Ga naar content

Bosnië-Herzegovina natuur

Tien jaar geleden was Bosnië-Herzegovina het minst toegankelijke deel van de Balkan. Nu er gewerkt wordt aan een nieuwe toekomst voor dit prachtige land komt het gebied weer terug op de lijst van bijzondere natuurbestemmingen.

Mooiste plekken Bosnië-Herzegovina

Hoe is de natuur in Bosnië-Herzegovina en wat zijn de mooiste gebieden en plekjes van het land? Naturescanner neemt je mee in een overzicht van de mooiste plekken om te zien tijdens een rondreis in Bosnië-Herzegovina.

1. Sutjeska National Park

Het letterlijke hoogtepunt van Bosnië-Herzegovina is de Maglić berg, met een hoogte van 2.386 meter. Op de grens met Montenegro vormt de hoogste berg van Bosnië een natuurlijke barrière met het buurland. Een fenomenaal gebergte wat nu beschermd wordt als het Sutjeska National Park. Vanaf Sarajevo is het ruim honderd kilometer naar het zuiden. Vanaf de plaats Foca loopt de weg door een diepe kloof die aan het eind een schitterend uitzicht biedt op de pieken van Volujak, Maglić en Zelengora. Als bergsportbestemming is dit, samen met Nationaal Park Durmitor aan de Montenegrijnse kant, al jaren de beste plek voor bergsport in de Balkan. Als natuurbestemming heeft het gebied echter ook veel te bieden. Neem wel een kaart mee om je weg terug te vinden in het netwerk van bergpaden en geitenpaadjes.

2. Perucica Forest Reserve

Het laagst ligt Perućica, een van de laatste oerbossen van Europa, met beuken van 60 meter hoog en meer dan 300 jaar oud. Woongebied van wilde kat, bruine beer en hazelhoen. Vervolgens zou je kunnen koersen op de Skakavac waterval, op slechts 12 km van Sarajevo. Donderend stort het water zich meer dan 75 meter omlaag. Tenslotte, Zelengora – de groene bergketen met hooggelegen gletsjermeren. Bij het Orlovacko meer kan je parkeren en dan de bergen intrekken. Gemzen zijn hier je gezelschap.

3. Kozara

Aan de noordgrens van Bosnië, tussen Banja Luka en Prijedor, ligt de berg Kozara. Een grotere tegenstelling met Sutjeska NP is bijna niet mogelijk. Het is een lieflijk gebied met een glimlach, groen en uitnodigend. Vanaf de bergen bij Lisina (1.000 meter) heb je een goed uitzicht over beboste heuvels en kronkelende linten van de rivieren Sava, Sana, Una en Vrbas. Beuk en zilverspar vormen open bossen waar ruimte is voor orchideeën als wit bosvogeltje, kleine keverorchis en de paars bloeiende asperge orchis. Wild zwijn, ree en relmuis komen veel voor bij de Kozara.

4. Vogels in Bosnië

Naast de natuur in Kozara en Sutjeska zijn er in Bosnië-Herzogovina nog enkele kleinere maar zeker interessante natuurgebieden te vinden, vooral voor vogels. Hutovo Blato, in de omgeving van Capljina, is een mediterraan moeras waar witoogeend, dwergaalscholver en bijeneter nestelen. Aangelegd, maar daarom niet minder indrukwekkend, zijn de visvijvers van Bardaca (Srbac). Ruim 170 vogelsoorten trekken er door of vinden er broedgelegenheid. In Centraal Bosnië ligt tenslotte Blidinje Jezero, het blauwe hart van het Blidinje Natuurpark. Een gletsjermeer in een brede vallei tussen de bergen Vran (2074 meter), Ploča (2.228 meter) en Čabulja (1.786 meter). Auerhoenders komen er voor samen met honderd andere soorten.

Tips reis Bosnië Herzegovina

Langs de gebaande wegen is het inmiddels in de meeste delen van Bosnië-Herzegovina weer veilig reizen. Toeristen zijn er welkom maar sporen van de laatste oorlog zijn op veel plaatsen nog aanwezig. Indien je zelf je rondreis in Bosnie wilt samenstellen, vergelijk dan vliegtickets. Vaak ben je echter goedkoper uit met een volledig georganiseerde vakantie.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!