Ga naar content

Albanië

In Zuid-Europa - en zeker in de Balkan - vind je nog een aantal onontdekte bestemmingen. Hoe lang deze pareltjes nog verborgen blijven voor de massa valt niet te voorspellen. Eén ding is wel zeker; Albanië is een bestemming in opkomst, een bijzondere bestemming! Bij de kust wordt het ene naast het andere hotel gebouwd, prijzen stijgen en de jongere generatie is klaar voor internationale connecties.

Natuur en landschap

Albanië betekent letterlijk vertaald "Land van de witte bergen". En bergen, die zijn er zeker. Soms tot bij het strand. De Korab is de hoogste top, 2.764 meter steekt ie uit boven het zeeniveau. Zon, bergen, bossen en zee; de natuur in Albanië biedt dus alle ingrediënten voor een fantastische vakantie.

Bergen en kust
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De ruige rivieren, kloven en kliffen in het binnenland vormen de perfecte setting voor allerlei activiteiten in de buitenlucht. Dit landschap combineert prima met de azuurblauwe zee van de kust. Want hoe leuk is het als je in één week tijd de bergen in kunt trekken en zwemmen in de zee. Naturescanner neemt je mee op een overzicht van de mooiste plekken in Albanië en uiteraard geven we je ook weer de leukste tips voor het boeken van jouw vakantie!

Individueel

Vakantie in Albanië

Is dit een foto van een Caribisch eiland? Nee hoor, dit is "gewoon" Albanië. Azuurblauw water, fijne kiezelstrandjes en langzaam aflopende zandstranden nodigen uit om een duik te nemen.

Zee Albanië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Waar Albanië bekend om staat? Allereerst is het goed om te begrijpen dat dit tot 1991 een gesloten land was en dat het zich pas recentelijk is gaan openen naar de Westerse wereld. Haar ligging tussen Griekenland, voormalig Joegoslavië en Italië zorgt voor invloeden van diverse culturen. En daar komt ook nog eens een woelige geschiedenis bij, met Ottomanen, Slavische volkeren en Romeinen die allen hun stempel hebben gedrukt op het karakter van het land.

Bunker Albanië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De communistische periode is nog het best zichtbaar. Om je maar even een idee te geven: er zijn meer dan 800.000 bunkers verspreid over het land! 

Er zijn nog veel Albanezen die geen Engels spreken en sommige zaken gaan wat stroever dan in omringende landen, waar toerisme al eerder zijn intrede deed. Een reis in Albanië staat dan weer garant voor een nog authentieke, pure ervaring, met veel cultuur en natuur. Een natuurreis kan je op eigen houtje ondernemen. Voel je je daar niet helemaal prettig bij, dan kan je het uiteraard ook georganiseerd aanpakken.

Mooiste plekken in Albanië

Welke plekken moet je gezien hebben? Hieronder een overzicht van de hoogtepunten en bezienswaardigheden in Albanië. Deze lijst is gebaseerd op onze eigen ervaringen. Mocht je nog aanraders missen, laat het ons dan gerust weten. 

In groep

1. Berat

Wat ons betreft het absolute hoogtepunt om te zien in Albanië. De stad Berat wordt “de stad van de 1001 ramen” genoemd. Ze is gebouwd op twee heuvels langs de Osum rivier. Op de hellingen staan Ottomaanse huizen, met in hout afgewerkte ramen. Het Kasteel van Berat - boven op de berg - waakt over de omgeving. De hele oude stad figureert op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Berat Stad van 1001 ramen
© Naturescanner Cindy
Berat
Deel op Pinterest

Er is heel wat te doen in Berat. Je kunt het bezoek beginnen met een wandeling naar het Kasteel op de berg. Je komt dan voorbij een 14de eeuwse Byzantijnse kerk met fresco's, musea en twee oude moskeeën. Struin door de nauwe straatjes, waar ambachtslui hun waren verkopen en kijk hier en daar binnen in een historisch gebouw. Meer over Berat.

2. De Osum rivier

De Osum rivier is de melkblauwe levensader die door Berat slingert. Mooie bruggen overspannen de rivier en brengen beide kanten van de stad met elkaar in verbinding.

Rivier Osum Albanië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vooraleer ze de stad bereikt, baant de blauwe rivier haar weg door groene landschappen en een fraaie canyon. De beste manier om de schoonheid ervan te ervaren, is een raft. Het onstuimige water van de Osum voert je mee langs steile rotswanden, watervallen en kalkstenen kliffen.

Spreekt dit avontuur jou aan? Via Get Your Guide kun je excursies naar Berat, de Bogovë waterval en raften boeken.

Natuur in Albanië
Deel op Pinterest

3. Nationaal Park Butrint

Vanuit Corfu worden leuke dagexcursies naar Albanië aangeboden. Daarbij breng je onder meer een bezoek aan nationaal park Butrint, een gebied met een oude havenstad. In het natuurgebied komen wel 800 plantensoorten, 246 vogelsoorten en 39 soorten zoogdieren voor.

Ruïnes Butrint
Deel op Pinterest

De ruïnes die hier te vinden zijn, dateren van de 8ste eeuw voor Chr. en staan net als Berat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is de combinatie van historische monumenten, natuur en landschap die Butrint zo uniek maakt. Eigenschappen die veel plekjes in Albanië kenmerken.

Hele gave reizen

4. Shkodër en Lake Shkodër

Shkodër is een van de mooiste plekken in het land. Het bevindt zich in het noordwesten, bij het Shkodër meer (Lake Skodar), dat deels in Albanië en deels in Montenegro ligt. Naast dat het een belangrijke plaats is om vogels te zien, kan je hier leuk op en rond het water vertoeven. Ga een dagje kajakken of maak een wandeling langs de oevers. 

Shkodër meer Albanië
Deel op Pinterest

5. Vallei van Theth en de Albanese Alpen

De Vallei van Theth is een afgelegen regio in het Noorden van Albanië en wordt omgeven door hoge bergen en groene weiden. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers vanwege de mooie natuur, traditionele stenen huizen en de gastvrije lokale bevolking. De vallei biedt toegang tot enkele van de mooiste wandelroutes in de Albanese Alpen. 

Theth Vallei Albanië
Deel op Pinterest

6. Nationaal Park Divjaka-Karavasta

Zuidelijker ligt een nationaal park, dat je misschien hebt gezien bij Wie Is De Mol. In dit natuurgebied vind je de grootste lagune van Albanië. Het wordt van de Adriatische zee gescheiden door een lange zandbank en vormt een uniek ecosysteem met begroeide eilandjes. Ook hier kan je prachtig kanoën én goed vogels spotten.

Nationaal Park Divjaka-Karavasta
Deel op Pinterest

Het park staat bekend om de zeldzame Dalmatische pelikaan of kroeskoppelikaan. Vijf procent van alle pelikanen in Europa leeft hier! Daarnaast is de lagune een geliefde plek voor flamingo's. In het park vind je diverse uitkijktorens zodat je goed naar vogels kan speuren.

7. Oricum en de Golf van Vlorë

De Golf van Vlorë is een baai, omzoomd door grote delen van het vasteland en met Sazan als een soort bewakend eiland. In het noordelijke deel van de baai ligt Vlorë, een leuke badplaats met fraaie zandstranden en kleurrijke steegjes met gezellige terrassen.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Rijd je verder naar het zuiden, voorbij de strandtenten en hotels, dan kom je uit bij een militaire basis. Voorbij de oude kazernes liggen de archeologische opgravingen van Oricum. Deze stad werd in de 6de eeuw v. Chr. gesticht en was een belangrijke haven in de tijd van de Romeinen.

Oricum theater
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De borden op het terrein vertellen een lang verhaal van welvaart, maar ook veroveringen en oorlogen. Met de overblijfselen van een theater en stenen muren proberen we de rest van het verhaal zelf in te vullen. De natuur heeft de plek duidelijk terug in haar bezit genomen en overal bloeien mooie planten, terwijl schildpadden en andere reptielen een fijn plekje in de zon uitzoeken.

dieren Albanië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wil je een keer heerlijk biologisch eten, dan is Mrizi i Pishave een aanrader. Hier wordt alles gemaakt met eigen producten: eigen brood, verse eieren, vijgen en groenten uit de tuin. 

Zelfvoorzienend restaurant
© Naturescanner
Deel op Pinterest

8. Prespameer

Op het drielandenpunt Albanië, Noord-Macedonië en Griekenland ligt een nog ongerepte regio. Prespa omvat het gelijknamige meer én een nationaal park. Wandel of fiets langs de oevers van het meer, neem deel aan een kookcursus en maak kennis met de gastvrije bevolking, of spot pelikanen op Slangeneiland.

Bekijk onze tips over het Prespameer.

9. Syri i Kalter - The Blue Eye

Een bekend natuurfenomeen is de Blue Eye bij Sarande, in het zuidoosten van Albanië. Deze natuurlijke bron heeft kristalhelder blauw water dat uit een diepe kloof opborrelt. Het sprookjesachtige meertje is omringd door weelderig groen en rotsachtige formaties. 

Blue Eye Albanië
© Naturescanner Maria
Deel op Pinterest

Interessant om te weten: ook in het noorden kan je wandelen naar een plek, die ook the Blue Eye wordt genoemd. Syri Kalter bij Theth is geen bron, maar een blauw poeltje dat gevoed wordt door een waterval. 

10. Kloosters en kastelen

Cultuurliefhebbers kunnen zeker ook hun hart ophalen in Albanië. Want net als in Noord-Macedonië en andere Balkanlanden, vind je hier kenmerkende kloosters met rode daken, vaak gebouwd op de flanken van een berg. Binnenin tref je de mooiste fresco's.

Kruje
Kasteel van Krujë
Deel op Pinterest

Enkele leuke gebouwen zijn het Zvernec klooster, op een eiland nabij Vlorë en het Kasteel van Krujë, met de daarachter gelegen toren.

11. Tirana

De meningen over de hoofdstad zijn verdeeld. De een vindt het een hippe, gezellige stad, de ander vindt het een kille Oostblok stad. Ik denk dat het afhangt van waar je eerder geweest bent. Als je niet eerder in voormalig communistische landen bent geweest, vind je er wellicht weinig aan. 

Skanderbegplein Tirana
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Als je andere steden hebt gezien, vind je Tirana waarschijnlijk verrassend bruisend. Het is goed om in gedachten te houden dat het land tot 1991 gebukt ging onder een dictatuur. Om een beter beeld te krijgen van de geschiedenis, raad ik je aan om Bunk'Art2 te bezoeken. Dit museum bevindt zich in een voormalige nucleaire bunker en geeft een uitgebreide kijk in de communistische geschiedenis van Albanië. De naam is misleidend, het is zeker geen kunstgallerij, maar een geschiedkundig museum. 

Bunk'Art2 Tirana
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Centraal in Tirana ligt het Skanderbegplein, met het Nationaal Historisch Museum, de Et'hem Bey-moskee en een standbeeld van de partizaan.

Een bekend hoogtepunt van de Albanese hoofdstad is de piramide. Het werd in jaren '80 opgezet als museum door de dochter van dictator Enver Hoxha, maar is nu een locatie voor events en tentoonstellingen. 

Piramide van Tirana
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Reizen naar Albanië

Hoewel het mogelijk is om met de trein of de eigen auto naar Albanië te reizen, kiezen de meeste mensen voor het vliegtuig. Transavia biedt nu weer rechtstreekse vluchten aan.

Voor pakketreizen, all-inclusive of strandvakanties zit je goed bij TUI. Zij hebben een zeer breed aanbod vakanties in Albanië. 

Wil je meer weten over andere landen in de regio, check dan ook de inspiratie op Naturescanner over Zuid-Europa en de Balkan.

Sfeerimpressie

Bekijk je liever bewegende beelden? Check dan deze sfeerimpressie van Albanië in 1 minuut!

Is een strandstoel niet aan jou besteed en trek je tijdens een vakantie graag de wandelschoenen of outdoor kleding aan, bekijk dan zeker ook onze tips voor een actieve vakantie in Albanië.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!