Ga naar content

Hongarije

Hongarije heeft veel te bieden op gebied van cultuur en natuur. Vooral in het oostelijk deel van het land liggen uitgestrekte natuurgebieden, maar het westen heeft het Balatonmeer, kuuroorden en een aantal prachtige oude stadjes.. Naturescanner geeft je tips en ideeën voor een natuurvakantie in Hongarije!

Natuur in Hongarije

Het landschap van Hongarije heeft zich voornamelijk gevormd door het droge, warme klimaat dat er heerst. De natuur van Hongarije kenmerkt zich daardoor door steppen, die doen denken aan het Aziatische landschap. Niet gek dat je hier dan ook een zelfde paardencultuur treft.

Hongarije was ooit een zeer bosrijk land. In het laagland is de ontbossing helaas bijna volledig, maar in de berggebieden vind je nog uitgestrekte loof- en naaldbossen, met zeldzame planten en dieren.

Bijeneter
Deel op Pinterest

De zeldzame diersoorten van Hongarije komen voornamelijk voor in de nationale parken en afgelegen berggebieden. Vooral wolvarkens zijn bijzondere dieren: deze lijken door hun wollige vacht eerder op schapen dan op varkens. Helaas nam het aantal de laatste jaren fors af, maar in februari wordt nog wel jaarlijks een wolvarkenfestival gehouden.

Hongarije is onmiskenbaar ook een paradijs voor vogelliefhebbers; vooral bij het Balatonmeer en in Hortobagy zijn zeer grote aantallen vogels te spotten. Zo kan je hier bijeneters, scharrelaars, kraanvogels en zelfs pelikanen zien. 

Onze selectie reizen in Hongarije:

Nationale parken in Hongarije

De Hongaarse natuur heeft helaas veel te lijden gehad onder het cultiveren van land. Gelukkig zijn de Hongaren een stuk zuiniger geworden op hun natuur en zijn er inmiddels een tiental nationale parken en honderden stukken beschermd natuurgebied. De meeste nationale parken liggen bij de grenzen met de buurlanden.

In het oosten bevinden zich de Nationale Parken Hortobágy, Körös-Maros en Donau-Drava (deze beiden in het uiterste zuidoosten). In het noorden liggen de Nationale parken Aggtelek en Bükk en het Donau-Ipoly NP. In het zuiden bevindt zich Nationaal Park Kiskunság. In het westen de Nationale Parken Orseg en Fertő-Hanság en in het zuidwesten ligt het Boven-Balaton NP.

Grotten

Hongarije staat bekend om haar vele mooie grotten. In totaal kent het zo’n 3000 beschermde caves, waarvan er 26 een lengte hebben van meer dan een kilometer. In vijf nationale parken zijn grotten opengesteld voor het publiek: bezoek grotten in Aggtelek-Jósvafõ, Bükk, Boedapest, de Balaton Hooglanden of Zuid-Transdanubië.

Mooiste plekken Hongarije

Wat zijn de hoogtepunten om te zien tijdens een rondreis in Hongarije? Wat zijn de mooiste plekjes in de natuur en wat mag je zeker niet missen? Hieronder een overzicht van de mooiste plekken in Hongarije.

1. Nationaal Park Hortobágy - Poesta en vogels

Hortobagy National Park, een steppelandschap op de Grote Hongaarse Laagvlakte is een begrip voor iedere natuurliefhebber en vogelaar. Het natuurgebied staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt gezien als een van de beste plekken om vogels te observeren, voornamelijk te danken aan de tienduizenden kraanvogels die hier in de herfst te zien zijn. 

Hortobágy Nationaal Park
© Hungarian Tourism
Deel op Pinterest

2. Balaton, het bekende meer in Hongarije

Op 95 km ten zuidwesten van Boedapest bevindt zich de bekendste bezienswaardigheid van de natuur in Hongarije: het Balatonmeer. Dit Hongaarse natuurwonder wordt ook wel de Hongaarse Zee genoemd, omdat het het grootste meer van Centraal Europa is.

Balaton wordt omringd door oude kastelen en kuuroorden en er is nog zoveel meer te ontdekken. De 170 km lange kustlijn heeft voor ieder wat wils: je vindt er zowel kindvriendelijke zandstranden als prachtige natuur. Langs de oevers strekt zich een netwerk van ruim 200 km aan fietsroutes uit. Ook een stuk van de langeafstandsroute National Blue Trail voert langs het water. In het noorden van het Balatonmeer vind je geisers, kratermeren, wijngaarden, grotten en vulkanische heuvels.

Hoogtepunten Hongarije
Deel op Pinterest

3. Bauxiet Geologisch Park in Gánt

Ten noordoosten van het Balaton ligt een geologisch park wat echt de moeite is. Bij Gánt bevindt zich een verlaten bauxietmijn, die een prachtig landschap heeft gevormd. De Balás Jenő Bauxiet Mijnbouwtentoonstelling geeft je inzicht in het verleden van het mijngebied en de vorming van dit merkwaardige landschap. Oranje aarde contrasteert hier met de groene planten en struiken. 

Gánt
Deel op Pinterest

Een vergelijkbaar iets zag ik in Spanje, Las Medulas, maar in Hongarije zijn de heuvels ronder.

4. Nationaal Park van Bükk (Eger)

Bükk is een ruig kalkgebergte met steile hellingen en uitgestrekte bossen. Het gelijknamige nationale park heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de spectaculaire grotten. Zo heeft het de diepste grot van Europa.

Er zijn zowel jonge als oude bossen in het Hongaarse park, allen zeer vogelrijk. Je treft er vele soorten zangvogels en wel negen soorten spechten. De rust in het gebied is erg gunstig voor rustzoekers als de hazelhoen.

Tijdens een bezoek aan Bükk maak je kennis met een aantal intrigerende ambachten, die de tand des tijds hebben doorstaan, zoals het zgn. kool- en kalkbranden. 

natuur in Hongarije
Deel op Pinterest

Als je Bükk in het voor- of najaar bezoekt, kun je met een beetje geluk een bijzonder natuurverschijnsel aanschouwen. Bij het zuidelijke deel van het plateau liggen vier bronnen. Na hevige regenval of het smelten van de sneeuw resulteert dit in geisers. Vanaf Felsőtárkány, op 10 km van de plaats Eger, kan je deze "Vöröskő-forrás" bezoeken.

De Veil waterval in de Szalajka vallei is een ander hoogtepunt in de regio. Vanaf Szalajka volg je een wandelpad langs het azuurblauwe water van de rivier. In het begin van de lente klatert het water hier naar beneden, maar in de zomer komt de waterval wel eens droog te staan.

In dezelfde omgeving ligt nog een uniek natuurfenomeen. Wellicht heb je wel eens gehoord van Pamukkale in Turkije? Wel, Hongarije heeft net zo'n natuurgebied. In Egerszalók ligt een zoutheuvel met geneeskrachtig water. Deze is in de jaren '60 ontstaan door boringen naar gas en olie, waardoor kalkterrassen zijn ontstaan. Tijdens het baden hebben de mineralen in het water een helende werking.

Kalkterrassen in Hongarije
Deel op Pinterest

5. Nationaal Park van Aggtelek

Het Nationaal Park van Aggtelek (Jósvafõ) (Aggteleki Nemzeti Park) bevindt zich bij de grens met Slowakije, in het centrale deel van Hongarije. Het behoort zeker ook tot een van de mooiste gebieden om te zien en staat dan ook op de lijst van UNESCO werelderfgoed, omwille van de grootste en langste grot van Europa.

Aggteleki nationaal park
Aggteleki
Deel op Pinterest

De Baradis is 26 km lang en is een van de grootste druipsteengrotten van Europa. Deze schitterende bezienswaardigheid is opengesteld voor het publiek en vanuit drie plekken starten er rondleidingen door de grot. Je kunt kiezen voor de gemakkelijke route, of het echte avontuur met zaklampen. Bij de grotten bevindt zich ook een museum. De natuur in dit deel van Hongarije is bijzonder mooi.

6. Megyer-hegy Tarn

In het oosten van Hongarije ligt een van de mooiste plekjes in de natuur. De Megyer-hegy Tarn is een kloof van vulkanische oorsprong, en ligt in de Zemplén-heuvels.

Vroeger was hier een molensteenmijn actief, waarvan de overblijfselen nog te zien zijn; stenen hutten en beschadigde molenstenen liggen hier en daar verspreid. Het regenwater dat in de afgraving bleef staan, vormde een meertje, omgeven door steile rotswanden. Eind jaren '90 werd het gebied officieel als natuurreservaat bekroond.

Megyer Hegy Tarn
© Hungarian Tourism
Deel op Pinterest

Trek je wandelschoenen aan en beklim de 324 meter hoge heuvel. Op de top geniet je van een adembenemend uitzicht op het rotsige gebied.

7. Tata

Ten noordwesten van Boedapest ligt nog een toeristisch trekpleister, het plaatsje Tata, dat bekend staat om de meren, bronnen en historische bezienswaardigheden, waaronder burchten en kerken. Bij Tata liggen twee meren; het Tatameer (Oreg-to) en het Csekemeer, met Engelse Tuin. Ook hier genoeg natuur om enkele dagen door te brengen!

Tata
Deel op Pinterest

8. Boedapest

Boedapest is een schitterende stad en mag absoluut niet ontbreken op je rondreis in Hongarije! Neem minstens twee dagen de tijd om de prachtige gebouwen en kastelen te bezoeken. Tussendoor even op adem komen? Dat doe je in een van de mooie parken in Boedapest

Boedapest
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Fietsen in Hongarije

Wist je dat Hongarije een leuk land is om te fietsen? Vooral de route langs de Donau is een klassieker. Maar ook de vlakke route rond het Balatonmeer is populair bij vakantiegangers.

Wandelen in Hongarije

Of wat dacht je van hiken? Stap in de wandelschoenen voor een tocht door de bergen, tussen de wijngaarden door of onder de grond in een grot. We hebben de leukste tips voor een wandelreis voor je op een rij gezet. Bekijk onze pagina over wandelreizen in Hongarije.

Naast natuur zijn een aantal andere zaken erg belangrijk voor Hongaren. Er is een eeuwenoude traditie met paarden, gastronomie is zeer belangrijk en ook wellness maakt deel uit van het leven in dit land. Tijdens een diner geniet je van traditionele muziek en dansen en word je telkens weer verrast door de hartelijke bevolking en gastvrijheid. Wil je meer weten, dan nodig ik je graag uit om dit bijzondere land zelf te gaan ontdekken!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!