Ga naar content

Balaton

Wat komt er in je op als je denkt aan natuur in Hongarije? Het eerste waar de meeste mensen aan denken is het Balatonmeer. Deze toeristische bestemming ligt in het oosten van het land, op 1,5 uur rijden van Boedapest en is het grootste meer van Centraal-Europa.

Natuur Balatonmeer

Hoe is de natuur in de omgeving van Balaton? Het landschap varieert sterk tussen het zuiden en het noorden van het meer. De zuidkant is relatief vlak, dit deel ligt in Zuid-Transdanubië. De noordkant is bergachtiger, met een aantal inselbergen op de horizon. Dit deel ligt in Midden-Transdanubië. De heuvels aan die zijde vormen tevens de voornaamste wijnregio van het land. Het Balaton heeft een totale lengte van ca. 70 kilometer, de breedte varieert door de vele schiereilanden die de noordelijke oever zijn vorm geven. Op het breedste punt is het meer ongeveer 20 km. 

Zeilen op Balaton
Deel op Pinterest

In de zomermaanden lenen de mooie zandstranden en het warme water zich uitstekend om te zwemmen. Gemotoriseerd verkeer is niet toegestaan op het Balaton, waardoor het een ideaal meer is voor zeilers en surfers.

Leuk overnachten bij het Balatonmeer

Mooiste plekken bij het meer

Veel mensen kiezen voor een vakantie bij het meer. Langs de oevers van Balaton vind je veel resorts, campings en vakantieparken en ook onder Nederlanders is het een populaire vakantiebestemming. Vanaf je verblijf bij het meer kan je gemakkelijk daguitstapjes maken naar de mooie plekjes en bezienswaardigheden bij het Balaton. Excursies in de natuur kunnen afgewisseld worden met een bezoek aan thermale baden en kastelen.

Balaton wordt ook wel de Hongaarse Rivièra genoemd

1. Wijngaarden

De glooiende heuvels rond het Balaton zijn erg geschikt voor wijnbouw. Zes wijngebieden zijn hier te vinden, waaronder Badacsony en Balatonfüred op de noordelijke flanken van het meer. Veel Hongaren maken hun eigen wijn, en er zijn steeds meer professionele wijnmakers die de regio op de kaart zetten. Verschillende bedrijven bieden wijnproeverijen.

Wijngaarden Balatonmeer
Wijngaard
Deel op Pinterest

2. Lavendelvelden

Balaton heeft nog een ander bekend product. De lavendelvelden rond het meer worden ook wel eens de "Provence van Hongarije" genoemd. Men maakt van lavendel de meest uiteenlopende producten. In de lokale souvenirwinkels liggen deze netjes uitgestald; van geurzakjes en zeep tot lavendelbier en chutney.

Lavendelveld
Deel op Pinterest

Zowel op het schiereiland Tihany als aan de zuidelijke kant van het meer, bij Koroshegy, kan je in de zomer mooie foto's maken van de paarse bloemetjes.

3. Tihany

Het bekendste beeld van Lake Balaton is de barokke abdijkerk op het schiereiland Tihany, met daarachter het uitgestrekte blauwe meer. Er is een strand en een park. Het hele schiereiland is overigens beschermd natuurgebied en je kunt er heel mooi wandelen. Er zijn tal van gemarkeerde wandelpaden, waarvan één direct bij de abdijkerk aanvangt.

Je loopt langs het Binnenmeer van Tihany en enkele vulkaankegels, te herkennen aan de gelige afzettingen. De mooiste vulkaankegel is Aranyház. Heb je tijd, loop dan ook even het kerkje in, het plafond is versierd met prachtige fresco's. Delen van het gebouw dateren al van 1055 en kennen een bewogen geschiedenis. Dicht bij de kerk is er nog een historische boerderij en enkele oude straatjes met huizen opgetrokken in tufsteen.

Balaton
Deel op Pinterest

Uit de vele opgravingen, zoals grafheuvels, blijkt dat Tihany al bewoond werd in de oertijd. Dat is ook niet gek als je de prachtige ligging ziet. De kust biedt het mooiste zicht op het meer en de natuur is schitterend.

Aan de binnenhaven van Tihany vangt een rode route aan, naar het noordwestelijke deel van het eiland, met bijzondere rotsen, vulkaankegels en geurende lavendelvelden. Op de top van een heuvel zijn restanten van een vijfhoekige wachttoren. Tot slot is er nog een geel gemarkeerde route vanaf de veerhaven, door de naaldbossen. Deze wandelroute is iets langer dan 9 km. 

4. Lake Hévíz

Ten noordwesten van het Balatonmeer ligt het plaatsje Héviz. Uit archeologische vondsten is gebleken dat ook hier reeds mensen leefden rond 6000 v. Chr. De betekenis van de naam Hévíz is 'warme bron' en verwijst gelijk naar de belangrijkste trekpleister: het meer van Hévíz,'s werelds grootste thermale meer

Héviz meer
© Hungarian Tourism
Deel op Pinterest

Op 38 meter diepte bevindt zich een bron. De rest van de bodem ligt onder een metersdikke laag modder, met daarin helende mineralen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het water van Hévíz een geneeskrachtige werking heeft. Maar ook bijzonder is dat het water het hele jaar door lekker warm is. In de winter rond de 25 graden Celsius, in de zomer nog wel 10 graden warmer.

Vanuit het kuuroord, dat prachtig gesitueerd is in het midden van het meer, daal je via trapjes af om te ontspannen in het water. 

Héviz kuuroord thermaal
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het is een unieke ervaring om het hele wateroppervlak te verkennen en te genieten van de natuurlijke omgeving. Maar liefst 34 ha. aan bos omringt het meer. In de warme maanden zwem je tussen de rode waterlelies en in de wintermaanden hangt er een mysterieuze mist. In het kuuroord worden diverse therapieën en kuren aangeboden. Kortom, Hévíz is een ideale plek om op te laden of te herstellen van een ziekte. 

Kajakken naar Kis-Balaton

Een dorpsbewoner gaf me nog deze leuke insider tip. Vanaf Lake Hévíz kan je in bepaalde tijden van het jaar helemaal kajakken naar Kis-Balaton. In de winter krijg je door het stomende water en de bevroren takken op de oevers een sprookjesachtige ervaring. 

Kajakken Lake Hévíz
Deel op Pinterest

5. Kis-Balaton

Dit brengt me meteen bij de volgende bestemming ten westen van Lake Balaton. Een van de mooiste plekken voor natuurliefhebbers is het kleinere meer, Kis-Balaton of Klein-Balaton. Geologisch gezien heeft het niets met het grote Balaton te maken en staan ze volledig los van elkaar. Maar het is een mooi stuk natuur om te bezoeken tijdens je rondreis.

Hier tref je een meer met bossen en moerassen. Voor liefhebbers van vogels is dit een waar paradijs, vanaf de uitkijktoren op het Kányavár eiland kan je talrijke vogelsoorten observeren. Iconisch is de houten brug met haar drie bogen en de perfecte weerspiegeling in het water die toegang geeft tot dit eiland. 

Kis-Balaton
Deel op Pinterest

6. Buffelreservaat

Dicht bij Kis-Balaton is ook een bezoek aan het buffelreservaat van Kápolnapuszta de moeite waard. De Hongaarse waterbuffel was in vroegere tijden belangrijk voor de landbouw. Tegenwoordig komen de dieren niet vaak meer voor in het wild en in dit reservaat probeert men ze weer een plekje te geven.

Waterbuffels
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vanaf het informatiecentrum voert een kort wandelpad langs een aantal boerderijdieren en de waterbuffels. Vanaf de uitkijktoren maak je kans op ganzen en andere watervogels. Ook de bosuil wordt hier met regelmaat gezien. Hoogtepunt voor de vogelaar zijn de bijeneters die nestelen in een zandwal in het natuurgebied. Met een verrekijker kan je deze observeren.

Bijeneters in Hongarije
Deel op Pinterest

7. Tapolca Lake Cave

Het Tapolca grottencomplex werd in 1903 ontdekt en is nu een van de populairste attracties bij Lake Balaton. Met een bootje vaar je 180 meter over het glasheldere water in de grot. Na afloop kan je nog wandelen langs het Malom meer, relaxen op een terrasje of je laten informeren in het interactieve bezoekerscentrum. 

Tapolca grot
Deel op Pinterest

8. Balaton Uplands National Park

Het Balaton Hoogland strekt zich uit ten noorden van het meer. Hier vind je een waanzinnig landschap van vulkanische tafelbergen. Te voet, te paard of op het zadel van een fiets kun je het natuurgebied verkennen. De bergen vertonen gevarieerde geologische formaties, waaronder mooie basaltzuilen. 

9. Balatonboglár - János Xantus Sphere

Zeker het vermelden waard is ook deze stalen constructie in het zuiden van Balaton. Een bol met aluminium frame en een diameter van 15 meter omvat een platform op 165 meter hoogte. Vanaf dit uitkijkpunt zie je de oevers met daarachter de eilandbergen aan de noordkant. 

Balatonboglár
Deel op Pinterest

10. Kastelen en thermale baden

Aan de westkant, bij de tweede grootste stad Keszthely, kan je het barokke Festetics Paleis of Helikon Palace Museum bezoeken. De 42 ha grote kasteeltuin is een natuurreservaat met oude bomen en prachtige bloemperken. Daarna kan je de luxe ingerichte vertrekken van het kasteel bewonderen.

Festetics Paleis
© Naturescanner
Deel op Pinterest

20 km ten noorden van Lake Balaton torent het middeleeuwse kasteel van Sümeg boven het landschap uit. Het is een prachtig plaatje om te zien en in de avond kan je hier een middeleeuws spektakel met riddertoernooi bijwonen, gevolgd door een diner in de kelders.

Nog meer naar het noorden zijn de kastelen van Sárvár en Bük ook een lust voor het oog.

In Sárvár ligt de vesting van Nadasdy-vár. Regelmatig vinden hier folklore festivals plaats en in de omgeving kan je paardrijden en wandelen. Bij het kasteel vertrekken diverse fiets- en wandelroutes, waaronder een interessante historische wandeling en een florawandeling. Voor jong en oud is een bezoek aan de Sárvár Spa and Wellness een leuke tijdsbesteding. Maar kinderen genieten zeker ook van een bezoek aan het Adventure Park.

Bük is ook gezegend met een fabelachtig kasteel én de tweede grootste spa van Hongarije, met 32 zwembaden en kuuroord. 

Bük kasteel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Actief bij Lake Balaton

Op het Balaton kan je zeilen, kajakken, suppen en natuurlijk zwemmen. Op de meeste plaatsen is er verhuur van de verschillende benodigdheden, zoals een sup board of kano. Het is een heerlijke plek voor een vakantie met kinderen in Hongarije.

Wil je ook een dagje fietsen of wandelen bij Balaton, dan hoef je gelukkig niet lang te zoeken. Een 210 km lang pad voert rond het meer en nodigt uit om de natuur in te trekken. Naast die fiets- en wandelroute langs de oevers zijn er ook nog eens tal van lussen die de natuur in voeren op de mooiste plekjes rond Balaton.

Mijn reis naar dit gebied werd mede mogelijk gemaakt door Wow-Hungary.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!