Ga naar content

Wandelen in Noord-Macedonië

Noord-Macedonië profileert zich de laatste jaren als een prachtige natuurbestemming. Heerlijk is het om de diversiteit aan landschappen te voet te verkennen tijdens een wandelvakantie

Hiken in Macedonië

Noord-Macedonië is voor veel mensen een onbekend land. Het ligt in de Balkan, boven Griekenland en heeft Albanië en Bulgarije als buren. Het is een waar wandel- en natuurparadijs. Macedonië is rijk aan geschiedenis, maar ook heel rijk aan natuur. Het land telt maar liefst 4 nationale parken en met slechts 1,2 miljoen inwoners blijft er heel veel ruimte over voor wilde en ongerepte natuur.

1. Wandelroutes

Wandelen in Macedonië is heerlijk voor mensen die graag opgaan in de natuur en de stilte zoeken. Er zijn tal van wandelingen door het hele land. Veel trails zijn goed gemarkeerd, maar niet overal is de route even duidelijk. Lees je goed in over de wandeling en zorg dat je navigatie middelen bij je hebt. Het is ook mogelijk met een gids te gaan. Verscheidene reisorganisaties bieden begeleide wandelvakanties.

2. Flora en fauna

Het land heeft een enorme diversiteit aan natuur. Je vindt er bossen, bergen, grotten, hot springs, turquoise gekleurde meren en heldere rivieren. Van droge met gras begroeide heuvels tot waterrijke dennenbossen.

In de natuur van Noord-Macedonië vind je veel wilde kruiden en bloemen, zoals bijvoorbeeld cyclamen, viooltjes, tijm, kamille en munt. In de zomer, met de zon op de bloeiende weides is het een explosie van kruidige geuren. In de herfst kleuren de bergen prachtig rood, oranje en geel als de bomen in herfsttooi zijn. 

cyclamen
Deel op Pinterest

Door de combinatie van een mediterraan en bergklimaat, kun je hier naast de prachtige flora ook diverse soorten wilde dieren tegenkomen.  Denk bijvoorbeeld aan slangen, schildpadden, allerlei soorten amfibieën, meer dan 1600 verschillende soorten vlinders, de lynx, beren, wolven, zwijnen en tal van roofvogels. In de Macedonische rivieren en meren vind je endemische soorten, die de Macedoniërs graag vangen en serveren. Kortom een land dat rijk is aan flora en fauna.

3. Natuur en cultuur

Het is vooral in de nationale parken dat je een grote diversiteit aan bloemen en planten treft. Een waar genot voor het oog. Ieder park heeft zo zijn eigenschappen. Mocht je tijdens een trektocht een Macedoniër tegenkomen dan moet je niet verbaasd opkijken als je een raki aangeboden krijgt of dat je wordt uitgenodigd voor een traditionele maaltijd bij hen thuis, want gastvrij zijn ze zeker hier! 

Raki
Deel op Pinterest

Veel Noord-Macedoniërs zijn christelijk orthodox. Hierdoor kom je op de routes met regelmaat een klein kapelletje, een kerk of zelfs een klooster tegen. Leg er een paar Denar neer en brandt een kaarsje. Bij deze religieuze plaatsen is ook altijd een waterbron en kun je er gelijk je flesje water vullen.

Beste wandelgebieden in Macedonië

Wat zijn de mooiste gebieden om te hiken in Macedonië? Zoals ik hierboven al aangaf heeft elke regio en elk nationaal park zijn eigen kenmerken. Een overzicht van een aantal prachtige wandelgebieden.

1. Wandelen langs het Ohrid meer

Een van de hoogtepunten in Noord-Macedonië is Lake Ohrid. Je kunt hier zwemmen, terrasjes pakken en varen. Maar ook hiking staat hier op het programma. 

Deel op Pinterest

2. Wandelen in Pelister

Pelister is een natuurgebied waar wandelliefhebbers in elk seizoen prachtige hikes kunnen maken. Het park is bergachtig en maakt deel uit van het Babagebergte, met toppen tot 2.600 m hoog. Populair zijn de wandelroutes naar de top van de Baba. Daarnaast kan je wandelen langs het ‘Golem Ezero meer’, wat letterlijk ‘Groot meer’ betekent. Lees meer over Pelister Nationaal Park

Pelister
Deel op Pinterest

3. Wandelen bij het Prespameer

De Prespameren bevindt zich op het drielandenpunt van Noord-Macedonië, Griekenland en Albanië. Het ligt in het zuiden van Noord-Macedonië, niet heel ver verwijderd van Ohrid. Het Grote- en Kleine Prespameer bevinden zich in het gelijknamige Nationaal Park. 

Prespameer
Deel op Pinterest

Georganiseerde wandelvakantie

Bijzonder leuk is een wandelvakantie in Macedonië. SNP Natuurreizen biedt een aantal leuke wandelreizen aan: trektochten in de bergen van Pelister en Bistra, langs het meer van Ohrid, langs oude kerkjes, goed bewaard gebleven kloosters en pittoreske vissershavens. Naast prachtige natuur maak je tijdens het wandelen ook kennis met de mooie cultuur en heb je veel contact met de lokale bevolking. Dat maakt een wandelvakantie in Noord-Macedonië extra bijzonder.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Dorcas Schuite
Geschreven door
Dorcas Schuite
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!