Ga naar content

Albanië

Zuid-Europa heeft nog enkele onbekende parels. De natuur in Albanië heeft bijvoorbeeld alle ingrediënten voor een actieve vakantie. Naturescanner neemt je mee op een overzicht van de mooiste plekken in dit outdoor walhalla!

Vakantie in Albanië

De vele ruige rivieren, bergen en fraaie landschappen van Albanië zijn een perfect decor om te hiken en allerlei activiteiten in de buitenlucht te ondernemen.

Waar staat Albanië bekend om? Om een beetje een idee te krijgen van hoe het landschap er uitziet, raden we je aan om naar de foto's te kijken. Dat geeft alvast een beeld van wat je kunt verwachten als je gaat rondreizen. In het noorden en het zuiden van het land vind je hoge bergen, met de Korab berg als hoogste top (2764 meter).

Een reis in Albanië is een en al natuur. Het is een ongerept land dat door het massatoerisme vooralsnog niet ontdekt is. Een natuurreis kan je op eigen houtje ondernemen. Voel je je daar niet helemaal prettig bij, dan kan je het uiteraard ook georganiseerd aanpakken. Vraag een gratis brochure bij Djoser aan als je interesse hebt in groepsreizen. 

Natuurreis Albanië
Deel op Pinterest

5 tips voor een vakantie in Albanië

 • mountainbiken
 • kanoën op de rivier bij Shkopet
 • wandelen op Mount Cika
 • raften op de Osum
 • wandelen bij de Ostrovica

En nog zoveel meer. Tijdens een vakantie in dit Balkanland kan je dus heerlijk actief zijn. Maar ook als je in alle rust wilt genieten van de natuur is er genoeg te zien.

Mooiste plekken in Albanië

Welke plekken moet je gezien hebben? Een overzicht van de hoogtepunten en bezienswaardigheden in de natuur. 

1. Nationaal Park Butrint

Vanuit Corfu worden leuke dagexcursies naar Albanië aangeboden. Daarbij breng je onder meer een bezoek aan nationaal park Butrint, een natuurgebied met daarin een oude havenstad. In het natuurgebied komen ca. 800 plantensoorten, 246 vogelsoorten en 39 soorten zoogdieren voor.

De ruïnes in het park dateren tot de 8ste eeuw voor Chr. en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is de combinatie van historische monumenten, natuur en landschap die Butrint zo uniek maakt.

2. Berat en de Osum Rivier

De stad Berat wordt “de stad van de duizend ramen” genoemd. Ze is gebouwd op twee heuvels langs de Osum rivier. Op de hellingen staan kleine huisjes met typische ramen. Een citadel boven op de berg waakt over de omgeving. Struin door de nog authentieke straatjes, waar ambachtslui hun waren aan je willen verkopen. 

Mooie plaatsen in Albanië
Deel op Pinterest

De Osum rivier stroomt verder door een fraaie canyon. De beste manier om dit te ervaren is raften. Het onstuimige water van de Osum voert je mee langs steile rotswanden, watervallen en kalkstenen kliffen. 

Natuur in Albanië
Deel op Pinterest

3. Shkodër en Lake Shkodër

Het Shkodër meer (Lake Skodar) ligt voor de helft in Albanië en voor de helft in Montenegro. Naast dat het een belangrijke plaats is om vogels te zien, kan je hier leuk op en rond het water vertoeven. Ga een dagje kajakken of maak een wandeling langs de oevers. 

Shkodër meer Albanië
Deel op Pinterest

4. Prespameer

Op het drielandenpunt Albanië, Noord-Macedonië en Griekenland ligt een nog ongerepte regio. Prespa omvat het gelijknamige meer én een nationaal park. Wandel of fiets langs de oevers van het meer, neem deel aan een kookcursus en maak kennis met de gastvrije bevolking, of spot pelikanen op Slangeneiland.

Bekijk onze tips over het Prespameer.

5. Nationaal Park Divjaka-Karavasta

Gezien bij Wie Is De Mol 2022. In dit nationaal park vind je de grootste lagune van Albanië. Het wordt van de Adriatische zee gescheiden door een lange zandbank en vormt een uniek ecosysteem met begroeide eilandjes. Hier kan je prachtig kanoën én goed vogels spotten.

Nationaal Park Divjaka-Karavasta
Deel op Pinterest

Het park staat bekend om de zeldzame Dalmatische pelikaan. Vijf procent van alle Dalmatische pelikanen in Europa leeft hier! Daarnaast is de lagoon geliefd vanwege de flamingo's. In het park vind je diverse uitkijktorens zodat je goed naar vogels kan speuren.

Actief in Albanië

Het onbekende land in het hoekje van het Middellandse Zeegebied heeft heel wat in petto voor wie houdt van een actieve vakantie. Een vakantie in Albanië staat voor actief genieten van het buitenleven, terwijl je kennis maakt met een bijzondere cultuur en rijke historie.

1. Fietsen en mountainbiken

  Fietsen en mountainbiken zijn twee activiteiten die je in het hele land kunt beoefenen. Ervaar de ongerepte natuurschatten van het landelijke Albanië tijdens een tocht op het zadel.

  2. Hiking in Albanië

  Steeds meer wordt het land ontdekt als een pareltje in de Balkan om te wandelen. Zowel in het noorden (Valbona vallei, Ros Peak Valley, Korab berg), als in het zuiden (Tomorr berg, Nemercka en de Ostrovica berg) liggen prachtige wandelpaden. Ook in de winter is het land prachtig.

  Peaks of the Balkans
  Deel op Pinterest

  Heel gaaf is de meerdaagse Balkan Trail, waarbij je gaat hiken door de mooiste natuurgebieden in Noord-Albanië, Montenegro en Kosovo. 

  3. Kajakken in Albanië

  De natuur in Albanie leent zich uitstekend voor watersporten. Vanaf het water geniet je van de rust en stilte van het landschap.

  Een leuke uitvalsbasis om te kanoën is het dorp Shkopet, dat ligt aan een rivier die gevoed wordt door een stuwmeer. Dit stuwmeer wordt op zijn beurt weer gevoed door een ander, nog groter stuwmeer, het 'Ulza reservoir'. De weg hiernaartoe is een spannende en erg bochtige weg, waar de gemiddelde snelheid niet boven de 30 km/uur uitkomt.

  Dit komt omdat het wegdek veel schade ondervindt van vallende stenen. Langs deze weg zitten een aantal plekken waar je even kan genieten van al het moois dat de omgeving te bieden heeft. Vrijwel aan het begin van deze weg is al een cafeetje te vinden op een mooie plek aan het water. Shkopet ligt op ongeveer 45 minuten rijden van het vliegveld. 

  Actieve reis Albanië
  Lake Shkodër, grens met Montenegro
  Deel op Pinterest

  Diverse organisaties bieden kanoën aan bij Shkopet in het noorden en op zee in het zuiden. Kajak op het woeste water van de verschillende rivieren. Meeslepende stroomversnellingen voeren je door het adembenemende landschap van Albanië. Je peddelt langs pittoreske dorpen aan de Ionische kust, die bekend staat om de verborgen baaien en witte keienstranden.

  Je vaart langs grotten in verschillende vormen en groottes. De schoonheid van de zee wordt bewaakt door de 2000 meter hoge Mount Çika, waarvan de hellingen bedekt zijn met olijven- en citroenbomen en andere mediterrane planten. Bij het water is er ook de mogelijkheid om te vissen, zwemmen en kamperen.

  4. Raften in Albanië

  Niet alleen kajakken is populair in Albanië, de schuimende rivieren lenen zich ook perfect tot raften. Een tocht van een of meerdere dagen voert je over de rivieren naar de meest afgelegen delen van Albanië waar zelden mensen komen. Iedereen kan meedoen aan rafting, het is niet te wild.

  De Osum rivier is het decor van steile rotswanden en een van de meest spectaculaire attracties van Albanië. De beste periode om hier te raften is de lente, vanwege de smeltende sneeuw. Een aantal watervallen maakt het nog bijzonderder. Ook op de rivier de Vjosë kan je onder begeleiding raften langs de hoogste bergen van zuidelijk Albanië. Uitvalsbasis voor de Vjosë rivier is Permet.

  Nog een leuk natuurweetje: Albanië heeft alleen maar energie vanuit stuwdammen. Er zijn geen centrales of wat dan ook.

  Reizen naar Albanië

  Hoewel het mogelijk is om met de trein of de eigen auto naar Albanië te reizen, kiezen de meeste mensen voor het vliegtuig. De meeste vluchten naar Tirana zijn met tussenstop, maar Transavia biedt nu weer rechtstreekse vluchten aan. Wil je meer weten over andere landen in de regio, check dan ook de inspiratie op Naturescanner over Zuid-Europa.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!