Ga naar content

Wandelen in Hongarije

Actief in Hongarije - Een paar goede wandelschoenen, een gps of goede wandelkaarten zijn alles wat je nodig hebt om Hongarije te verkennen. Meer dan 11.000 kilometer gemarkeerde toeristische wandelpaden leiden je door het prachtige land Hongarije, gelegen in Centraal-Europa.

Mooiste wandelroutes

Geen speciale vaardigheden of ervaring vereist - een basisconditie en enige vastberadenheid is alles wat je nodig hebt. Wil je een berg beklimmen of een grot verkennen? Door de bossen wandelen of langs rivieren en kreken wandelen? Er is gewoon zoveel om uit te kiezen! Annerie en Jean van ArtVentures geven ons tips voor een wandelvakantie in Hongarije!

1. Wandel de Rode Route in Hongarije

Als je van het ambitieuze type bent, kun je gaan voor Hongarije's beroemde tour door het zuiden en zuidwesten van het land: de Dél Dunántúli Piros Túra, of 'rode route'. Deze route begint in Siófok aan het befaamde Balatonmeer en loopt via de provincies Somogy, Baranya en Tolna naar de plaats Szekszárd in Tolna. Totaal 320 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden, waarvan een deel door het prachtige natuurpark Koppány-Völgy, gelegen tussen de plaatsen Törökkoppány en Fiad in het centrale gedeelte van de provincie Somogy.

Deel op Pinterest

In dit gebied bevinden zich 12 dorpen, waar je je waant in een tijd van 40 jaar geleden. Daarnaast is er maar liefst 16.500 hectare aan beschermd natuurgebied; ervaar de rust en stilte (die je zelfs kunt horen!) en geniet van de natuur, dieren (reeën, damherten, wilde zwijnen), maar ook van zeldzame vlinders en natuurlijk van de prachtige vegetatie langs de wandelpaden. Onderweg kom je bijvoorbeeld bomen tegen van 300 jaar oud, zie je kasteelruïnes en wandel je door de prachtige wijnbouwgebieden ten zuiden van het Balatonmeer. Maar ook ga je door de grotten bij Ságvár en heb je adembenemende uitzichten vanaf de vele uitkijktorens en jachthutten.

Maar waarom de 'rode route'? De naam is een verwijzing naar de markering van het pad zelf: het is een horizontale rode streep tussen twee witte strepen. Deze tour, of in ieder geval gedeeltes hiervan, is zeer de moeite waard, maar langs de route zie je ook de meest adembenemende natuurlijke en de meest verbazingwekkende door de mens gemaakte bezienswaardigheden.

We hebben een aantal van de mooiste wandeltochten uit deze tour voor je op een rijtje gezet die je gemakkelijk kunt doen in het centrale gedeelte van de provincie Somogy. Een heuvelachtig landschap (à la Toscane) met prachtige vergezichten over de landerijen en bijvoorbeeld de zonnebloemvelden in het warmste gedeelte van Hongarije; er zijn hier maar liefst 2200 zonuren per jaar (vergelijkbaar met Zuid-Frankrijk).

Verblijf in een authentieke Hongaarse tanya (dit zijn Somogy-boerderijen, typisch voor deze streek), gelegen midden in het natuurpark Koppány-Völgy. De dagtochten zijn tussen de 18 en 25 kilometer lang. Dus een heerlijke dag wandelen met tussenin een uitstekend verzorgde lunch, of je neemt gewoon je eigen broodpakketje mee. Lunch- en picknickplaatsen zijn er namelijk ook genoeg te vinden. Een groepsreis - wandelweek in Hongarije met 5 wandeltochten, kan er bijvoorbeeld zo uitzien en hebben we dit keer als volgt samengesteld:

Dag 1
Na aankomst op het vliegveld in Boedapest staat de bus voor je klaar voor transfer naar het natuurpark. We komen na ca. 2 uur rijden aan in het centrum van het park: het dorpje Somogyacsa. Je wordt ontvangen met een Hongaars welkomstdrankje en hapje in de centrale bar. We maken kennis met de groep en je ontvangt de sleutel van de kamer.

Dag 2
Na een goed ontbijt maken we ons klaar voor de eerste wandeling direct in de omgeving van het dorp. We maken direct de lunch klaar (die nemen we mee) en lopen vandaag de '4-dorpen-route', zodat je een mooie indruk krijgt hoe het leven in Hongarije er uitziet. We komen gaandeweg de dag een aantal dorpen tegen die allen zijn gelegen in het Koppány Natuurpark. De tocht is ca. 22 km, dus we komen weer op de locatie om ca. 16 à 16.30 uur. Voor de heerlijke Hongaarse avondmaaltijd is uiteraard gezorgd, en de bar is nog geopend tot 23.00 uur.

Dag 3

Na het ontbijt vertrekken we met onze bus naar het beginpunt van de route 'Kereki' in een prachtig wandelgebied nabij het Balatonmeer. De tocht is ruim 22 km en we komen langs mooie plaatsen, waaronder bijv. een kasteelruïne, een uitkijktoren, ongerepte natuur en een mooi beeldenpark (Sóbor-park) met houten en uit steen gehouwen beelden. We komen tevens op het hoogste punt van de provincie Somogy aan. Tussen de middag nuttigen we de lunch in een klein cafeetje in het wijndorpje Kötsce. Deze tocht is zeer gevarieerd, het landschap heel afwisselend. Dan door een dicht bos, later over open vlakten, langs bosranden, een laaggelegen moerasgebied en prachtige vegetatie langs de route. We komen zeker herten en andere dieren tegen. Einde middag gaan we met onze bus weer naar Somogyacsa.

Dag 4
Vandaag gaan we naar het Deseda-meer vlakbij de provinciehoofdstad Kaposvár. De wandeltocht, weer een deel van de rode route, gaat rond het meer en we starten bij de camping aan de zuidkant vlakbij de stuwdam. Op het eerste gedeelte komen we nog wat bebouwing tegen maar gaandeweg maakt de prachtige natuur zich meer en meer van ons meester. Een afwisselend pad langs vennetjes en kreken, over een mooi eiland richting de noordkant van het meer, waar we de lunch nuttigen op een prachtige plek. De lunch is geheel verzorgd door Artventures dus we nemen vandaag niets mee. 's Middags gaan we richting het Arboretum. Dit is een mooie natuurtuin met bijzondere planten en bomen, waarna we over de brug weer richting de zuidkant van het meer lopen. We komen nog een uitkijktoren tegen en zo rond 17.00 uur zijn we weer terug bij de stuwdam voor vertrek naar onze locatie in Somogycasa.

Dag 5
Vandaag is een vrije dag die je naar eigen inzicht kan besteden. Je kunt gaan wandelen, lezen, of gewoon niets doen, maar soms gaan we met onze bus naar bijv. Kaposvár, Síofok of andere leuke plaatsen in de omgeving zoals Igal, waar een heerlijk wellnesscentrum is gevestigd met diverse (geneeskrachtige) baden. Een echte aanrader. De avondmaaltijd nuttigen we in een klein restaurantje in Igal waarna we ca. 21.00 weer terug zijn in ons dorp. De avond is ook uiteraard weer vrij te besteden.

Dag 6

We gaan vandaag naar Ságvár. Deze route is ook weer zeer afwisselend met halverwege de dag een zeer steile klim om op de vrij hoge heuvelrug te komen. We hebben hier en daar uitzicht op het Balatonmeer. Verder nemen we de lunch 's ochtends al mee die we kunnen gebruiken op een mooie lunchplek nabij een meertje. De natuur van deze tocht is ook weer prachtig en we lopen feitelijk om 2 grote heuvels heen en zelfs doorheen, middels een aantal grotten die we tegenkomen, maar ook een 300 jaar oude boom, wijnheuvels en lopen door de wijnranken naar boven.

Dag 7
Meestal op zaterdag vertrekken we naar schiereiland Tihany dat is gelegen in het Balatonmeer. We steken met de pont eerst het meer over, of we parkeren nog aan onze kant en gaan er lopend op. We starten de wandeltocht bij het grote hotel waarna we snel de bossen intrekken. We komen op mooie plaatsen en bijzondere natuur, een verlaten kerk uit vroege middeleeuwen, en bijzondere rotspartijen, die miljoenen jaren geleden onstaan zijn. Zodra we het bos uit zijn, lopen we langs het meer (Bélsõ-Tó) naar het centrum van het dorpje waar de lunch wordt aangeboden door uw reisorganisatie Artventures. 's Middags begint het 'echte werk', eerst langs de 800 jaar oude grotwoningen waar monniken leefden en daarna via de binnenmeertjes het eiland rond aan de zuidkant. Een stevige, maar zeer mooie tocht die ons uiteindelijk weer brengt bij de pont waar we zijn gestart. In de avond wacht ons dan een heuse 'Hongaarse avond' met pörkölt (Goulash) op het vuur en indien mogelijk live-muziek. Het is de laatste avond van een prachtige week.

Dag 8
Na het ontbijt vertrekken we op de juiste tijd naar Boedapest (ruim 4 uur voor vertrek vliegtuig). De regel is om dan ca. 2 uur vooraf aanwezig te zijn, waarna je wordt uitgezwaaid voor vertrek naar huis.

Bovenstaande tochten worden gelopen met ervaren gidsen die de gebieden op hun duimpje kennen. Je kunt uiteraard ook zelf de GPS of kaart ter hand nemen en langs de paden van de Dél Dunántúli Piros Túra gaan. De markeringen, die op de bomen zijn geschilderd, helpen je de weg te vinden met behulp van de uniforme kleurcode wit-rood-wit (en andere markeringen).

2. Geocaching

Op zoek naar meer opwinding? Geocaching, een echte schatzoektocht in de buitenlucht, is dan misschien jouw ding. Gebruik je GPS of smartphone om verborgen caches op te zoeken en onderweg het land te verkennen. Op geocaching.hu vind je alle nodige info om de jacht een vliegende start te geven. In de omgeving van het park liggen er genoeg.

3. Wandelen in Boedapest

De Hongaarse hoofdstad Boedapest is echt de moeite waard en is prima te voet te verkennen. Wie liever niet op eigen houtje rondwandelt, kan een begeleide tour reserveren via Get Your Guide (betalen kan met iDeal).

Wandelvakantie Hongarije

Hoewel wandelen voor sommigen een spel is, is het een echte sport voor anderen. Prestatietochten nemen deelnemers mee langs vaste routes - de uitdaging is dan om de trip binnen een bepaald tijdsbestek te voltooien. Ga waar je wilt, wanneer je maar wilt. Hongarije is daarbij ook nog vrij goedkoop, het ligt dicht bij de natuur en garandeert de meeste vrijheid die mogelijk is. Dus ontdek Hongarije door je een weg te banen door het landschap, en je kunt er altijd zeker van zijn dat je een leuk onderkomen zult vinden waar je de nacht kunt uitrusten o.a. in Somogyacsa.

Je komt bij meren en rivieren, loopt langs de grote wandeltrails van Hongarije, zoals de Dél Dunántúli Piros Túra, of je bezoekt bijvoorbeeld de thermale bronnen van het plaatsje Igal, waar een groot wellness center is gevestigd. Of het nu gewoon een warme douche is die je nodig hebt of je bent op zoek naar een eigen zwembad - alles is bij ons mogelijk. Bekijk de Hongarije video, tips voor reizen en wandeltochten op de diverse links en boek vandaag nog jouw wandelreis naar Hongarije!

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!