Ga naar content

Actieve vakantie in Albanië

Het onbekende land in het hoekje van het Middellandse Zeegebied heeft heel wat in petto voor wie houdt van een actieve vakantie. Een vakantie in Albanië staat voor actief genieten van het buitenleven, terwijl je kennis maakt met een bijzondere cultuur en rijke historie.

Actief in Albanië

Wat te doen tijdens een outdoor reis naar Albanië? 

1. Fietsen en mountainbiken

Fietsen en mountainbiken zijn twee activiteiten die je in het hele land kunt beoefenen. Ervaar de ongerepte natuurschatten van het landelijke Albanië tijdens een tocht op het zadel.

2. Hiking in Albanië

Steeds meer wordt het land ontdekt als een pareltje in de Balkan om te wandelen. Zowel in het noorden (Valbona vallei, Ros Peak Valley, Korab berg), als in het zuiden (Tomorr berg, Nemercka en de Ostrovica berg) liggen prachtige wandelpaden. Ook in de winter is het land prachtig.

Peaks of the Balkans
Deel op Pinterest

Heel gaaf is de meerdaagse Balkan Trail, waarbij je gaat hiken door de mooiste natuurgebieden in Noord-Albanië, Montenegro en Kosovo. 

3. Kajakken in Albanië

De natuur in Albanie leent zich uitstekend voor watersporten. Vanaf het water geniet je van de rust en stilte van het landschap.

Een leuke uitvalsbasis om te kanoën is het dorp Shkopet, dat ligt aan een rivier die gevoed wordt door een stuwmeer. Dit stuwmeer wordt op zijn beurt weer gevoed door een ander, nog groter stuwmeer, het 'Ulza reservoir'. De weg hiernaartoe is een spannende en erg bochtige weg, waar de gemiddelde snelheid niet boven de 30 km/uur uitkomt. 

Deel op Pinterest

Dit komt omdat het wegdek veel schade ondervindt van vallende stenen. Langs deze weg zitten een aantal plekken waar je even kan genieten van al het moois dat de omgeving te bieden heeft. Vrijwel aan het begin van deze weg is al een cafeetje te vinden op een mooie plek aan het water. Shkopet ligt op ongeveer 45 minuten rijden van het vliegveld. 

Diverse organisaties bieden kanoën aan bij Shkopet in het noorden en op zee in het zuiden. Kajak op het woeste water van de verschillende rivieren. Meeslepende stroomversnellingen voeren je door het adembenemende landschap. Je peddelt langs pittoreske dorpen aan de Ionische kust, die bekend staat om de verborgen baaien en witte keienstranden. 

Shkopet Albanië
Deel op Pinterest

Je vaart langs grotten in verschillende vormen en groottes. De schoonheid van de zee wordt bewaakt door de 2000 meter hoge Mount Çika, waarvan de hellingen bedekt zijn met olijven- en citroenbomen en andere mediterrane planten. Bij het water is er ook de mogelijkheid om te vissen, zwemmen en kamperen.

4. Raften in Albanië

Niet alleen kajakken is populair in Albanië, de schuimende rivieren lenen zich ook perfect tot raften. Een tocht van een of meerdere dagen voert je over de rivieren naar de meest afgelegen delen van Albanië waar zelden mensen komen. Iedereen kan meedoen aan rafting, het is niet te wild.

De Osum rivier is het decor van steile rotswanden en een van de meest spectaculaire attracties van Albanië. De beste periode om hier te raften is de lente, vanwege de smeltende sneeuw. Een aantal watervallen maakt het nog bijzonderder. Ook op de rivier de Vjosë kan je onder begeleiding raften langs de hoogste bergen van zuidelijk Albanië. Uitvalsbasis voor de Vjosë rivier is Permet.

Nog een leuk natuurweetje: Albanië heeft alleen maar energie vanuit stuwdammen. Er zijn geen centrales of wat dan ook.

5 tips van een local voor een actieve vakantie in Albanië

  • mountainbiken
  • kanoën op de rivier bij Shkopet
  • wandelen op Mount Cika
  • raften op de Osum
  • wandelen bij de Ostrovica

En nog zoveel meer. Tijdens een reis in dit Balkanland kan je dus heerlijk actief zijn. Maar ook als je in alle rust wilt genieten van de natuur is er genoeg te zien.

Benieuwd naar alle mooiste plekken in Albanië? Check dan ook onze hoofdpagina en laat je inspireren voor jouw volgende vakantie!

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!