Ga naar content

Noord-Macedonië natuur

Reizen en Macedonië, twee begrippen die Alexander de Grote als eerste wereldreiziger aan elkaar gesmeed heeft. De Nederlandse schrijver A. den Doolaard ging hier op zoek naar zijn roots en vond een arcadisch en romantisch berglandschap met als ultieme locatie het meer van Ohrid. Naturescanner vertelt je meer over de mooiste gebieden van Macedonië, tegenwoordig bekend als Noord-Macedonië.

Natuurvakantie in Macedonië

We nemen je mee op een reis in de natuur in Noord-Macedonië, op het kruispunt van Balkan en Mediterrannée, met een uniek landschap en een gastvrije bevolking die elke bezoeker van harte begroet. Macedonië is een ideaal vakantieland, zeker voor een natuurvakantie. Maar vergeet niet, het natuurschoon is onlosmakelijk verbonden met cultuur en wijn. 

Hoogtepunten Noord-Macedonië

Wat zijn de mooiste plekjes in Macedonië? De mooiste natuurgebieden bevinden zich in het zuidwesten van het land. Twee meren, het Ohrid meer en het Prespa meer liggen bij de grenzen met Albanië en Griekenland, daartussen in Galicica. Iets meer naar het oosten bevindt zich Pelister NP. In het noordwesten ligt Mavrovo.
De mooiste plekken van Macedonië:

1. Ohrid meer in Macedonië

Wie natuur in Macedonië wil zien kan niet om het Ohrid Meer heen. Macedonië ligt in de kreukelzone tussen het Europese en Afrikaanse continent. Vijf miljoen jaar geleden ontstond hier een diepe plooi die we nu kennen als het meer van Ohrid. Honderden meters diep, helder en voedselarm water zorgde er voor dat het een kraamkamer werd voor planten en dieren die alleen hier nog voorkomen of hier zelfs ontstonden. Van de Ohrid zalm tot aan 176 soorten bodemdieren.

Het Ohrid meer is een van de mooiste plekken in Macedonië en tijdens een vakantie kan je hier tal van activiteiten ondernemen, waaronder wandelen langs het meer. In de nabije omgeving bevinden zich diverse nationale parken. Een fietsvakantie in dit deel van het land biedt veel afwisseling. Een goedkope vakantie bij het Ohrid meer kan je regelen bij zonvakantie aanbieders als TUI.nl. Wil je bij voorkeur een georganiseerde actieve vakantie, bekijk dan onze overige vakantietips.

2. Galicica

Maar er zijn nog meer hoogtepunten voor de natuurliefhebber. Tussen de twee meren Ohrid en Prespa ligt een van de drie nationale parken, het Galicica Nationaal Park, eens zeebodem van de Tethys oceaan en nu een kalkgebergte met toppen tot 2.255 meter (Magaro). Galicica was ook in de ijstijd vrij van landijs en creëerde daarmee een veilige schuilplaats voor soorten als Perzische Steppendistel, Mayer’s Vedergras en de schitterend blauwbloeiende Ramonda nathaliae. Nog bijzonderder zijn plantensoorten die alleen hier voorkomen. Galicica heeft o.a. een eigen krokus, ui, knoopkruid en anjer. Gems, lynx en bruine beer komen ook nog voor in deze natuur in Macedonie.

Deel op Pinterest

3. Prespameer

Het Prespameer staat ondergronds in directe verbinding met Ohrid. Voor vogelliefhebbers is het Prespameer een niet te missen stop tijdens een natuurreis in Macedonië. Dwergaalscholver, roze pelikanen en kroeskoppelikaan broeden op het Golem Grad eiland, ook Pelikaaneiland of Snake eiland genoemd. Aan de Griekse kant van het meer zijn de vogels best te obseveren. Wil je een vakantie bij het Prespameer boeken, bekijk dan de goedkope hotels op Booking.com.

4. Pelister Nationaal Park

Ten noordoosten van het Prespameer en westelijk van de plaats Bitola ligt het bos- en berggebied van Baba en Pelister. Geen kalksteen van de Dinarische Alpen, maar het keiharde graniet van het Rhodopen gebergte bereikt hier hoogten van 2.600 meter. 

Gemengde loofbossen maar vooral Macedonische dennenbossen zijn kenmerkend voor de montane en subalpiene zone van dit bijzondere gebied. Voor roofvogels als keizerarend, schreeuwarend, havikarend en dwergarend biedt het een perfecte broedgelegenheid. Hoger op de bergen leven alpenkraaien, steenpatrijzen en aasgieren. Opmerkelijk is dat ook Pelister Nationaal Park groeiplaats is voor grote aantallen alleen hier voorkomende planten. Pelister Huislook en Pelister Vrouwenmantel zijn er slechts enkele van. 

Deel op Pinterest

5. Mavrovo

Tot dusver begaven we ons voornamelijk in het zuiden van Noord-Macedonië. In het uiterste noordwesten van het land ligt Mavrovo. De Radika en Mala Reka rivieren, met hun imposante kloven, bieden planten uit de Middellandse Zee kans om door te dringen tot aan de voet van het gebergte. Donzige eik en hopbeuk zijn hiervan stille getuigen. Beuken-, kastanje- en sparrenbossen geven een groene mantel aan de Sara en Desat bergen.

Mavrovo
Deel op Pinterest

Hoger liggen alpenweiden waar grauwe- en steppenkiekendief gezien worden. Maar het zijn toch de grote aantallen soorten vlinders, zoals Macedonisch Zandoogje, grote boswachter en blauwe ijsvogelvlinders, die hier de aandacht trekken. 

6. Matkakloof

De mooiste kloof van Noord-Macedonië, zo wordt de Matka Canyon bij de hoofdstad Skopje omschreven. Het langgerekte Matkameer ligt tussen de hoge rotswanden van de canyon. Dit is een mekka voor outdoor liefhebbers. Je kunt hier klimmen, bootje varen, kajakken en wandelen.  Er zijn tien grotten, waaronder de Vrelogrot, met twee ondergrondse meren. 

Deel op Pinterest

7. Wijn in Macedonië

Het Balkanland is een grote verrassing voor wijnliefhebbers. Als in de tijd van de Romeinen wordt hier wijn geproduceerd. Niet gek als je kijkt naar de ligging, het gematigde landklimaat en de lange herfst. Maak kennis met unieke inheemse druivenrassen, zoals vranec en smederevka, maar ook internationale soorten zoals merlot, pinot noir en cabernet sauvignon. 

Wandelen in Macedonië

Bijzonder leuk is een wandelvakantie in Macedonië. SNP Natuurreizen biedt een aantal leuke wandelreizen aan: trektochten in de bergen van Pelister en Bistra, langs het meer van Ohrid, langs oude kerkjes, goed bewaard gebleven kloosters en pittoreske vissershavens. Naast prachtige natuur maak je tijdens het wandelen ook kennis met de mooie cultuur en heb je veel contact met de lokale bevolking. 

Fietsen in Macedonië

De fiets is een heerlijke manier om het landschap in je op te nemen. Vele fietsroutes in Macedonië hebben weinig verkeer. Fiets langs historische gebouwen, door prachtige natuur en langs het Ohrid meer. De combinatie van natuur en cultuur maakt dit tot een bijzondere fietsreis.

Tips Rondreis Noord-Macedonië

Macedonië is een relatief klein land, vanuit Skopje zijn de genoemde gebieden goed bereikbaar. Wil je een mooie rondreis in Macedonië boeken, bekijk dan onze tips voor reizen naar de Balkan of op deze pagina alle individuele reizen en groepsreizen naar Macedonië.

Beste reistijd Macedonië

Wat is de beste periode om naar Macedonië toe te reizen? Afhankelijk van je wensen kun je eigenlijk het gehele jaar door wel naar Macedonië toe reizen. De beste periode om zongarantie tijdens je vakantie te hebben, zijn de maanden juni tot en met september. Het voorjaar brengt onvoorspelbaar weer met zich mee, maar dit is wel de periode dat de natuur op haar mooist is. In de herfst wordt het landschap meer dramatisch en de perfecte periode voor een rondreis door het land of een stedentripje.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!