Ga naar content

Servië

In het hart van de Balkan ligt Servië. Tot voor kort machtsbasis van het oude Joegoslavië, nu bijna weggedrukt op de toeristische markt door de stranden van Kroatië of de donkere bergen van Montenegro. Dat Servië op het gebied van landschap, natuur en cultuur minstens zo veel te bieden heeft is een geheim wat NatureScanner graag wil delen.

Mooiste plekken Servië

Wat zijn de mooiste plekken om te zien tijdens een rondreis in Servië? Welke gebieden mogen niet ontbreken op het reisprogramma van een natuurvakantie? Een overzicht van mooie natuurgebieden:

1. Djerdap nationaal park

Top bezienswaardigheid van Servië is de 100 kilometer lange Djerdap kloof, oostelijk van de hoofdstad Belgrado, tegen de grens met Roemenië. Ruim 9000 jaar geleden was deze "IJzeren Poort", zoals de kloof ook wel genoemd wordt, al de belangrijkste toegangsweg vanaf de Zwarte Zee naar het westen van Europa. De Donau, nu grensrivier met Roemenië, heeft zich op sommige plaatsen meer dan driehonderd meter diep ingeslepen. Geen rechte kloof, maar kronkelend en vertakkend in tientallen zijdalen. 

Mooiste plekken Servië
Deel op Pinterest

Een uniek fenomeen in Europa, vergelijkbaar met de canyons in Noord-Amerika. Maar het Djerdap gebied heeft meer te bieden. Terwijl de wereld verstijfde onder een dikke ijskap bleef Djerdap altijd ijsvrij en werd een toevluchtsoord voor allerlei planten en dieren. Een wandeling door de bossen van Djerdap lijkt daarmee op een tijdreis, bomen die thuis hoorden in de Tertiaire en laurierbossen komen hier nog voor.

2. Fruška Gora

Meer naar het noorden ligt het gebergte Fruška Gora, ook wel het Servische Athos genoemd vanwege de vele kloosters die hier in de uitgestrekte wouden bescherming vonden. Grote delen van deze bossen hebben de eeuwen overleefd en zijn nu beschermd gebied. Linde, wintereik en haagbeuk zijn de belangrijkste boomsoorten op deze lage en langgerekte bergrug.

Vier van de laatste vijftien nesten van keizersarenden in de Vojvodina worden in dit gebied gevonden. Algemener is de zwarte ooievaar en de kleine vliegenvanger. Aan de oostkant van de Fruška Gora ligt het Kroatische plaatsje Zmajevac, waar de grappige Europese grondeekhoorn (Siesel) nog voorkomt in een geïsoleerde steppevegetatie. Uitvalsbasis voor dit Servische natuurgebied is Novi Sad.

3. Tara

We trekken onze rondreis in Servië verder naar het westen van het land. Vanuit de lage Vojvodina is het een schril contrast om over te stappen naar het westelijke Tara in het hart van de Dinarische Alpen. Ruim duizend meter hoger, met de berg Kozji Rid op 1591 meter als top, ruig en bekleed met donkere sparren en beukenbossen. Dit is berengebied, schuw en steeds zeldzamer, maar sporen kunnen overal gevonden worden. Steenarenden en gemzen laten zien dat het hier echt alpien is.

4. Uvac

Wellicht een van de mooiste plekken in Servië is de Uvac Rivier, bekend om haar mooie kloof, de Kanjon Uvca, de grote kolonie vale gieren die hier voorkomt en het prachtige natuurreservaat, dat beschermd gebied is sinds 1971. De rivier slingert prachtig door het landschap. 

Gier in Servië
Deel op Pinterest

5. Kopaonik

In het hart van Servië ligt het bekendste skigebied van de Balkan, bij de Kopaonik berg. Het skigebied heeft ca. 70 km aan skipistes. In de winter wordt het bijzonder druk bezocht, maar in de zomer is het domein van steenarenden en kruisbekken. Dat het gebied, met als hoogste top de Pančić (2017 meter), ook een botanisch kroonjuweel is, is bij velen onbekend. 1500 plantensoorten, waarvan ook nog eens 91 alleen in Servië voorkomen, zijn genoteerd in de bossen en alpenweiden van deze bergen. Verder kenmerkt de natuur in dit deel van Servië zich door kloven met mooie rivieren en vergezichten, graslanden en naaldbossen.

6. Djavolja Varos

In het zuiden van het land, tussen de stad Nis en Kosovo, vind je een prachtig landschap van rotspilaren. Đavolja Varoš doet ons denken aan Bryce Canyon in Amerika. De door erosie ontstane hoodoo's zijn te bewonderen vanaf uitkijkpunten. 

Natuur in Servië
Deel op Pinterest

De stad Nis heeft een rijke, maar ook bloederige geschiedenis. Zowel in de tijd van de Romeinen als tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hier veel gevochten. Keizer Constantijn de Grote werd hier geboren.

Vakantie in Servië

Transavia vliegt van Amsterdam naar Belgrado. En KLM vliegt tot 7 keer per week naar Belgrado. Vanaf hier zijn alle nationale parken van Montenegro uitstekend per openbaar vervoer of met de eigen auto bereikbaar.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!