Ga naar content

Prespameer

Balkan - Prespa is een streek in het centrale deel van de Balkan, gelegen op het drielandenpunt van Noord-Macedonië, Griekenland en Albanië. Het ligt in het zuiden van Noord-Macedonië, niet ver van het veel bekendere en meer toeristische Ohridmeer. Naast het Nationaal Park vind je hier de natuurrijke Prespameren, bestaande uit het Grote- en het Kleine Prespameer. Het Kleine Prespameer ligt geheel in Griekenland, het Grote Prespameer beslaat een deel van de drie landen.

Natuur bij de Prespameren

De meren zijn ontstaan door de verschuiving van tektonische platen en behoren tot de oudste meren van Europa. De ligging tussen de bergen en de nabijheid van de Egeïsche en Adriatische zee zorgen voor een unieke biotoop en de meren zijn de thuishaven van een unieke fauna en flora. Veel soorten komen alleen hier voor.

Mooiste plekken en activiteiten

Waarom op vakantie bij het Prespameer? Wat is er te doen? De meeste toeristen bezoeken tijdens hun vakantie in Noord-Macedonië het iets meer westelijk gelegen Ohrid meer. Toch heeft Prespa meer te bieden wanneer het op natuur en outdoor activiteiten aankomt. Net als bij Ohrid vind je tal van historische en culturele bezienswaardigheden bij het Prespameer. 

Pelikanen Prespameer
Deel op Pinterest

Naast de vele wateractiviteiten op het meer en de prachtige zandstranden die het omringen, kan je rondkuieren in authentieke vissersdorpen aan de westelijke en oostelijke oever. Natuurliefhebbers kunnen de nationale parken van Pelister en Galicica, die ook delen van de Prespastreek omvatten, verkennen.

1. Wandelen in Prespa

Er is een enorm aanbod aan gemarkeerde wandepaden in de omgeving van het meer. Routes in verschillende lengtes, moeilijkheidsgraad en gevarieerde landschappen liggen hier op je te wachten. In de nog ongerepte omgeving geniet je volop van de natuur.

2. Fietsen in Prespa

Prespa is een walhalla voor de fietser. In dit afgelegen gebied kan je even helemaal onthaasten op afgelegen plattelandswegen. Fiets langs traditionele dorpen en maak een praatje met de locals. Bijzonder mooi is de oostkust van het Prespameer, met als hoogtepunten de nabijgelegen plaatsen Dolno Dupeni, Ljubojno en Brajchino, gelegen tussen het meer en de Baba berg.

Fietsvakantie Macedonië
Deel op Pinterest

De meest geoefende fietsers kunnen langere tochten maken. Wat dacht je van een tocht rond het hele Prespameer, waarbij je ook door Albanië en Griekenland rijdt? 
Bekijk ook eens de internationale fietsreis van Sawadee.

3. Food tours en kooklessen

De keuken van Noord-Macedonië baseert zich vooral op verse lokale producten. Door haar geïsoleerde ligging zijn hier nog vele zelfvoorzienende gemeenschappen die het land verbouwen. Hierdoor gaan traditionele gerechten over van generatie op generatie.

Lokale gerechten
Deel op Pinterest

Voor foodies gaat niets boven een kookles van lokale koks, die de lekkerste gerechten uit de pan toveren. Je maakt kennis met de authentieke bereiding, maar ook met de levensstijl van de mensen en hun dagelijkse gebruiken.

4. Boottocht naar Slangeneiland

Het rotsachtig eiland Golem Grad is het enige eiland van Noord-Macedonië. Het maakt ook deel uit van het Galicica nationaal park. Buiten de adembenemende ligging in het Prespameer is dit een unieke plek vanwege het groot aantal vogels en reptielen die hier voorkomen. Vandaar ook de naam "Snake Island". Niet te missen zijn ook de archeologische vondsten uit de middeleeuwen en daarvoor.

5. Museum Volkenkunde in Podmocani

In het dorp Podmocani vind je het museum van etnologie van Jone Eftimovski, een man die zijn hele carrière heeft besteed aan de gebruiken en tradities van Macedonië. Je treft er een indrukwekkende collectie aan voorwerpen uit de regio. 

6. Middeleeuwse kloosters van Kurbinovo en Slivnica

Er zijn niet heel veel plekken meer in de Balkan waar je nog goed bewaarde byzantijnse en middeleeuwse kloosters vindt. Bij Prespa staat het mooie Kurbinovo-klooster, daterend uit 1191 AD. De laat byzantijnse architectuur en waanzinnig mooie fresco's zijn voorlopers van de Italiaanse Renaissance. 

Kurbinovo klooster
Deel op Pinterest

Een ander opmerkelijk klooster is Slivnica, dat gebouwd werd in 1607. Het is prachtig gelegen en kijkt uit over het Prespameer. De mooie fresco's zijn een overblijfsel van de hoog ontwikkelde Slavische cultuur.

    Veelgestelde vragen

    Afbeelding van Aleksandar Josifovski
    Geschreven door
    Aleksandar Josifovski
    Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!