Ga naar content

Parken in Boedapest

Hongarije - Boedapest is de trekpleister van het land. De Hongaarse hoofdstad heeft wat weg van Parijs en van Praag, maar kenmerkt zich toch ook door haar eigen karakter. Men noemt haar ook wel de "Koningin van de Donau". De rivier vormt het hart van de stad en scheidt de twee delen Buda en Pest. Pest is het stadsdeel, waar het derde grootste Parlement ter wereld staat, het bekende neogotische bouwwerk bij de rivier. Buda is wat heuvelachtiger en omvat andere bekende bezienswaardigheden, zoals het Kasteel, het Vissersbastion en de Matthiaskerk.

Mooiste plekken in Boedapest

Een aantal imposante gebouwen domineren het stadsbeeld en die mag en kan je niet missen tijdens je citytrip. Het Kastelendistrict, Buda Castle en natuurlijk het Parlement. Zoals overal in Hongarije is wellness een belangrijk thema en de historische kuuroorden van Gellért en Széchenyi zijn ook zeker een bezoek waard. 

Boedapest
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Daarnaast zijn er in Boedapest meer dan 600 koffiehuizen, met als must see het New York Café. Het luxe Café opende reeds in het begin van de twintigste eeuw haar deuren. Niet voor de aristocratie, het was een ontmoetingsplaats voor schrijvers, kunstenaars en andere creatievelingen.

Natuur in Boedapest

Een grote stad en natuur lijkt in tegenstelling te staan tot elkaar, toch zijn er in en rondom de hoofdstad tal van mooie parken en stukken natuur, waar het heerlijk wandelen of fietsen is. Ik trok er op uit en verkende de mooiste parken en tuinen van Boedapest.

1. De Donau

De Donau is de levensader van de stad. Op of bij het water geniet je van rust en stilte, de watervogels die neerstrijken op de oevers en fietsers en wandelaars die hun hoofd leegmaken tijdens een tochtje over de boulevards. Een boottocht in Boedapest is ook populair; tijdens een cruise zie je aan weerszijden van het water de mooiste gebouwen van Buda en Pest opdoemen en vaar je langs enkele bekende parken. 

Boedapest vanaf het water
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De oevers van de Donau staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst en worden beschouwd als een van de mooiste stadszichten van Europa. 's Avonds zijn de gebouwen en bruggen prachtig verlicht en ook een avondcruise is dus een aanrader! 

Boedapest by night
© Hungarian Tourism
Deel op Pinterest

Wist je dat het ook heel populair is om te fietsen langs de Donau? Meestal van Passau naar Wenen, maar je kunt ook heerlijk fietsen vanaf Boedapest.

2. Margaretha-eiland Boedapest

Midden in de Donau ligt een groen eiland, het Margaret Island of Margit-sziget in het Hongaars. Het bevindt zich tussen de Margarethabrug en de Árpádbrug en is makkelijk toegankelijk vanaf beide zijden van de hoofdstad. Wanneer je vanaf Buda of Pest de Margit of Margarethabrug op wandelt, kan je halverwege afslaan naar het eiland. Sinds 1950 is ook de noordkant verbonden via de Árpadbrug. Vanaf beide kanten verbinden bussen en taxi's de groene oase met de rest van de stad. Dit is overigens het enige gemotoriseerde verkeer dat toegelaten wordt op het eiland. 

Park Margaretha
Park
Deel op Pinterest

Je kunt met gemak een hele dag spenderen op Margaretha. Het 2,5 kilometer lange eiland bestaat uit parken, tuinen en bomen, maar er zijn ook verschillende andere activiteiten te ondernemen. Struin bijvoorbeeld langs de Japanse tuin, de Rozentuin en overblijfselen van een klooster. 

Margaretha eiland is dé plek in Boedapest voor wandelaars en fietsers.

Verder zijn er nog zwembaden waar o.a. het nationale zwemteam traint, een atletiekpiste, een openluchttheater, hotels, een watertoren en de Sint-Michaëlskerk. Kinderen kunnen hun energie kwijt op diverse plekken met speeltoestellen en er is zelfs een kinderboerderij.

Watertoren Margit Park
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Oude platanen, populieren, beuken en Engelse eiken zorgen in de zomer voor verkoeling. Vogels fluiten hun lied en het lijkt alsof je hier ver weg bent van de stad. Wie een beetje speurt tussen de bomen kan verschillende diersoorten zien. Tijdens mijn wandeling op Margaretha-eiland zag ik eekhoorns, spechten, merels, mussen, koolmeesjes en een boomklever. 

Boomklever
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Városliget

Het bekendste park ligt in district XIV in Pest, achter het Heldenplein (Hősök tere) en het Museum voor Beeldende Kunsten (Szépművészeti Múzeum). Tal van bezienswaardigheden liggen in en rond het park; de Vajdahunyadburcht, de Széchenyibaden, restaurant Gundel, de Állatkert zoo, het Landbouwmuseum, Nagycirkusz, attractiepark Vidámpark, het standbeeld van Anonymus en het Vervoersmuseum. Deze musea maken deel uit van het Liget Budapest Project, waarbij het park heringericht wordt met verschillende musea.

Széchenyibaden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

We benoemden het al eerder, de gebouwen van Boedapest zijn adembenemend om te zien. Je vindt hier een mix van stijlen, van Romeinse overblijfselen tot Gotische kerken en moderne architectuur. Het nieuwste pareltje van de stad is het House of Music, een gloednieuw ultramodern gebouw, gewijd aan muziek en geluid.

House of Music
© Hungarian Tourism
Deel op Pinterest

Het monumentale pand werd ontworpen door de Japanner Sou Fujimoto en ligt midden in het Városliget Stadspark. De architect heeft een perfecte harmonie gecreëerd tussen het stadsgebouw en het park. Platanen steken hier door gaten in het plafond en het golvende dak met geometrische bladvormen geeft het gevoel om onder een bladerdak te staan. Ruim 100 ramen en openingen in het plafond verlichten de zaal. Binnenin vind je een concertzaal, museum, bibliotheek en collegezalen.

4. Gellért Hill

Aan de overkant van de rivier, in Boeda, heb je het beste zicht over de stad vanaf de Gellértheuvel of Gellértberg. Het park dankt zijn naam aan bisschop Gerardus, die hier in 1046 werd vermoord door opstandige Hongaren. In 1904 kreeg hij een enorm standbeeld boven op de heuvel, zichtbaar vanuit de hele stad.

Gellert Hill standbeeld
© Hungarian Tourism
Deel op Pinterest

Net iets daaronder bevindt zich een natuurlijke waterbron, met roodachtig water. Sommigen geloven dat het symbool staat voor het bloed van de heilige Gerardus. Het standbeeld staat aan de oostkant van de heuvel, bij de Citadel van Boeda. Even verderop, in de Philosophers Garden staan nog meer standbeelden.

5. Népliget - Park van het Volk

Het grootste park in Boedapest wordt park van het volk genoemd. Ook hier is het goed vertoeven voor mensen die even aan de drukte van de stad willen ontsnappen. Népliget omvat een planetarium en de grootste club van Boedapest. Het bevindt zich in het zuidoosten van de stad en is bereikbaar via Népliget metrostation.

People's Park
Deel op Pinterest

6. Visegrád

Ten noorden van Boedapest, langs de grote bocht in de Donau, waakt een majestueus kasteel over de rivier. Het plaatsje, bekend als de "stad van de koningen", is omgeven door heuvels met dichte bossen, die ooit het jachtterrein vormden van Hongaarse koningen. Nu is het een prachtig wandelgebied, met een perfecte combinatie van natuur en cultuur. Erg mooi om te zien voor wie een rondreis vanaf Boedapest onderneemt.

Visegrád kasteel
Deel op Pinterest

Actief in Boedapest

Boedapest noemt zichzelf de meest sportieve stad van Centraal- en Oost-Europa en de voorzieningen zijn inderdaad goed. Er zijn overal paden aangelegd voor fietsers en wandelaars en langs de Donau liggen lange stukken boulevard waar je kunt skaten of joggen. 

fietspad
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Erg leuk dus om tijdens je verblijf in Boedapest ook tijd te maken voor de groene stukjes, tuinen en parken en de stad op een andere manier te beleven!

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Wow Hungary.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!