Ga naar content

Hongarije natuur

Hongarije heeft veel te bieden op gebied van cultuur en natuur. Vooral in het oostelijk deel van het land liggen nog uitgestrekte natuurgebieden. Naturescanner geeft je tips en ideeën voor een natuurvakantie in Hongarije!

Natuur in Hongarije

Het landschap van Hongarije heeft zich voornamelijk gevormd door het droge warme klimaat dat er heerst. De natuur van Hongarije kenmerkt zich daardoor door enkele steppen, die doen denken aan het Aziatische landschap. Grote delen van Hongarije zijn bebost en je komt er nog mooie zeldzame planten en diersoorten tegen. Hongarije was ooit een zeer bosrijk land. In het laagland is de ontbossing helaas bijna volledig, maar in de berggebieden vind je nog uitgestrekte loof- en naaldbossen.

De zeldzame diersoorten van Hongarije komen voornamelijk voor in de nationale parken en afgelegen berggebieden. Vooral wolvarkens zijn bijzondere dieren: deze varkens lijken door hun wollige vacht eerder op schapen. Helaas nam hun aantal de laatste jaren fors af, maar in februari wordt nog wel jaarlijks een wolvarkenfestival gehouden. Hongarije is zeker ook een paradijs voor vogelliefhebbers; vooral bij het Balatonmeer en in Hortobagy zijn zeer grote aantallen vogels te spotten.

Onze selectie reizen in Hongarije:

Mooiste plekken Hongarije

Wat zijn de hoogtepunten om te zien tijdens een rondreis in Hongarije? Wat zijn de mooiste plekjes in de natuur en wat mag je zeker niet missen? Hieronder een overzicht van de mooiste plekken in Hongarije.

Grotten en nationale parken Hongarije

Hongarije staat bekend om haar vele mooie grotten. In totaal kent het land zo’n 3000 beschermde grotten, waarvan er 26 een lengte hebben van meer dan een kilometer. In vijf nationale parken zijn er grotten opengesteld voor het publiek: bezoek grotten in Aggtelek-Jósvafõ, Bükk, Boedapest, de Balaton Hooglanden en Zuid-Transdanubië.

De Hongaarse natuur heeft helaas veel te lijden gehad onder het cultiveren van het land. Gelukkig zijn de Hongaren een stuk zuiniger geworden op hun land en zijn er inmiddels een tiental nationale parken in het land en honderden stukken beschermd natuurgebied. De meeste nationale parken liggen bij de grenzen met de buurlanden.

In het oosten bevinden zich de Nationale Parken Hortobágy, Körös-Maros en Donau-Drava (deze beiden in het uiterste zuidoosten). In het noorden liggen de Nationale parken Aggtelek en Bükk en het Donau-Ipoly NP. In het zuiden bevindt zich Nationaal Park Kiskunság. In het westen liggen de Nationale Parken Orseg en Fertő-Hanság en in het zuidwesten ligt het Boven-Balaton NP.

1. Nationaal Park Hortobágy - Poesta en vogels

Hortobagy National Park, een steppelandschap op de Grote Hongaarse Laagvlakte is een begrip voor elke vogelaar. Het natuurgebied wordt gezien als een van de beste plekken om vogels te observeren, voornamelijk te danken aan de tienduizenden kraanvogels. Dit gebied in het oostelijke deel van Hongarije is vooral in oktober interessant om te bezoeken. Vanaf de bekende 9 holes bridge en diverse uitkijkpunten en observatietorens kan je talrijke vogels observeren. De vliegroutes van de foerageergebieden naar de overnachtingsplaatsen leveren aan het eind van iedere dag spectaculaire beelden op.

Mooiste plekken Hongarije
Deel op Pinterest

Naast kraanvogels telt het park duizenden ganzen (grauwe-, kol- en rietganzen). In totaal zijn hier meer dan 330 soorten vogels waargenomen. Maar liefst 160 soorten broeden er en tot de wintergasten behoren zeearenden, kemphanen en klapeksters.

De natuur in Hortobagy kenmerkt zich vooral door de zogeheten poesta steppen, puszta op zijn Hongaars, en ook open moerassen. Op de hoger gelegen gebieden komen ook mooie bossen voor. Maar het is vooral een steppegebied, zelfs het grootste steppegebied in Centraal Europa. Rivieren, waaronder de Tisza, kronkelen door dit weidse landschap.

Vele mooie bloemen en planten gedijen in deze natuur en ook verscheidene zoogdieren (wilde ezel, bever, bruine beer, ree, vos, lynx, otter, wolf...), reptielen (kikkers, hagedissen, salamanders, slangen en schildpadden) en vlinders hebben er hun leefgebied. Knuppelpaden en andere wandelpaden maken het mogelijk om de mooiste plekjes van Hortobagy te voet te verkennen. Hortobagy is de bekendste poesta van Hongarije, maar niet de enige. Drie andere nationale parken omvatten ook beschermde puszta: Körös Maros NP, Kiskunság NP en Fertö-Hanság NP. 

2. Nationaal Park van Aggtelek - grotten

Het Nationaal Park van Aggtelek (Jósvafõ) (Aggteleki Nemzeti Park) bevindt zich bij de grens met Slowakije, in het midden van het land. Het behoort zeker ook tot een van de mooiste gebieden in Hongarije en staat op de lijst van UNESCO werelderfgoederen, vooral vanwege de grootste en langste grot van Europa.

De Baradis is 26 km lang en is een van de grootste druipsteengrotten van Europa. Deze schitterende bezienswaardigheid is opengesteld voor het publiek en vanuit drie plekken starten er rondleidingen door de grot. Je kunt kiezen tussen een gemakkelijke route, of het echte avontuur met zaklampen. Bij de grotten bevindt zich ook een museum. De natuur in dit deel van Hongarije is ook bijzonder mooi.

3. Nationaal Park van Bükk (Eger) - grotten

Ook het nationale park van Bükk heeft zijn bekendheid voornamelijk aan de spectaculaire grotten te danken. Zo heeft het de diepste grot van Europa. Maar ook de flora en fauna mogen er zeker zijn. Bükk is een ruig kalkgebergte met steile hellingen en uitgestrekte bossen.

Er zijn zowel jonge als oude bossen in het Hongaarse park, allen zeer vogelrijk. Je treft er vele soorten zangvogels en wel negen soorten spechten. De rust in het gebied is erg gunstig voor rustzoekers als de hazelhoen. Tijdens een bezoek aan het park maak je kennis met een aantal intrigerende ambachten, die de tand des tijds hebben doorstaan, zoals het zgn. kool- en kalkbranden. 

natuur in Hongarije
Deel op Pinterest

4. Balatonmeer Hongarije

Op 95 km ten zuidwesten van Boedapest bevindt zich de bekendste bezienswaardigheid van de natuur in Hongarije: het Balatonmeer. Dit Hongaarse natuurwonder wordt ook wel de Hongaarse Zee genoemd, omdat het het grootste meer van Centraal Europa is.

Het meer wordt omringd door oude kastelen en kuuroorden (Tihany), maar er is meer. De 170 km lange oevers hebben voor ieder wat wils: je vindt er zowel kindvriendelijke zandstranden als een prachtige natuur. Langs de oevers strekt zich een netwerk van 200 km aan fietsroutes uit. Ook een stuk van de langeafstandsroute National Blue Trail voert langs het water. In het noorden van het Balatonmeer vind je geisers, kratermeren, grotten en vulkanische heuvels. 

In de zomermaanden leent het warme water zich uitstekend om te zwemmen. Gemotoriseerd verkeer is niet toegestaan op het Balatonmeer, waardoor het een ideaal meer is voor zeilers en surfers. 

Hoogtepunten Hongarije
Deel op Pinterest

5. Tata

Ten noordwesten van Boedapest ligt het plaatsje Tata, dat bekend staat om de meren, bronnen en historische bezienswaardigheden, waaronder burchten en kerken. Bij Tata liggen twee meren; het Tatameer (Oreg-to) en het Csekemeer, met Engelse Tuin. In de omgeving ligt veel natuur.

Fietsen in Hongarije

Wist je dat Hongarije echt een leuk land is om te fietsen? Vooral de route langs de Donau is een klassieker. Maar ook de vlakke routes rond het Balatonmeer zijn populair bij de actieve vakantieganger.

Wandelen in Hongarije

Stap ook zeker in de wandelschoenen voor een tocht door de bergen, tussen de wijngaarden door of onder de grond in een grot. We hebben de leukste tips voor een wandelreis voor je op een rij gezet. Bekijk onze pagina over wandelreizen in Hongarije.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!