van deze weg is al een cafeetje te vinden op een mooie plek aan het water. Shkopet ligt op ongeveer 45 minuten rijden van het vliegveld.

  Diverse organisaties bieden kanoën aan bij Shkopet in het noorden en op zee in het zuiden. Kajak op het woeste water van de verschillende rivieren. Meeslepende stroomversnellingen voeren je door het adembenemende landschap van Albanië. Je peddelt langs pittoreske dorpen aan de Ionische kust, die bekend staat om de verborgen baaien en witte keienstranden. Je vaart langs grotten in verschillende vormen en groottes. De schoonheid van de zee wordt bewaakt door de 2000 meter hoge Mount Çika, waarvan de hellingen bedekt zijn met olijven- en citroenbomen en andere mediterrane planten. Bij het water is er ook de mogelijkheid om te vissen, zwemmen en kamperen.

  4. Raften in Albanië

  Niet alleen kajakken is populair in Albanië, de schuimende rivieren lenen zich ook perfect tot raften. Een tocht van een of meerdere dagen voert je over de rivieren naar de meest afgelegen delen van Albanië waar zelden mensen komen. Iedereen kan meedoen aan rafting, het is niet te wild. De Osum rivier is het decor van steile rotswanden en een van de meest spectaculaire attracties van Albanië. De beste periode om hier te raften is de lente, vanwege de smeltende sneeuw. Een aantal watervallen maakt het nog bijzonderder. Ook op de rivier de Vjosë kan je onder begeleiding raften langs de hoogste bergen van zuidelijk Albanië. Uitvalsbasis voor de Vjosë rivier is Permet.

  Nog een leuk natuurweetje: Albanie heeft alleen maar energie vanuit stuwdammen. Er zijn geen centrales of wat dan ook.

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en de leukste aanbiedingen voor vakanties in de natuur!