Ga naar content

Wandelen in Kroatië

Kroatië wordt steeds meer ontdekt als wandelparadijs. De mooie nationale parken, de prachtige kust en natuurlijk de betoverende eilandjes lenen zich uitstekend om te hiken. Bekijk onze tips voor een wandelvakantie in Kroatië!

Mooiste wandelgebieden Kroatië

Wat zijn de mooiste wandelroutes en wandelgebieden in Kroatië? Hieronder geven we vast een overzicht van de mooiste gebieden om te wandelen. Wil je echter een volledig overzicht van routes en paden, bestel dan een goede wandelkaart of wandelgids. Reisboekhandel De Zwerver heeft een aantal goede kaarten en gidsen.

1. Plitvice Meren
Plitvice Meren in Kroatië, dat is een van de mooiste natuurgebieden van het land en misschien zelfs van Zuid-Europa. Het park telt tal van mooie routes. Wandel door de schaduwrijke bossen en langs de vele azuurblauwe watervallen.

2. Paklenica Nationaal Park
Paklenica is een nationaal park in de omgeving van Zadar. Het bergachtige park omvat een deel van het Velebit-gebergte. Canyons, bergtoppen tot 1.800 meter en mooie bossen voeren je hier mee in de ongerepte natuur. 

Wandelgebieden Kroatie
Deel op Pinterest

3. Noordelijke Velebit
Noordelijke Velebit is een nationaal park met een oppervlakte van 109 km². Het landschap wordt gekenmerkt door tal van dolines (karstformaties), bossen en bergen. 

4. Risnjak Nationaal Park
Wandelen in Risnjak
. Dit nationale park ligt in de Kvarner. Hier kan je mooie trektochten en meerdaagse wandelingen maken, maar ook korte dagtochten.

5. Wandelen op de eilanden
De eilanden van Kroatië bieden tal van goede mogelijkheden om te wandelen. Trek de wandelschoenen aan op Cres, Brac, de Kornati eilanden of Mljet. Ook op de eilanden tussen Split en Dubrovnik kan je een fantastische wandelvakantie organiseren. Zo kan je van eiland naar eiland hoppen en telkens weer een uniek wandelgebied ontdekken. 

Wandelreis Kroatie
Deel op Pinterest

6. Zuid-Dalmatië
Wandelen in Dalmatië. Voor veel natuurliefhebbers zijn de natuurgebieden in Zuid-Kroatië de mooiste plekken om te voet te verkennen. Het Krka nationaal park is een van de beste wandelbestemmingen van deze regio. De Biokovo is een van de hoogste bergen, die deel uitmaakt van de Dinarische Alpen. Maar er zijn nog veel meer mooie wandelgebieden in dit groene deel van Kroatië.

7. Langeafstandspaden
Wie in is voor een uitdaging en te voet meer van het land wil zien, kan een van de LAW's lopen. Drie interessante opties:

  • Via Dinarica (1250 km) - Route van Slovenië tot aan Albanië waar je Kroatie van noord naar zuid doorkruist. In het Kroatische deel kom je o.a. langs Risnjak, Velebit en Paklenica.
  • Via Adriatica (1100 km) langs de Adriatische kust van Kroatië. Je volgt de route van Kaap Kamenjak in het noorden naar Kaap Oštro in het zuiden. Onderweg doorkruis je unieke landschappen met bergen, meren, rivieren en watervallen. 
  • Croatian Long Distance Trail (2200 km) - Een trail die het meest oostelijke, noordelijke, westelijke en zuidelijke puntje van Kroatië aandoet. Je ervaart de variatie van het land en leert Kroatië door en door kennen. Doe je de route in één keer dan ben je 100 dagen onderweg.

Wandelvakantie in Kroatië

Wanneer je nooit eerder in het land bent geweest, kan het best lastig zijn om zelf een wandelvakantie in Kroatië uit te stippelen. Gelukkig zijn er voldoende georganiseerde actieve vakanties, waarbij de wandelroutes in de mooiste gebieden al uitgebreid ontdekt zijn, er zorg gedragen wordt voor bagagevervoer en accommodaties geboekt zijn. Een groepswandelreis kan ook heel leuk zijn. Met gelijkgezinden ontdek je te voet de mooiste wandelgebieden.
TIP: vraag gratis de nieuwe wandelbrochure van Djoser aan.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!