Ga naar content

Bosnië-Herzegovina

Balkan - Tien jaar geleden was Bosnië-Herzegovina het minst toegankelijke deel van de Balkan. Nu er gewerkt wordt aan een nieuwe toekomst voor dit prachtige land komt het gebied weer terug op de lijst van bijzondere natuurbestemmingen.

Natuur in Bosnië-Herzegovina

Ontdek de verborgen parel van Europa en laat je verrassen door de prachtige berggebieden, bulderende watervallen, kolkende rivieren en indrukwekkende kloven. En dat in combinatie met enorme gastvrijheid.

Mooiste plekken Bosnië-Herzegovina

Hoe is de natuur in Bosnië-Herzegovina en wat zijn de mooiste gebieden en plekjes van het land? Naturescanner neemt je mee in een overzicht van de mooiste plekken om te zien tijdens een rondreis in Bosnië-Herzegovina.

1. Sutjeska National Park

Het letterlijke hoogtepunt van Bosnië-Herzegovina is de Maglić berg, met een hoogte van 2.386 meter. Op de grens met Montenegro, en vlak bij Durmitor NP, vormt de hoogste berg van Bosnië een natuurlijke barrière met het buurland. Een fenomenaal gebergte wat nu beschermd wordt als het Sutjeska National Park. Vanaf Sarajevo is het ruim honderd kilometer naar het zuiden.

Mooiste plekken Bosnie-Herzegovina
Sutjeska NP
Deel op Pinterest

Vanaf de plaats Foca loopt de weg door een diepe kloof die aan het eind een schitterend uitzicht biedt op de pieken van Volujak, Maglić en Zelengora. Als bergsportbestemming is dit, samen met Nationaal Park Durmitor aan de Montenegrijnse kant, al jaren de beste plek voor bergsport in de Balkan. Als natuurbestemming heeft het gebied echter ook veel te bieden. Neem wel een kaart mee om je weg terug te vinden in het netwerk van bergpaden en geitenpaadjes. 

2. Perucica Forest Reserve

Binnen dit natuurreservaat ligt ook Perućica, een van de nog bestaande oerbossen in Europa, met beuken van 60 meter hoog en meer dan 300 jaar oud. Woongebied van wilde kat, bruine beer en hazelhoen. Vervolgens zou je kunnen koersen op de Skakavac waterval, op slechts 12 km van Sarajevo. Donderend stort het water zich meer dan 75 meter omlaag. Tenslotte, Zelengora – de groene bergketen met hooggelegen gletsjermeren. Bij het Orlovacko meer kan je parkeren en dan de bergen intrekken. Gemzen zijn hier je gezelschap.

Natuurreis Bosnie Herzegovina
Deel op Pinterest

In Sutjeska en vooral in het oerbos van Perucica werden maar liefst 300 vogelsoorten geteld. Daarnaast is dit reservaat het leefgebied van everzwijnen, beren, wolven en gemzen.

3. Kozara

Aan de noordgrens van Bosnië, tussen Banja Luka en Prijedor, ligt de berg Kozara. Een grotere tegenstelling met Sutjeska NP is bijna niet mogelijk. Het is een lieflijk gebied met een glimlach, groen en uitnodigend. Vanaf de bergen bij Lisina (1.000 meter) heb je een goed uitzicht over beboste heuvels en kronkelende linten van de rivieren Sava, Sana, Una en Vrbas. Beuk en zilverspar vormen open bossen waar ruimte is voor orchideeën als wit bosvogeltje, kleine keverorchis en de paars bloeiende asperge orchis. Wild zwijn, ree en relmuis komen veel voor bij de Kozara.

4. Una National Park

Wat ons betreft is dit het perfecte alternatief voor het drukbezochte Plitvice National Park in Kroatië. In Una National Park vind je namelijk ook helder blauwe meren en poeltjes en betoverend mooie watervallen. Maar dan zónder de vele toeristen en hoge entreeprijzen.

Una National Park in Bosnië-Herzegovina
Deel op Pinterest

Voor slechts een paar euro wandel je hier langs de mooiste natuur. Extra tof is dat je in Una National Park een raft tour kan maken over de Una rivier die dwars door het park stroomt. In de bossen rond het park leven ook wilde dieren waaronder beren, lynxen en wolven. Op de paden blijven is daarom wel belangrijk.

5. Vogels in Bosnië

Naast de natuur in Kozara en Sutjeska zijn er in Bosnië-Herzegovina nog enkele kleinere maar zeker interessante natuurgebieden te vinden, vooral voor vogels. Hutovo Blato, in de omgeving van Capljina, is een mediterraan moeras waar witoogeend, dwergaalscholver en bijeneter nestelen.

Natuur in Bosnie
Deel op Pinterest

Aangelegd, maar daarom niet minder indrukwekkend, zijn de visvijvers van Bardaca (Srbac). Ruim 170 vogelsoorten trekken er door of vinden er broedgelegenheid.

In Centraal-Bosnië ligt tenslotte Blidinje Jezero, het blauwe hart van het Blidinje Natuurpark. Een gletsjermeer in een brede vallei tussen de bergen Vran (2074 meter), Ploča (2.228 meter) en Čabulja (1.786 meter). Auerhoenders komen er voor samen met honderd andere soorten. Combineer het vogels kijken met een uitstapje naar de Neretva Canyon, een van de meest indrukwekkende kloven in het land. De fel blauwgroene Neretva rivier stroomt hier razendsnel door de rotswanden heen, wat het een fantastische plek maakt om te raften in Bosnië.

Neretva Bosnië
Deel op Pinterest

Tips reis Bosnië Herzegovina

Langs de gebaande wegen is het inmiddels in de meeste delen van Bosnië-Herzegovina weer veilig reizen. Toeristen zijn er welkom maar sporen van de laatste oorlog zijn op veel plaatsen nog aanwezig. Indien je zelf je rondreis in Bosnie wilt samenstellen, vergelijk dan vliegtickets. Vaak ben je echter goedkoper uit met een volledig georganiseerde vakantie.

Vanuit Nederland kun je vanaf december 2023 rechtstreeks vliegen naar Bosnië-Herzegovina vanaf Maastricht Aachen Airport. Lumiwings vliegt het hele jaar door op dinsdag en donderdag naar Tuzla.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!