Ga naar content

Pelister National Park

Natuur in Noord-Macedonië - Pelister Nationaal Park is een van de 4 nationale parken in Noord-Macedonië. Het is een gebied waar natuurliefhebbers het hele jaar door hun hart op kunnen halen.

Mooiste plekken Pelister

De natuur is hier heerlijk rustig en nodigt uit tot wandelen. Welke highlights wil je niet missen in het Pelister National Park?

1. Mount Baba

Het park is een bergachtig terrein en onderdeel van het Babagebergte. De hoogste berg heet dan ook Baba en is 2601m hoog. Hierboven vind je een centrale waar ze het weer meten en waar televisie- en telefoonmasten staan. Een interessante top en zeer zeker de moeite waard om eens op te staan.

Er zijn diverse wandelroutes naar de top. Lang en kort, door het bos of over de rosten, via een dorpje of via de kant van het Prespa meer. Kortom, het park biedt heel veel afwisseling en geweldig mooie wandelroutes.

2. Meer Golem Ezero

Daarnaast is er een beroemd meer genaamd ‘Golem Ezero’ wat letterlijk ‘Groot meer’ betekent. In het park vind je dus ook een klein meer. Bij deze meren hoort een mythe. Natuurlijk willen we je die wel vertellen, maar het beste ervaar je het door een gids in te huren en het zelf te aanschouwen en te luisteren naar de mythe van deze meren terwijl je ernaast staat.

Mooiste plekken Pelister
Deel op Pinterest

3. Dieren in Pelister

Er leven heel wat wilde diersoorten in het Pelister nationaal park en wie weet kom je er met geluk wel wat tegen. Er leven beren, reeën, zwijnen, gemzen, wolven, slangen maar er kan ook zomaar een trage wandelaar in de vorm van een schildpad op je pad komen.

4. Flora in Pelister

Wat Pelister nog meer bijzonder maakt is de zeldzame specifieke dennenboom, Pinus Peuce. Deze is hier in grote getalen te vinden en het skihotel wat in het park ligt, Hotel Molika, is er zelfs naar vernoemd.

Activiteiten in Pelister NP

Jaarrond is er genoeg te beleven in Pelister. In de winter kan je er skiën, snowboarden en sneeuwschoenwandelingen maken.

Pelister winter
Deel op Pinterest

In de zomer gaat je wandelaars- en fietsershart sneller kloppen omdat er tal van wandel- en mountainbikeroutes zijn. De routes zijn over het algemeen goed gemarkeerd en niet heel zwaar of moeilijk. Het park is rijk aan water dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je dorst gaat hebben. Overal vind je watertappunten waar vers water van de berg uit stroomt.

Pelister bezoeken

Wil je meer over dit bijzondere park te weten komen, waar je met veel plezier dagen kan rondwandelen door afwisselende landschappen en ondertussen geniet van mooie uitzichten? Of eens een nacht doorbrengen in een typische Macedonische berghut waar je geniet van een traditionele Macedonische maaltijd met een heerlijke warme Bergthee en Rakia? Neem dan contact met ons op en vertel ons je wensen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Dorcas Schuite
Geschreven door
Dorcas Schuite
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!